Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

ΚΚΕ: εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 18 Ιούλη στις 11 το πρωί στη Σπανούρα Κοτύλης (Γράμμος). Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου αφιερωμένου στους τιμημένους μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Σπανούρας Κοτύλης το 1947.
Στη μάχη της Σπανούρας, τον Ιούλη του 1947, η ανταρτοομάδα που κρατούσε τη θέση ήταν αντιμέτωπη με ένα τάγμα, 8 πυροβόλα και σμήνος αεροπορίας που έριχνε «ναπάλμ». Ο λόφος πάρθηκε από τους μοναρχοφασίστες μόνο όταν σκοτώθηκε αρχικά ο διοικητής της ομάδας και στη συνέχεια οι τελευταίοι τρεις μαχητές έπεσαν στον γκρεμό, για να μην παραδοθούν.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ......
ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ.........
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΝ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ.......

aliatas είπε...

Για πες μας εσύ βρε πατριώτη ανώνυμε την ιστορική αλήθεια.

Αφού δεν έγιναν έτσι τα πράγματα γιατί δεν μας λες εσύ πως έγιναν και αναλώνεσαι σε χαρακτηρισμούς και χολή.

Α…. και που’ σαι πατριώτη οι θρασύτατοι (η) θρασύδειλοι συνήθως κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους.

Ανώνυμος είπε...

Τον Ιουλιο του 1947 ναπαλμ δεν ειχαν πεσει...για του λογου το αληθες, διαβαστε τι γραφει ο
(αριστερος) ΙΟΣ της "Ελευθεροτυπίας" στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=99627.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ιός?????????????

Στο λεξικό πρέπει στην έννοια παραπληροφόρηση να υπάρχει δίπλα ο Ιος της ελευθεροτυπίας.
Μίλα μας και για καμία ΜΚΟ ρε συ Π.Π να χάσω πάσα ιδέα.

aliatas είπε...

Το 1947 οι ΗΠΑ πήραν στην Ελλάδα τη σκυτάλη από τους Άγγλους και αμέσως άρχισαν να εξοπλίζουν τον κυβερνητικό στρατό με σύγχρονα όπλα και πολεμικό υλικό κατάλληλο για «ορεινές επιχειρήσεις» και κυρίως όλμους, ορεινά πυροβόλα, ημιαυτόματα τηλεβόλα, εκτοξευτές ρουκετών και βόμβες Ναπάλμ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, όχι μόνο δεν έκρυβε τότε, αλλά, αντίθετα, διαλαλούσε τους απώτερους σκοπούς της ωμής αμερικανικής επέμβασης στην Ελλάδα, τονίζοντας σχετικά:

«Διαλέξαμε την Ελλάδα (αλλά) και την Τουρκία, όχι γιατί χρειάζονται βοήθεια ή γιατί είναι λαμπρά υποδείγματα δημοκρατίας και ύπαρξης των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά γιατί αποτελούν για μας τις στρατηγικές πύλες της Μαύρης θάλασσας και της καρδιάς της Σοβιετικής Ενωσης» («Νιου Γιορκ Χέραλντ Τρίμπιουν», 6 Απρίλη 1947).

Το καλό είναι ότι την χρήση Ναπάλμ την επιβεβαιώνει και το link που μου επισήμανες.
Λέει χαρακτηριστικά:

Τελικά οι ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν μαζικά κατά την τελική εξόρμηση του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι.

Σύμφωνα με λεπτομερή έκθεση του αρχηγού Αεροπορίας, πτέραρχου Εμμανουήλ Κελαϊδή (10.9.49), που επίσης δημοσιεύεται στα «Αρχεία» της ΔΙΣ (τ. 15ος, σ. 122-71), μεταξύ 15 Ιουλίου και 27 Αυγούστου 1949 ρίχτηκαν συνολικά 341 τέτοιες εμπρηστικές βόμβες.

Εννοείται πως ο πτέραρχος δεν εκφράζει την παραμικρή δυσφορία για τη χρήση τους «εις μεγάλην πυκνότητα κατά την τελευταίαν φάσιν της εφόδου» (σ. 167). Παραθέτει, αντίθετα, την -θετική- εκτίμηση του Β' Σ.Σ. ότι «αι εμπρηστικαί βόμβαι κατετρόμαξαν τους συμμορίτας και υπεχρέωσαν τούτους να εγκαταλείψουν τα πολυβολεία τους», με αποτέλεσμα το από αέρος μακέλεμά τους (σ. 150).

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ αυτό που γράφει ο 11:08,εύκολα διαπιστώνει κανείς την αλήθεια των λεγομένων του Π.Π.
"Τελικά οι ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν μαζικά κατά την τελική εξόρμηση..." δηλ. το 1949 αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την προσπάθεια παραπληροφόρησης της Αριστερής Ιστοριογραφίας και των πρόθυμων ταμπελοφόρων υπηρετών τους...
Παιδιά καλή η προσπάθεια αλλά ...τα παραμύθια ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ...
Καλά φάγατε, καλά ήπιατε(στην υγιά των άδικα θυσιασθέντων Ελλήνων) τόσα χρόνια, καιρός να σταματήσει το δούλεμα και ν' αρχίσει η δουλειά για να φτιάξουμε όλοι μαζί το κράτος που αξίζει πραγματικά να ζει ο κάθε Έλληνας!!

Ανώνυμος είπε...

Kαι να συμπληρωσω πως οι παραπομπες του "Ιου" ειναι απο συγκεκριμενο εγγραφο, εντος εισαγωγικων. Επομενως καμια παραπληροφορηση εδω, αλλα επισημα αρχεια της ελληνικης ιστοριας.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Nαπαλμα δεν επεσαν την περιοδο που λεει η ανακοινωση του ΚΚΕ. Για το 1949 νομιζω πως δεν εχεις αδικο.

Π.Π.

aliatas είπε...

Μα καλέ και άγνωστε φίλε μου ακόμα και αν οι ναπάλμ χρησιμοποιήθηκαν μαζικά κατά την τελική εξόρμηση (πράγμα που είναι ανακριβές) αποδεικνύει το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν.

Πάντως θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα παραμυθία τελειώνουν για όσους νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα να εκμεταλλεύονται ανθρώπους για την προσωπική τους ευημερία. Τα παραμύθια τελειώνουν μαζί με το σύστημα τους που έχει σαπίσει και βρωμάει παράφορα.

Καλά φάγανε καλά ήπιαν αυτοί και τα παπαγαλάκια τους τόσα χρόνια, ήρθε ο καιρός να πάρουν την αναπάντητη τους. Όχι για να υπάρξει ντε και καλά μια απάντηση, αλλά απλά γιατί οι άνθρωποι δεν είναι γάιδαροι να κάτσουν να τινάξουν τα πέταλα για να αποδειχτεί ότι μπορούν να εκπαιδευτούν σε λιγότερη τροφή. Οι άνθρωποι, και δη οι εργάτες, γνωρίζουν πως στην αγορά εργασίας βγαίνουν και πουλάνε την εργατική τους δύναμη που η τιμή της καθορίζεται κάθε φορά από τους συσχετισμούς. Κι έχουν μάθει πια πως αν θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ τους. Αυτό συμβαίνει μέσα από τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες. Γεγονός που γνωρίζουν άπαντες, ακόμα και οι «ξένες πρεσβείες» που διαμηνύουν στον αρμόδιο υπουργό ότι το φθινόπωρο πρέπει να αντιμετωπίσει τις «αναρχικές εκδηλώσεις». Να ένα ακόμα νοσταλγικό στοιχείο.

Και τότε για αναρχικά - αναρχοκομμουνιστικά για την ακρίβεια - στοιχεία μιλάγανε.

Το Προφίλ μας