Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής σε 30 νέους επιστήμονες

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Τις βεβαιώσεις συμμετοχής από τις εργασίες του 1ου εργαστηρίου θεωρητικής και πρακτικής αποκατάστασης κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον Πεντάλοφο, έλαβαν οι 30 νέοι επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτό, σε μια αποχαιρετιστήρια τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης.Οι εργασίες του εργαστηρίου έληξαν την περασμένη Τρίτη, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πενταλόφου η συνολική παρουσίαση του έργου.


Εκεί το λόγο είχαν και αρκετοί κάτοικοι αλλά και ο κοινοτάρχης, οι οποίοι το διάστημα που διήρκησε το εργαστήριο αγκάλιασαν όλα τα παιδιά, ενώ βλέποντας το έργο που επιτέλεσαν έμειναν ενθουσιασμένοι. Ακολούθησε συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας είπε θα μπορούσε να ενταχθεί το εργαστήριο σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και στα δεδομένα της περιοχής.
Να σημειωθεί πως το εργαστήριο διήρκησε από τις 11 μέχρι τις 21 Ιουλίου. Σε αυτό συμμετείχαν περίπου 30 νέοι επιστήμονες απ’ όλες τις Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας και όλων των ειδικοτήτων (Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης κ.α.). Τα θεωρητικά μαθήματα έγιναν στον Πεντάλοφο, ενώ η πρακτική εξάσκηση έγινε στον Δίλοφο. Οι καταρτιζόμενοι ήταν χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες και η κάθε μια είχε αναλάβει ένα ξεχωριστό αντικείμενο. Ειδικότερα, η πρώτη ομάδα είχε αναλάβει τον σχεδιασμό, την παθολογία και εν συνεχεία την αποκατάσταση ενός κτηρίου. Επρόκειτο για έναν παλιό αχυρώνα με υπόστεγο, όπου οι φοιτητές προσπάθησαν με τη χρήση καινούριων υλικών να το αποκαταστήσουν και να το επαναφέρουν στην πρώτη του μορφή. Να σημειωθεί επίσης πως τους καταρτιζόμενους φιλοξένησε το ίδρυμα νεότητας, ενώ τις ανάγκες τους κάλυψε και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού.
Η απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης έγινε σε ένα πολύ όμορφο κλίμα, ενώ όλοι φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και αποκομίζοντας σημαντικές γνώσεις πάνω στην αποκατάσταση των κτηρίων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και αρχιτέκτων Αγγέλης Πολυνίκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το εργαστήριο έλαβε χώρα μέσα στην καρδιά των γεγονότων. Παράλληλα τόνισε πως «με το εργαστήριο μπορέσαμε να δείξουμε και καινούριες μεθόδους που δεν διδάσκονται στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα που μετέδωσαν τις γνώσεις τους στα παιδιά. Έκαναν ένα πολύ καλό βήμα για να διασώσουν αυτή την προγονική μας κληρονομιά η οποία κάθε μέρα χάνεται, αφού βλέπουμε πέτρινα σπίτια και γεφύρια να χάνονται χωρίς να υπάρχει ένας σωστός τρόπος αντιμετώπισης». Ο ίδιος τόνισε πως τόσο οι αρχιτέκτονες όσο και οι μαστόροι δίδαξαν σημαντικά πράγματα στους φοιτητές, ενώ και οι ίδιοι οι κάτοικοι κατάλαβαν πλέον τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν κάνουν τα κτήρια τους. Μάλιστα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των συμμετοχών, στόχος είναι του χρόνου να ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει και ένας δεύτερος κύκλος σεμιναρίων.

Συνδυασμός θεωρίας και πρακτικής άσκησης
Από την πλευρά του ο Νικόλαος Λιανός, Αρχιτέκτων και ομότιμος καθηγητής του Δημοκρήτιου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρθηκε αρχικά στην ίδια την ικανοποίηση των καταρτιζόμενων λέγοντας πως: «Από τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν τα παιδιά και τα φύλλα αξιολόγησης που τους μοιράσαμε φάνηκε τόσο το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα αλλά ο συνδυασμός της θεωρίας και πρακτικής άσκησης σε όλο το φάσμα των θεματικών ενοτήτων που εκπαιδευτήκαν. Πολλοί νέοι επιστήμονες εξέφρασαν την θετικότατη άποψή τους για το πρόγραμμα λέγοντας πως ακόμα και σε μεταπτυχιακά προγράμματα που έκαναν δεν έλαβαν τέτοιες γνώσεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική παρουσία επαγγελματιών μαστόρων που ήταν παρόντες στο εργαστήριο και παρείχαν και αυτοί τις δικές τους εμπειρικές γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας