Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

«Θολό» τοπίο στο Δήμο Κοζάνης!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΔ-ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Η ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης της νεοσύστατης «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης», με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις εξελίξεις στο Δήμο Κοζάνης ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις θέλουν πρόσωπα και κόμματα να εισέρχονται πλέον στην τελική ευθεία ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για το δημαρχιακό θώκο στον νέο, μεγάλο και «Καλλικρατικό» Δήμο Κοζάνης, η οποία για πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια θα λάβει χώρα χωρίς την παρουσία του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην, πια, δημάρχου Πάρι Κουκουλόπουλου.
Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ζήτημα χρόνου η επίσημη ανακοίνωση στήριξης του νυν δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος επέλεξε αυτές τις ημέρες για ολιγοήμερες διακοπές στο Βόλο, μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Από εκεί και πέρα, ουσιαστικά θα ξεκινήσει και ο προεκλογικός αγώνας, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, πάντως, να έχουν εδώ και καιρό κάνει τις πρώτες συναντήσεις και επαφές για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος της Ιπποκράτους Παναγιώτης Αποστολίδης επιμένει και δεν καταθέτει τα όπλα, ελπίζοντας σε κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, ξεκαθαρίζοντας, όμως, και σε πρόσφατες δηλώσεις του, πως στην περίπτωση που τελικά δεν επιλεγεί ο ίδιος, τότε θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. 

«Εγώ δεν είμαι για ανταρτιλίκια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Παναγιώτη Αποστολίδη, ο οποίος έχει κάνει και εκείνος τις δικές του συζητήσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στο προσκήνιο κάποια άλλη υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Κοζάνης, με τον εκπαιδευτικό και γνωστό συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ Κυριάκο Σημαδόπουλο, αλλά και τον νομαρχιακό σύμβουλο Γιάννη Παπαϊορδανίδη να μην έχουν δώσει συνέχεια στο όποιο ενδιαφέρον τους, τουλάχιστον μέσω γραπτών δηλώσεων ή δημοσίων εμφανίσεων. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η καθυστέρηση της επίσημης ανακοίνωσης από την Ιπποκράτους δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό, καθώς έρχεται να παρατείνει τις όποιες συζητήσεις και σχόλια, κάτι που καταγράφεται στο συνδυασμό της «Κοζανίτικης Ενότητας».
Φυσικά, με ιδιαίτερη περίσκεψη και προσοχή αντιμετωπίζεται και η δημόσια ανακοίνωση ίδρυσης της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης», στην οποία συμμετέχει η νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και επί σειρά πολλών ετών αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τάσα Σιόμου. Από την πλευρά του δημαρχείου αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνέχεια και, φυσικά, την επιλογή του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής της Κίνησης, με τις τωρινές προβλέψεις να οδηγούν είτε στην Τάσα Σιόμου, είτε στο Λευτέρη Ιωαννίδη. Με μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται και η στάση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, νυν δημοτικού συμβούλου και προέδρου της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Κοκκαλιάρη, ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και το αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί (ίσως γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας, διαφορετικά μετά τις 15 Αυγούστου), καθώς η Τάσα Σιόμου δεν φέρεται διατεθειμένη να υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου, κάτι που φαίνεται να βρίσκει αντίθετους πολλούς από τους δημοτικούς συμβούλους της «Κοζανίτικης Ενότητας» που θέτουν ζήτημα «πολιτικής ηθικής». «Η Τάσα είναι εκλεγμένη και όχι διορισμένη, όπως οι αντιδήμαρχοι», υποστηρίζουν, αντίθετα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που απορρίπτουν τις αιτιάσεις των πρώτων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επόμενες εξελίξεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον…


Πολλά τα ονόματα στη ΝΔ
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας όσο πλησιάζουμε στις τελικές επιλογές, τόσο περισσότερο…. «θολό» εμφανίζεται το τοπίο, καθώς οι επίδοξοι υποψήφιοι εντείνουν τις επαφές, τις συναντήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους! Οι πολλές υποψηφιότητες έχουν προκαλέσει μεγάλη αμηχανία και έναν έντονο προβληματισμό τόσο στη ΝΟΔΕ Κοζάνης, όσο και στη Ρηγίλλης και στους συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.», ακούγονται φωνές και προτάσεις που ζητούν να μη δοθεί κανένα «γαλάζιο» χρίσμα, αλλά να «αφεθούν» ελεύθεροι όσοι υποψήφιοι καταφέρουν τελικά να συγκροτήσουν συνδυασμούς και να κατέλθουν στις εκλογές. Η νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δις υποψήφια βουλευτής Άννα Νανοπούλου, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κοζάνης και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Τοπαλίδης (ο οποίος είχε σημαντική συνάντηση την περασμένη Τετάρτη στα Γιάννινα) έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Ο επίσης πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Γρεβενών Κώστας Πουτακίδης εντείνει τις δημόσιες παρεμβάσεις και παρουσίες του, όπως και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και σύμβουλος του νομάρχη Κοζάνης Νίκος Ζηκόπουλος. Διερευνητικές επαφές και «ζυμώσεις» κάνει και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, ενώ χθεσινές πληροφορίες ήθελαν και τον νυν δήμαρχο Ελλησπόντου Κώστα Σανίδη να ενδιαφέρεται να κατέλθει και εκείνος ως υποψήφιος δήμαρχος. Φυσικά, υπάρχει πάντα και το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή Νίκου Τσιαρτσιώνη, η υποψηφιότητα του οποίου, όμως, βρίσκει εμπόδιο τη διαφαινόμενη βούληση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή κάποιου «νέου και άφθαρτου» προσώπου. Σε πρόσφατη τηλεφωνική δημοσκόπηση «έπεσε» και το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή της Περιφέρειας Κώστα Κοκόλη, ο οποίος, όμως, δεν έχει εκφράσει σχετική πρόθεση. Όσο για τον πολλά υποσχόμενο πρόεδρο του ΕΒΕ Χρήστο Σάββα, η στενή του, σε πολιτικό και φιλικό επίπεδο, σχέση με τη Ντόρα Μπακογιάννη τον οδηγεί σε προσωρινή αποστασιοποίηση από τις εξελίξεις. Δεν λείπουν, πάντως, και τα στελέχη εκείνα στη Νέα Δημοκρατία που αναζητούν ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να «συγκεράσει» όλες τις απόψεις και να ενώσει το χώρο, διεκδικώντας με ουσιαστικές προϋποθέσεις τη νίκη στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Τέλος, υποψήφιος δήμαρχος αναζητείται και από το ΚΚΕ, καθώς όλα δείχνουν πως ο πολύπειρος και με συνεπή παρουσία και στάση στα δημοτικά πράγματα Νικόλαος Μάτσος αυτή τη φορά έχει επιλέξει τη μη κάθοδό του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε αντίθεση με το θολό τοπίο της Κοζάνης εμείς έχουμε, Κωνσταντόπουλο, Τάσιο και κάποιον από ΚΚΕ που δε συνεργάζεται και θέλει να έχει παρουσία. Δε φαίνεται κάτι άλλο στον ορίζοντα, μιας και η Ανεξάρτητη κίνηση δημοτών μάλλον μένει στα χαρτιά, ή θα είναι χωρίς παρουσία στις δημοτικές εκλογές.
Λέτε να έχουμε έκπληξη από Τσικαρδάνη μεριά, με το στυλ της Τάσας Σιόμου; Την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, όλα θα 'χουν ξεκαθαρίσει, εκτός από το "Βελβεντινό αγκάθι" κοινό για όλους.

Το Προφίλ μας