Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Στόχος ένα νέο τοπίο στο δήμο Κοζάνης

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Την πρώτη της συνάντηση με τους πολίτες της Κοζάνης είχε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στον χώρο του Κοβεντάρειου η νέα ομάδα πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης στον νέο διευρυμένο δήμο Κοζάνης. Στόχος της κίνησης είναι η δημιουργία ενός πόλου που να προκύψει από την κοινωνία των πολιτών με στόχο, σε  πρώτη φάση, τις αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου, με τα νέα δεδομένα που φέρνει ο Καλλικράτης.
Την πενταμελή επιτροπή της κίνησης, που θα συμπληρωθεί από άλλα έξι άτομα, αποτελούν οι: Παναγιώτης Καλημέρης στέλεχος των Οικολόγων, ο Λευτέρης Ιωαννίδης Στέλεχος των Οικολόγων, ο Αγάπιος Γαβριηλίδης ιατρός, η Χρύσα Αθανασιάδου και το στέλεχος του ΣΥΝ Τάσος Γκλούμπος, ο οποίος από το βήμα της εκδήλωσης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο και ελπιδοφόρο εγχείρημα, αναγκαίο ωστόσο για την κοινωνία που οφείλει να πετύχει», λέγοντας επίσης ότι «στόχος είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες στο δήμο Κοζάνης». 
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το σχέδιο της ιδρυτικής της διακήρυξης από το στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης και των Οικολόγων Πράσινων και ιδρυτικό μέλος της κίνησης Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ ακολούθως το λόγο είχαν διάφορα μέλη της αλλά και απλοί πολίτες που έθεσαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα. Όπως την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την περιβαλλοντική ευαισθησία, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών του, που περιφρουρεί τον δημόσιο λόγο και έχει σχέδιο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, επεσήμανε πως «σήμερα δίνουμε το εναρκτήριο λάκτισμα της προσπάθειας που κάνουμε να χτίσουμε ένα ανεξάρτητο, αυτοδιοικητικό σχήμα, προκειμένου να παρέμβουμε ως ενεργεί πολίτες, ως άνθρωποι που ανησυχούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο». Κύριος στόχος όπως τόνισε είναι ένα ευρύ κάλεσμα στους πολίτες της περιοχής «σε όλους αυτούς που εδώ και χρόνια σιωπούν, τη νεολαία, να συστρατευούμε με πρώτη στάση τις επόμενες εκλογές  και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» όπως τόνισε. Επεσήμανε πως η κίνηση έχει σκοπό να διαπραγματευτεί με την κοινωνία με σκοπό την παρέμβαση στην πόλη και στα προβλήματά της. «Έχουμε ένα νέο καλλικρατικό περιβάλλον, οι προκλήσεις είναι πολύ σημαντικές για την περιοχή και πρέπει να έχουμε έτοιμες απαντήσεις. Ερχόμαστε με συγκρουσιακή λογική έναντι στο παλιό, με διάθεση ανατροπής απέναντι στο παλιό, με διάθεση να προτείνουμε νέα καινοτόμα πράγματα».
Ο ίδιος αναφερόμενος στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάσα Σιόμου που μετέχει στην κίνηση επεσήμανε πως «είναι ένα στέλεχος της περιοχής που κομίζει πολύ σημαντικά και σπουδαία πράγματα. Το νέο για να δημιουργηθεί χρειάζεται την εμπειρία του παλιού. Η κ. Σιόμου έχει να μεταφέρει την εμπειρία της. Το θέμα είναι να συνδιαλαγούμε με πολύ κόσμο, μπορούμε να τα καταφέρουμε, να φέρουμε πολύ νέο κόσμο και όλοι μαζί να καταφέρουμε κάτι καινούριο». Για το αν η κίνηση θα επιδιώξει πολιτική στήριξη ο ίδιος τόνισε πως «Εμείς ερχόμαστε εδώ ως άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο Συνασπισμός. Κάνουμε μια ανοιχτή διαδικασία προς όλο τον κόσμο. Από κει και πέρα όλα τα κόμματα είναι ελεύθερα να στηρίξουν την κίνησή μας».

«Δεν είναι προεκλογική Κίνηση»
Από την πλευρά της η κ. Σιόμου έκανε λόγο για ένα «πρωτότυπο βήμα στην περιοχή, γιατί συνήθως επιβάλλονται από μηχανισμούς τα πρόσωπα τα οποία πρόκειται να ηγηθούν. Σε μια στιγμή απαξίωσης της πολιτικής εμείς δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να εκφραστούν και μέσα από τη συμμετοχή, πολύ σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας, αναδεικνύονται και τα πρόσωπα που πρέπει να παίξουν έναν ρόλο αυξημένης ευθύνης». Αναφερόμενη στον στόχος της κίνησης, τόνισε πως «δεν είναι προεκλογική, είναι μια κίνηση με στρατηγική και με διάρκεια που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να εκφράζονται, να συμβάλουν και να καλυτερεύουν τον τόπο. Η κίνηση μπορεί να συμβάλει και πιο συγκεκριμένα και να εμπλουτίσει – γιατί ξέρουμε ότι ο Καλλικράτιος νόμος ευνοεί συστήματα διπολικά- και κάθε τέτοια προσπάθεια είναι μια ανάσα στην ασφυξία του καλλικράτιου νόμου». Παράλληλα τόνισε πως η κίνηση αυτή δεν ξεκίνησε αργά, όπως κάποιοι μπορεί να το πιστεύουν, αλλά την «ώρα της κοινωνικής διαβούλευσης» και θα έχει έναν χαρακτήρα παρέμβασης στα κοινωνικά πράγματα.
Από την πλευρά του ο γιατρός Αγάπιος Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ που έχει δώσει τη χροιά της νέας πολιτικής σκηνής, λέγοντας πως «οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο πρέπει να αντισταθούν στην βάρβαρα επιβαλόμενη παγκοσμιοποίηση. Εμείς οι πολίτες του νέου δήμου Κοζάνης έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε κάτι νέο, με νέες αντιλήψεις, με νέες απόψεις, με νέες λειτουργίες βαθιάς δημοκρατίας χωρίς χρώματα και πρωτεργάτες, πρώτοι μεταξύ ίσων». Σε ό,τι αφορά το δια ταύτα, και στην ουσία της Κίνησης, είπε πως δεν θα έχει αρχηγούς και πρωτεργάτες, οι οποίοι θα επιλεγούν όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Τόνισε πως αυτή είναι «η πρώτη διερευνητική διαδικασία από μια ομάδα πρωτοβουλίας, ενώ η Κίνηση θα προκύψει από τους πολίτες», ενώ παράλληλα τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα υστέρημα δημοκρατίας στην πόλη».
Σε ό,τι αφορά το κομματικό «χρίσμα» ο κ. Γαβριηλίδης επεσήμανε πως «έχουμε βαθύ σεβασμό στα πολιτικά κόμματα, παρά το ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν θέλουμε χρίσματα από κανέναν. Θα ζητήσουμε τη στήριξη κυρίως από τους πολίτες, τη νεολαία, τους φορείς, τους θεσμούς και μέσα σε αυτά και τα πολιτικά κόμματα».
Το λόγο είχαν πολίτες που θέλησαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους να θέτουν ζητήματα διαφάνειας, συμμετοχής στα κοινά αλλά και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και οι γύρω Δήμοι που πλέον θα αποτελούν τον ενιαίο δήμο Κοζάνης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση στα διαδικαστικά της κίνησης και σε επιμέρους ζητήματα.

Τα σημαντικότερα σημεία της διακήρυξης έχουν ως εξής:
«Όλοι εμείς που επιλέξαμε, να ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, που βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ανεργία, την μόλυνση περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την δυσπραγία, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη δημοκρατίας και συμμετοχής, που φιλοδοξούμε να δούμε τον τόπο μας .. αλλιώς, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής «εκ του ασφαλούς», της σιωπής, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας…
Σήμερα όλοι εμείς που νοιαζόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου και που πιστεύουμε στη ρήση 'Σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά' οφείλουμε να αναλάβουμε κοινή δράση με αρχή τα τοπικά και άμεσα κοινά πράγματα…
Στεκόμαστε απέναντι και ενάντια στην αποξένωση και την αδιαφορία για τα κοινά, τον ατομικισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, που αποτελούν τις «μαύρες τρύπες» στην κοινωνική ταυτότητα της πόλης.

Βασική επιδίωξη και καθαρό στόχο αποτελεί η ανατροπή, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, της λογικής της συνεχούς και συστηματικής συρρίκνωσης του Δημοσίου προς όφελος του ιδιωτικού. Θέλουμε να περάσει η αντίληψη του σεβασμού του δημόσιου χώρου, της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος σε όλους τους πολίτες και κύρια στους νέους ανθρώπους. Ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης που δείχνει έμπρακτα το σεβασμό του στη δημόσια περιουσία και συμμετέχει στα κέντρα αποφάσεων.

Πιστεύουμε ότι:
Ήρθε η ώρα των επιλογών.
Ήρθε η ώρα που χωρίς ταλαντεύσεις, οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν όχθη. Όχι όχθη κομματική, αλλά όχθη κοινωνική και αυτοδιοικητική.
Θέλουμε, να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το Αυτοδιοικητικό ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ. Είναι η ευκαιρία μας να ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το ΘΥΜΟ μας σε ΕΛΠΙΔΑ…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας