Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Προβλήματα στα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από χθες Δευτέρα τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας καθώς η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) συμμετέχει στην πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεως Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για εισαγωγή ιδιωτικών απογεματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, από τα έσοδα των οποίων θα πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών», ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας, καταδικάζοντας την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του νομοσχεδίου που παρουσίασε η υπουργός Υγείας.
Επισήμανε μάλιστα ότι σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, που λεηλατείται το εισόδημα του λαού, η κυβέρνηση επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει στην ουσία το ΕΣΥ και αντί της πλήρους χρηματοδότησής του από το δημόσιο να χρηματοδοτείται από το υστέρημα του κόσμου. «Αντιδρούμε κάθετα στην προσπάθεια να επιβαρυνθεί ο πολίτης. Θεωρούμε ότι το ΕΣΥ πρέπει να παραμείνει δημόσιο και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας  της χώρας, ώστε να υπάρχει δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους», τόνισε ο κ. Κατσίνας και επισήμανε ότι η Ομοσπονδία των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί στην ανακοίνωσή τους τονίζουν τα εξής:
Δεν αποδέχονται ως βάση συζήτησης και επιστρέφουν ως απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της κλαδικής συμφωνίας, αλλά θα επιδεινώσει δραματικά το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών και θα ιδιωτικοποιήσει το σύνολο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Εμμένουν στην κατάθεση πλήρων και ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα εκκαθαρίζονται και θα αποπληρώνονται έγκαιρα και στο ακέραιο από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν επίσης ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας