Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τα 700 ευρώ του «πολιτισμού»…

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με προχθεσινό δελτίο Τύπου, η Αντινομαρχία Πολιτισμού μας ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά, τα πάσης φύσεως πανηγύρια και εκδηλώσεις όπου βρέθηκε ο αντινομάρχης Γιώργος Σβώλης. Μια «καινοφανής» πρακτική, η οποία μόνο αναγκαία δεν είναι, καθώς δεν έχουμε δει στο παρελθόν ανάλογες ανακοινώσεις από τη Νομαρχία. Αυτό, όμως, είναι το έλασσον. Το μείζον είναι οι χρηματοδοτήσεις των (επίσης) πάσης φύσεως Συλλόγων και Σωματείων του Νομού Κοζάνης, ειδικά για τις καλοκαιρινές τους πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εντός και εκτός εισαγωγικών το «πολιτιστικές». Και, φυσικά, το εν λόγω θέμα δεν είναι καινούριο (όπως οι…ανακοινώσεις για τα πανηγύρια), αλλά ανήκει σε εκείνα που έχουν πολύ-συζητηθεί από το 1994 και την πρώτη χρονιά της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Όπως, λοιπόν, μαθαίνουμε, η Νομαρχία, μέσω του αρμόδιου αντινομάρχη Γιώργου Σβώλη, έχει αποφασίσει να «επιδοτεί» με 700 ευρώ Συλλόγους που….χτυπούν την πόρτα για ενίσχυση. Για τις φετινές εκδηλώσεις. Και, εδώ, τίθεται για μια ακόμη χρονιά το ερώτημα για τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα χρήματα! Είναι για…όλους τους Συλλόγους του Νομού, που ζητούν οικονομική βοήθεια; Και πόσοι είναι αυτοί; Από ποια κονδύλια δίνονται; Ίδιους πόρους ή άλλες χρηματοδοτικές πηγές; Και θα μας δοθεί, σε κάποια συνέντευξη Τύπου, αναλυτικά το συνολικό κόστος των εν λόγω οικονομικών ενισχύσεων; Φυσικά, εύλογα μπορεί να ρωτήσει κανείς και εάν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση από πλευράς Νομαρχίας για το χώρο του Πολιτισμού. Και αν υπάρχει ποια είναι αυτή; Τα φαινόμενα ενίσχυσης πάσης φύσεως Συλλόγων ειδικά από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης έχουν συζητηθεί και κριθεί, νομίζουμε, στο παρελθόν. Και σήμερα, σε δύσκολες οικονομικά εποχές, ίσως είναι η ώρα και στιγμή για μια συνολική επανεξέταση του θέματος. Μια πρόταση; Με συνολικό σχεδιασμό, να διατίθεται ένα συγκεκριμένο κονδύλιο στην αρχή της κάθε χρονιά, για το κεφάλαιο «Πολιτισμός». Και να κατανέμεται με ενιαία, διαφανή και επίσης συγκεκριμένα κριτήρια. Με στόχο και επιχειρήματα. Για να σταματήσει, έστω και εάν υπάρχουν καλές προθέσεις, το φαινόμενο των «επιδοτήσεων», είτε με τα 700 ευρώ, είτε με… «κρέατα και κρασιά», όπως έγραφε φίλος σε blog της περιοχής

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Π.Π
Μπράβο!!!!Επισημαίνεις....

από το 1994 και την πρώτη χρονιά της αιρετής
νομαρχιακής αυτοδιοίκησης

έχουμε δει στο παρελθόν ανάλογες ανακοινώσεις από τη Νομαρχία......

Εντός και εκτός εισαγωγικών το «πολιτιστικές»

το ερώτημα για τα κριτήρια με τα οποία δίνονται αυτά τα χρήματα!

Είναι για…όλους τους Συλλόγους του Νομού, που ζητούν οικονομική βοήθεια; Και πόσοι είναι αυτοί; Από ποια κονδύλια δίνονται; Ίδιους πόρους ή άλλες χρηματοδοτικές πηγές;

εάν υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση από πλευράς Νομαρχίας για το χώρο του Πολιτισμού


Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης

ai-vreS είπε...

Πικρές αλήθειες...καίριο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε Π.Π.βλεπω εχεις αποψη για ολα .Εδω μ αυτα που γραφεις κρινεις τον Σβωλη για μια πρακτικη που και γω εν μερει την κρινω οχι και τοσο σωστη ,δεν το εκανες ομως τις αποκριες οταν εδινε ο ιδιος μεγαλα ποσα για τα μπρε μπρε των κοζανιτικων φανων .
Θα περιμενα απο εναν σωστο δημοσιογραφο οπως εισαι και συ να επισκευθεις ολους τους πολ. συλλογους του νομου και να δεις απο κοντα τι προσφερουν ,τι κυκλο εργασιων εχουν.
Κατεβα στα Σερβια στον ΜΟΣ να δεις τ τμηματα που λειτουργουν εκει , στον Μ.Ο.ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Που ειμαι και εκλεγμενο μελος .θα διαπιστωσεις Παναγιωτη οτι θεσμοθετιμενες επιχορηγησεις απο νομαρχια και κρατος δεν υπαρχουν.
Στον ΜΟΒ Λειτουργουν τα εξης τμηματα
1,ΧΟΡΩΔΙΑ
2.ΧΟΡΕΤΙΚΑ
3.ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΙΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
4.ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΙΚΗ
5.ΤΜΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
6.ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ
7.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
8.ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ 65.000 ΣΤΑΣΕΩΝ
9.ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
10. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΟΓΗΣ
11.ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ Υ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Ολα αυτα φιλε λειτουργουν χαρις την οικονομικη βοηθεια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, και των μελλων μας.
Επισης η νομαρχια μας στηριξε οικονομικα στην αξιοποιηση του φωτογραφικου αρχειου και στην αγορα στολων στην μπαντα .Δεν ξεχνω να αναφερω και την εκδοση βιβλιων που και σ αυτες χρηματοδωτης ειναι ο ΔΗΜΟΣ.
Απ οτι γνωριζω και στα ΣΕΡΒΙΑ ο ΜΟΣ εχει μια μεγαλη δραστηριοτητα κι αυτος.
Θεσμοθετημενες χρηματοδωτισεις για τα πιο πανω που ανεφερα ουτε μια .Απο υπ. πολιτισμου και ΟΠΑΠ τιποτα
Καλη η αντιπολιτευτικη κριτικη αλλα να βλεπουμε και το πως θα στηρηχθουν οι υγειεις συλλογοι ΒΛΑΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ.Ο.ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 10:47 π.μ.

Ο Π.Π είναι Δημοσιογράφος,
εσύ εκλεγμενο μελος ......ο καθένας απο την θέση του,
ας αναλογισθεί τις ΕΥΘΥΝΕΣ του.

Επίσης και κάποιοι άλλοι.......απο υπ. πολιτισμου και ΟΠΑΠ

Όσο για απόκριες και μπρε...μπρε...
που αναφέρεις.....
χρήσιμα και αυτά στην μαύρη 20ετία.....
πως τύποι σαν το Κουκουλόπουλο....θα είχαν την εξουσία.....για την απαξίωση της περιοχής....
και
την υπουργοποίηση τους ??????

Ανώνυμος είπε...

να αγιαση το στομα σου 11.07....ολοι της αρπαχτης ειναι δημοσιογραφισκοι και πολιτικοι.....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Νίκο, υπαρχει μια ουσιαστικη διαφορά. Στις Απόκριες, για την Κοζάνη, η Νομαρχία και ο αρμόδιος αντινομάρχης κάλεσαν ΟΛΟΥΣ τουσ Φανους και δεσμευτηκαν για ενα ΚΟΙΝΟ ποσό για ΟΛΟΥΣ! Με συγκεκριμενη στόχευση και πολιτική. Όπως κάνει και ο Δήμος Κοζάνης εδώ και χρόνια. Εδω, με τα...700αρια, έχουμε κατι εντελώς διαφορετικό. Ούτε συνολικό ποσό έχουμε, ούτε για ποιους Συλλόγους δίνονται, ούτε πώς δίνονται, ούτε εάν δίνονται και περισσότερα...σε καποιους! Αυτό δεν είναι, φυσικά, καινούριο, γράφω πως γίνεται από το 1994 και μετά. Πάντως, στην πρόταση που κάνω θα πρέπει, ΝΑΙ, από την αρχή του έτους να γνωρίζουμε πόσα δίνει η Περιφέρεια (πλέον) για Πολιτιστικά, μεταξύ των οποίων και οι Απόκριες.
Και, ξερεις, δεν ειναι η πρωτη φορα που τα γραφω και τα λεω. Επειδή ρωτας για τους Συλλόγους, να σε ενημερωσω πως ειμαι μελος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου "Ιωακείμ Λιούλιας" από μικρό παιδί και ξέρω καλά και από...πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις συνθήκες. Και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα.
Και κάτι ακόμη. Είμαι βεβαιος πως στο Βελβεντό, με όσα καλά και επίμονα τονίζετε πρόσφατα περί ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να συντηρείτε και τα πολλά και εξαιρετικά τμήματα του Συλλόγου, χωρίς τα...700αρια και τα 2.000αρια της κάθε Νομαρχίας. Δικό σας είναι το επιχείρημα και νομίζω πως ισχύει.


Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν φαίνεται money για πέταμα...!

Το Προφίλ μας