Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Κύκλοι βίας

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Κάθε δολοφονία δημοσιογράφου είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του τύπου, αλλά και ένα βήμα πίσω στη λειτουργία της κοινωνίας γενικότερα. Το ίδιο αυτονόητα ισχύει για κάθε εκγληματική και τρομοκρατική ενέργεια που στρέφεται εναντίον ανυπεράσπιστων στόχων. 
Ο κάθε δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά του, όπως εκείνος καλύτερα νομίζει. Άλλος υπηρετώντας χωρίς εκπτώσεις την ερευνητική δημοσιογραφία, άλλος διαλαλώντας την τηλεοπτική του πραμάτεια κάθε βράδυ στις 8.00, άλλος εισπράττοντας παχυλές αμοιβές και υπογράφοντας αστρονομικά συμβόλαια, φρουρούμενος πάντα από αστυνομικούς. Κάποιοι επώνυμα, κάποια άλλοι ανώνυμα.
Από χθες ξεκίνησε μια κουβέντα για τη δημοσιογραφία και την ελευθεροτυπία, διανθισμένη από πρόχειρους επικήδειους χωρίς περιεχόμενο. Επίσης, στο περιθώριό της άνοιξε η συζήτηση για την μπλογκόσφαιρα, την ανωνυμία και το κατά πόσο συμβάλλει στην αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων. Χρήσιμες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά με ψυχραιμία και διάθεση αυτοκριτικής και όχι αφ' υψηλού.
Σε ότι αφορά στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, είναι δουλειά των αρχών να κρίνουν και να αξιολογήσουν τα ευρήματα από τις υποθέσεις στις οποίες δούλευε ο δημοσιογράφος και να αποφανθούν για το αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για το κοινό έγκλημα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για μια πράξη το ίδιο άνανδρη και καταδικαστέα απ' όπου κι αν εκπορεύεται, που ενοχλεί εξίσου με τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα πριν ένα χρόνο στα Πατήσια ή για τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν πριν από 18 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, "παράπλευρες" απώλειες ενός κύκλου βίας και τρομοκρατίας που δε λέει να κλείσει.

Σχόλιο ai-vreS: γιατί συμφωνούμε με τα έντονα... σπανίως, αλλά σήμερα, ναι...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κα Κωσταρέλλα χαίρομαι που κάποιος επώνυμα γράφει για το Σωκράτη Γκιόλια.
Ο Αξαρλιάν κι ο Σάββας ήταν απλώς τυχαίοι άνθρωποι, στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.
Για το Γκιόλια όποιος το πει αυτό είναι από βαλτός μέχρι αφελής.
Με όλο το σεβασμό και χωρίς να θέλω να σας προσβάλω.

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζοντας σημερα για την δολοφονια του Σωκρατη Γκιολια σκεφτηκα αρχικα να μην γραψω κατι για το θεμα, απλα γιατι δεν ειχα κατι να πω. Μαλλον το μονο που ειχα να εκφρασω ειναι η λυπη μου για το οτι εφυγε ενας νεος ανθρωπος και τα συλληπητηρια μου στην οικογενεια του και στους συνεργατες του. Μεχρι εκει! Κανοντας ομως την βραδυνη μου βολτα σε μπλογκς αλλα και ειδησεογραφικα portals, δεν αντεξα τοοοοοοση υποκρισια και ειπα να καταθεσω και γω την αποψη μου.

Ξαφνικα ο Γκιολιας εγινε Σωκρατης και απο ανωνυμος συκοφαντης εγινε αγωνιστης δημοσιογραφος!!!

Οι πολιτικοι μυριστηκανε το πτωμα και σαν τα ορνια χιμηξανε να τσιμπολογησουν ενα κομματακι τηλεοπτικου χρονου με την δηλωση για το ποσο συντετριμμενοι νιωθουν με τον θανατο αυτου που μεχρι στοχοποιουσαν ως υποκινητη επεισοδειων μεσω της ανωνυμιας των μπλογκς!

Οι δημοσιογραφοι σπευσανε να τιμησουνε τον αγαπημενο τους συναδερφο τον οποιο μεχρι χθες θεωρουσανε αποβλητο απο τον χωρο τους καθως λειτουργουσε ανωνυμα μεσω των μπλογκς.

Οι μπλογκερς κλαψανε με μαυρο δακρυ για τον χαμο ενος αγωνιστη και ασυμβιβαστου μπλογκερ και ας τον κραζανε μεχρι χθες για το χαμηλο επιπεδο του τρωκτικου.

Ακομη και ο Μακης (!!!!!!) δηλωσε συντετριμμενος!!!! Ελεος!!!!

Αυριο;;; Αυτοι που θα πονανε θα ειναι η γυναικα του, μερικοι συγγενεις και πεντε καλοι φιλοι. Το παιδακι του, ευτυχως ειναι μικρο και δεν θα καταλαβει ακομη…. Και επειδη ο χρονος ειναι γιατρος αυτο που θα μεινει ειναι οτι ενας νεος ανθρωπος εχασε την ζωη του. Τα υπολοιπα ειναι περριτα και κανιβαλισμοι πανω στο πτωμα. Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπαζει.


ΑΡΕ ΑΣΗΜΩΝΗ ΑΤΕΛΙΩΤΕ.....

Ανώνυμος είπε...

Απο μια περιηγηση στο διαδύκτυο,
Το troktiko σταμάτησε να λειτουργεί προσωρινά, σε ενδειξη πένθους... Τo Zougla εκλαψε με λυπη Τριανταφυλοπουλου για τον πρωην επι 15 χρόνια συνεργάτη του.Ολοι εκφρασαν τα καλυτερα λόγια για τον δολοφονηθέντα.Ακόμα και οι αντίπαλοι του.
Αξιοσημείωτο, στην κηδεία, που εγινε νωρίτερα, δεν πηγε ο Τριανταφυλοπουλος, οπως γραφεται σε σαιτ...

aliatas είπε...

Μην ψάχνεις να βγάλεις άκρη απ' όσα πλασάρουν αυτοί που έχουν και τα γένια και τα χτένια. Ενα πρωτοσέλιδο μιλάει ήδη για «δολοφονία με ραντεβού»! Ποιος έδωσε ραντεβού σε ποιον και γιατί;

Κράτα όλα τα στοιχεία. Και τους αριθμούς των πρακτόρων που ασχολούνται με την τρομοκρατία (ένας στρατός με λόγο ύπαρξης να κατασκευάζει «αντίπαλο», ώστε να ελέγχει εκ των προτέρων τις εξελίξεις). Κράτα και τις «αφελείς» απόψεις.

Κράτα σημειώσεις, αλλά προπαντός μη χάνεις το δικό σου στόχο: Ενα σύστημα που τσακίζει μαζικά τη ζωή της εργατικής τάξης, και το κάνει με το νόμο!

Το Προφίλ μας