Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ομόφωνο «ΟΧΙ» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ομόφωνα απέρριψε, το  βράδυ της Πέμπτης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η ΔΕΗ, μετά τη σύμφωνη, αρνητική γνώμη τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων που έδωσαν το «παρών» και έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας αυτής συνεδρίασης. Πλέον, η ΜΠΕ θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση από τη ΔΕΗ σε περίπου τρεις μήνες, με στόχο να συμπεριλαμβάνει τόσο τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, όσο και όλες τις ενδιαφέρουσες και σημαντικές παρατηρήσεις των τοπικών φορέων.

Παράλληλα, από όλες τις πλευρές, ζητήθηκε από την ΔΕΗ μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα να καταθέσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης για την περιοχή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια μελέτη σκούπα που θα περιλάμβανε όλες τις παραμέτρους αλλά για μια μελέτη η οποία αφορά στην επέκταση των ορυχείων για την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αθροιστική επιβάρυνση της περιοχής από την λειτουργία τους. «Όλες οι εισηγήσεις που έχουν έρθει από τους επιμέρους φορείς έχουν αρνητική και επιφυλακτική προσέγγιση. Να ενημερώσω τους συμπατριώτες μας πως, όπως είχαμε υποσχεθεί, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…Το πλέον σημαντικό είναι αυτό που αναφέρει πως όλες οι δράσεις είναι αθροιστικές, δεν είναι καμία μεμονωμένη και αυτό δημιουργεί αρνητική δράση στο περιβάλλον. Επίσης, στη ΜΠΕ δεν έχει υπάρξει από πλευράς ΔΕΗ αυτό που προβλέπει διεθνής συνθήκη για την κοινωνική διαβούλευση. Και αυτό είναι ένα μείζον ελάττωμα της διαδικασίας. Με υπευθυνότητα, τεκμηρίωση, ζητήματα αρχών και εξειδικευμένες παρατηρήσεις αξιολογούμε τη ΜΠΕ και, παράλληλα, με στοιχεία για το μέλλον των παιδιών μας και τις επόμενες γενιές».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιορδάνης Ανδρεάδης, στις δικές του δηλώσεις, έκανε λόγο για προχειρότητα σε μια διαδικασία, η οποία θα προγραμματίσει το μέλλον του Νομού και ανέφερε πως «σήμερα, παρά το ότι είχαμε όλο το χρόνο για τη δημοσιοποίηση, έρχονται χωρίς να έχουμε εισηγήσεις στα χέρια μας. Όση εμπειρία και αν έχουμε ο καθένας, χωρίς να έχουμε εισήγηση από τους τοπικούς φορείς, το ΤΕΕ, ακόμη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια τεκμηριωμένη άποψη».
Ο  επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Αποστολίδης μιλώντας με τη σειρά τους στους δημοσιογράφους ανέφερε πως η συζήτηση θα έπρεπε να διεξάγεται υπό όρους δημόσιας διαβούλευσης γίνεται υπό το άγχος του εκλογικού αποτελέσματος για τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. «Μια συζήτηση για το κορυφαίο θέμα του Νομού θα έπρεπε να απασχολήσει την κοινή γνώμη. Δεν νομίζω πως πρέπει να δώσουμε μια πρόχειρη λύση». Τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Αποστολίδης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης κατέθεσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι «άποψη μας είναι ότι η παρούσα ΜΠΕ πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου για την περιοχή και για το οποίο ως ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συνδράμουμε και ως τεχνικός σύμβουλος».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ζήτησε η συνεδρίαση να μην λάβει άμεσα απόφαση και να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, προσθέτοντας πως «πάμε να συζητήσουμε ένα θέμα που δεν διευκολύνει σε τίποτε τη ΔΕΗ, γιατί η καθυστέρησή της μελέτης δεν παρεμποδίζει σε τίποτα τις δραστηριότητές της, έστω και αν τακτοποιεί πολλά ζητήματα. Επίσης, είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία να αποτυπώσει το master plan για την επόμενη, μεταλιγνιτική περίοδο. Και αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία νομίζω πως ακόμη δεν είναι σε θέση να το διατυπώσει…».
Ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης επισήμανε πως, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαϊδας για την προηγούμενη μελέτη και σημειώθηκαν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, διαπιστώσαμε ότι στη νέα μελέτη οι παρατηρήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη. Αυτό σημαίνει ότι  «η ΔΕΗ δεν μας υπολογίζει και εμείς σε αυτή εδώ τη νέα πρόταση εκφράσαμε την άρνησή μας και δηλώνουμε ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε πολύ αυστηροί με όλους αυτούς που δεν σέβονται την τοπική κοινωνία».
Τέλος, να σημειωθεί πως την απόρριψη της ΜΠΕ πρότειναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής.



Επιστολή του Παναγιώτη Πλακεντά για τον «Σπάρτακο»

Με χθεσινή επιστολή του προς τα τοπικά ΜΜΕ, η οποία διαβάστηκε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (αμέσως μετά από εκείνη του «Σπάρτακου»), ο πρόεδρος του Παναγιώτης Πλακεντάς δίνει τη δική του απάντηση σε επιστολή του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»:
«Κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την επιστολή του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» (αρ. πρωτ. 4249/14-7-2010), ως πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
Προκαλεί εντύπωση η πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης και ακύρωσης του κορυφαίου οργάνου δημοκρατικού προγραμματισμού του Νομού από το προεδρείο του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Με την ατυχή – θέλω να πιστεύω – επιστολή ζητείται ουσιαστικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναστείλει τη λειτουργία του γιατί σε 4 μήνες θα έχουμε εκλογές!
Θα ήθελα να ενημερώσω τους συντάκτες της επιστολής τα εξής:
1.    Η θητεία του παρόντος Νομαρχιακού Συμβουλίου λήγει στο τέλος του 2010. Έως τότε είναι υποχρεωμένο να συνεδριάζει και να αποφασίζει κατά τον κανονισμό Λειτουργίας του και σύμφωνα με τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
2.    Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όταν μία Μ.Π.Ε. διαβιβάζεται από το Υπουργείο και ζητείται η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι υποχρέωσή μας να απαντήσουμε εντός 35 ημερών από την ημέρα δημοσίευσής της, διαφορετικά η γνωμοδότηση θεωρείται εκ προοιμίου θετική ( ημερομηνία δημοσίευσης η 18η Ιουνίου 2010).
Αν ο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ήθελε τη θετική γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. μπορούσε να το πράξει καταθέτοντας την άποψη του Σωματείου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, όπως το έχει κάνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις.

3.    Με τη λογική της θέσης του «Σπάρτακου» είναι άξιο απορίας γιατί το Σωματείο δε ζήτησε και τη μη γνωμοδότηση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων των ενεργειακών Δήμων που συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους;

4.    Γνωρίζουμε όλοι τους αγώνες του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» για τα δίκαια των εργαζομένων και της περιοχής. Σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία των μελών και των οργάνων του ήταν καταλυτική. Πώς θα απαντήσουν όμως π.χ. στους κατοίκους της Ακρινής των οποίων ο οικισμός δε συμπεριλαμβάνεται στις μετεγκαταστάσεις της εν λόγω Μ.Π.Ε. αν το Νομαρχιακό Συμβούλιο δε γνωμοδοτήσει στο αρμόδιο Υπουργείο;
Θεωρώ, ότι η ανακοίνωση – επιστολή ήταν τουλάχιστον άστοχη, διαφορετικά σκοπό είχε περίεργα πολιτικά παιχνίδια – εν όψει των επικείμενων εκλογών – στα οποία δεν πιστεύω ότι το Σωματείο σας θα επιχειρούσε να εμπλακεί. Δυστυχώς δε γνωρίζω αν το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που το εκπροσωπούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας