Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πελέκεις «μιλούν» για την Εποχή του Χαλκού

από το ΕΘΝΟΣ
Μήτρες για τη χύτευση χάλκινων μονών πελέκεων με οπή, ένα εύρημα εξαιρετικά σπάνιο για τη βόρεια Ελλάδα -γεγονός που αποκλείει τη σφυρηλασία και δείχνει γνώση της τεχνολογίας κατασκευής εργαλείων- ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση Κρυοπήγαδο, κοντά στη Νεάπολη Κοζάνης και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τις όχθες του Αλιάκμονα. 


«Οι χάλκινοι πελέκεις εμφανίζονται στη βόρεια Ελλάδα κατά τη Χαλκολιθική και Πρώιμη Εποχή Χαλκού και όσο πυκνώνουν τα σχετικά ευρήματα, αποδεικνύεται ότι η περιοχή μας συμμετέχει στις τεχνικές εξελίξεις. Χάλκινοι πελέκεις και σμίλες έχουν επίσης εντοπιστεί στο Μάνδαλο Γιαννιτσών, στη Γόνα Θεσσαλονίκης, στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, αλλά και στη Μαλίκη, κοντά στην Κορυτσά», δήλωσε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία παρουσίασε το αποτέλεσμα της ανασκαφής σε επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη δυτική Μακεδονία, που έγινε στην Αιανή Κοζάνης. 
Στη θέση Κρυοπήγαδο Αλιάκμονα εντοπίστηκαν σε δύο υψώματα αρχαιολογικά στρώματα της Εποχής Χαλκού, από την Πρώιμη έως την Υστερη Εποχή, με ύπαρξη μάλιστα μακεδονικής-δωρικής κεραμικής με αμαυρόχρωμη διακόσμηση. Πελέκεις «μιλούν» για την Εποχή του Χαλκού Σε σημείο του χώρου αποκαλύφθηκαν και τρεις ασύλητες λακκοειδείς ταφές ρωμαϊκών χρόνων με κτερίσματα γυάλινα και πήλινα αγγεία, 13 χάλκινα νομίσματα σε μία ταφή και ένα σε άλλη, από τη μερική ταύτιση των οποίων (κοπές Κώνσταντα, 337-350 μ.Χ.) προκύπτει η χρονολόγηση στον 4ο αι. μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας