Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ και στην Κοζάνη!

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Επεκτάθηκε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας η δράση της νέας ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (γνωστή ως ΔΙ.ΑΣ) και από χθες το πρωί ομάδες αστυνομικών περιπολούν πάνω στις μηχανές τους σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας, η επέκταση της δράσης της ΔΙ.ΑΣ πανελλαδικά ήρθε έπειτα από απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της νέας  αντεγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται. 
 
Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 84 συνολικά Αστυνομικοί θα στελεχώσουν τις ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης των εν λόγω Αστυνομικών Διευθύνσεων και θα περιπολούν σε 5 πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά – Καστοριά -Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα) ενισχύοντας την εμφανή αστυνόμευση. Όπως σημείωσε ο κ. Πατσιαρίκας «οι αστυνομικοί που επιλέχθηκαν να στελεχώσουν τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης, συμμετείχαν σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία περιλάμβαναν θεωρητική εκπαίδευση, τεχνικές ελέγχου, οδήγηση, μέτρα αυτοπροστασίας, χρήση όπλων» Τα προγράμματα αυτά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας - ετοιμότητας και της επίδοσης των αστυνομικών.
Η κάθε Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης  θα αποτελείται από δύο δίκυκλα στα οποία θα επιβαίνουν από 2 αστυνομικοί στο καθένα. Η κάθε ομάδα θα περιπολεί με ειδικά σχεδιασμένο τρόπο δράσης και κίνησης  σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι προέκυψαν έπειτα από χαρτογράφηση και ανάλυση της εγκληματικότητας στην κάθε περιοχή. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιαρίκας: «Ο σύγχρονος ρόλος της αστυνομίας όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από τις νέες προκλήσεις στο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον -που έχει οδηγήσει σε μια αυξημένη κοινωνική απαίτηση και προσδοκία για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση και σε προληπτικό και σε κατασταλτικό στάδιο- για να εκπληρωθεί προϋποθέτει ότι θα πρέπει να εκδηλωθούν νέες επιχειρησιακές δράσεις οι οποίες θα βελτιώνουν διαρκώς το περιβάλλον ασφάλειας και θα ενισχύουν το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων, για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ ως την «εμπροσθοφυλακή της εμφανούς αστυνόμευσης», λέγοντας πως διαθέτει μια επιχειρησιακή φιλοσοφία που εστιάζει σε μια σύγχρονη επέμβαση. Παράλληλα τόνισε πως η δράση της ομάδας είναι πρώτη προτεραιότητα και σε σχέση με τις άλλες ομάδες θα υπερτερεί στην επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα. Θα επεμβαίνει σε βαριά περιστατικά όπως βαρύνουσα εγκληματικότητα, εκκενώσεις περιοχών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «προβλήματα αστυνόμευσης, δημόσιας ασφάλειας και τάξης η περιοχή μας δεν αντιμετωπίζει. Προλαμβάνουμε όμως με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ την όποια νέα κατάσταση δημιουργηθεί». Να σημειωθεί τέλος πως η δράση της ομάδας θα είναι εντός του νομού, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί και εκτός αυτού.

Οι αστυνομικοί των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Α. Δ. Γρεβενών:    Ομάδα    1    τομέας    1    Αστυνομικοί    12
Α. Δ. Καστοριάς:    Ομάδες    2    τομείς    2    Αστυνομικοί    24
Α. Δ. Κοζάνης:                      
Κοζάνη:    Ομάδες    2    τομείς    2    Αστυνομικοί    24
Πτολεμαΐδα:    Ομάδα    1    τομέας    1    Αστυνομικοί    12
Α. Δ. Φλώρινας    Ομάδα    1    τομέας    1    Αστυνομικοί    12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας