Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πρωτοδικείο Γρεβενών: Δώσε πίσω τα προικιά!

από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δικαστήριο δικαίωσε διαζευγμένη μετά 36 χρόνια.
Την προίκα που έδωσε στον πρώην σύζυγό της πριν από 36 χρόνια απαίτησε δικαστικά, δεκαεννέα χρόνια μετά το διαζύγιό τους, και όχι μόνο κατόρθωσε να την πάρει πίσω με τους τόκους, αλλά προσημείωσε και την περιουσία του άνδρα της για ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμύριο ευρώ. Η γυναίκα από τα Γρεβενά, μητέρα ενός κοριτσιού, δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, όπου προσέφυγε με αγωγή κατά του πρώην συζύγου της για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Προηγούμενη αγωγή της, με την οποία απαιτούσε πίσω το χρηματικό ποσό που είχε δώσει στον σύζυγό της ως προίκα δύο χρόνια μετά τον γάμο τους, είχε απορριφθεί ως αόριστη, καθώς ως προικοδότρια δεν είχε, κατά το γράμμα του νόμου, υπογράψει το αναγκαίο συμβολαιογραφικό έγγραφο, ελλείψει του οποίου η σύμβαση της προίκας ήταν άκυρη.


Η προξενήτρα
Σημαντικό ρόλο στη δικαίωση της γυναίκας έπαιξαν διάφορες έγγραφες αποδείξεις για την παροχή της χρηματικής προίκας, παλαιότερα δικόγραφα με τα οποία απαιτούσε την επιστροφή της, αλλά και η μαρτυρία της προξενήτρας που είχε μεσολαβήσει στο συνοικέσιο, μπροστά στην οποία είχε ζητηθεί και συμφωνηθεί η προίκα. Μάλιστα ο ρόλος της προξενήτρας ήταν καταλυτικός, καθώς όταν η προίκα δόθηκε δύο χρόνια μετά τον γάμο, ήταν παρούσα στην παράδοση και μάλιστα είχε στην κατοχή της και την απόδειξη, ένα έγγραφο που συνέταξε ιδιοχείρως ο σύζυγος, το οποίο βεβαίωνε την παράδοση της προίκας και έφερε την υπογραφή των δύο συζύγων και της ιδίας.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε με προξενιό τον Νοέμβριο του 1967. Ο γαμπρός είχε απαιτήσει προίκα πριν από τον γάμο και η επιθυμία του εκπληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1969, όταν η σύζυγός του του παρέδωσε το ποσό των 100.000 δραχμών, χρήματα που είχε συγκεντρώσει δουλεύοντας ως μοδίστρα και υφάντρα επί πολλά χρόνια. Η παράδοση της προίκας έγινε άτυπα και χωρίς να συνταχθεί το απαιτούμενο από τον νόμο συμβολαιογραφικό έγγραφο, κάτι που η γυναίκα, όπως δέχτηκε το δικαστήριο, δεν γνώριζε.
Αντίθετα, για τον σύζυγό της το δικαστήριο δέχτηκε πως, αν δεν γνώριζε ότι ο νόμος για την παροχή προίκας απαιτεί συμβολαιογραφικό έγγραφο κατά την παραλαβή της προίκας, το πληροφορήθηκε δύο μήνες αργότερα, όταν ο ίδιος ως προικοδότης υπέγραψε νομότυπη σύμβαση προίκας για την αδελφή του.
Ο σύζυγός της, που ήταν αυτοκινητιστής, αξιοποίησε τα χρήματα της προίκας αμέσως ως προκαταβολή για την αγορά φορτηγού αυτοκινήτου. Δουλεύοντας πλέον με δικό του φορτηγό κατόρθωσε να εξοφλήσει το όχημα και στη συνέχεια να χτίσει μια ολόκληρη οικοδομή με πέντε καταστήματα, δύο διαμερίσματα και υπόγειο στα Γρεβενά.
Η έγγαμη συμβίωση του ζευγαριού από την αρχή φαινόταν πως δεν ήταν αρμονική. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν το ζευγάρι απέκτησε την κόρη του. Ο σύζυγος, όπως επισημαίνεται σε εξώδικη διαμαρτυρία που του έστειλε η γυναίκα του τον Ιανουάριο του 1970, είχε εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη παίρνοντας διάφορα αντικείμενα από το σπίτι κατά το χρονικό διάστημα που αυτή απουσίαζε με το ηλικίας 14 μηνών παιδί τους.
Με το εξώδικό της η σύζυγος ζητούσε να επιστραφούν τα αντικείμενα και να της αποδοθεί το ποσό των 100.000 δρχ. που του είχε δώσει ως προίκα. Οι σχέσεις του ζευγαριού δεν αποκαταστάθηκαν τα επόμενα χρόνια, αλλά ο σύζυγος ποτέ δεν επέστρεψε την προίκα. Η οριστική ρήξη του ζευγαριού επήλθε με την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε ο σύζυγος τον Μάιο του 1979, και ο γάμος λύθηκε με δικαστική απόφαση έναν χρόνο αργότερα. Η γυναίκα τότε έδωσε δικαστικό αγώνα, για να ακυρώσει την απόφαση του διαζυγίου, καθώς αυτή είχε οδυνηρές συνέπειες στον ψυχισμό του ανήλικου παιδιού τους. Τελικά η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και ο γάμος λύθηκε οριστικά το 1986.
Οι αγωγές όμως συνεχίστηκαν και μετά τη λύση του γάμου με αιτήματα διατροφής, καθώς η γυναίκα και η κόρη της είχαν περιέλθει σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η γυναίκα συνέχισε να ζητάει πίσω την προίκα που είχε δώσει, αλλά ο σύζυγος, που αναγνώρισε την υποχρέωσή του για την επιστροφή της, ποτέ δεν την επέστρεψε, καθώς γνώριζε πως η προίκα ήταν άκυρη, αφού δεν είχε συνταχθεί το απαιτούμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Βλέποντας η γυναίκα ότι η υπόθεση της επιστροφής των χρημάτων της προίκας της οδηγούνταν σε παραγραφή υπέβαλε αγωγή κατά του πρώην συζύγου της για αδικαιολόγητο πλουτισμό.


Από τις 100.000 δραχμές στα 680.000 ευρώ!

Το δικαστήριο που δικαίωσε τη γυναίκα είχε έναν ακόμη σκόπελο να αντιμετωπίσει. Ήταν η αναπροσαρμογή του χρηματικού χρέους των 100.000 δραχμών που δόθηκαν το 1969 σε σημερινές τιμές. Η αναπροσαρμογή του ποσού έγινε με δύο κριτήρια, την τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας και τον τιμάριθμο.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Γρεβενών με την απόφασή του υποχρεώνει τον πρώην σύζυγο να καταβάλει το ποσό των 119.972,37 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, καθώς και όλους του καθυστερούμενους τόκους από τη λύση του γάμου μέχρι την κατάθεση της αγωγής. Παράλληλα επιτρέπει στη σύζυγο να προσημειώσει την περιουσία του συζύγου της μέχρι ποσού 567.888 ευρώ.
Μπορεί ο θεσμός της προίκας να καταργήθηκε το 1983, αλλά ακόμη και σήμερα απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πήρε πίσω και τα....σεμέδια;;;;;; Χαχαχαχα.....

Π.Π.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Ρε το φουκαρά.
Φαντάσου Π.Π ζούσε μ’ αυτή τη γυναίκα 15 χρόνια !!!!!!!! Γι’ αυτό σου λέω κράτα γερά.

Ανώνυμος είπε...

Eγω αν δεν παρω προικα...σεμεδια δεν γινεται!!!

Π.Π.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Καλά, αλλά πάρε και κανένα τζεβρέ περα από τα σεμέδια … χρειάζεται

Ανώνυμος είπε...

Σωστη συμβουλη! Κατι θα ξερεις....χαχαχα....

Π.Π.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Πίσω απο κάθε γυναίκα που ξεχώρισε βρίσκεται ένας άντρας που την παράτησε.
Naomi Bliven

Οι ληστές ζητούν ή τα λεφτά ή τη ζωή σου.Οι γυναίκες και τα δύο.
S.Butler

Σε ένα πράγμα συμφώνουν άντρες και γυναίκες.Και οι δύο δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες.
H.L.Mencken

Σοφοί άνθρωποι, σοφές κουβέντες !!!!!
Κyriakos Tsolakidis

Ανώνυμος είπε...

Ωχ ωχ.....

Π.Π.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Ευτυχώς εμείς είχαμε καλό τυχερό.

Ανώνυμος είπε...

Τυχερέ Κυριάκο.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Καλά μη κοιτάς εγώ δεν πήρα και προίκα , … με κορόιδεψαν!!!!
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Βιβή Μπ. είπε...

Σ' εμένα δεν πέφτει λόγος, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Eμ...δεν προσεχες Κυριακο...τωρα ειναι αργα!

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Δωστα ολα να εχεις την ησυχια σου ....μακρια απο λαμιες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυριάκο καλές και ξένοιαστες διακοπές γιατί μας περιμένουν ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΙ αγώνες.
Ν

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΝΕ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΠΡΩΧΝΕ ΚΑΤΩ ,ΤΙ ΠΟΙΝΗ ΘΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΑΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

θα τον κατηγορήσουν για αχώνευτη ψαροτροφή!

μια γυναίκα...

Ανώνυμος είπε...

Τι πολύχρονοι αγώνες Ν;
Δεν γνωρίζεις οτι ο κκ Δημοτικός Σύμβουλος, τον μόνο αγώνα που θα διεξάγει είναι το επόμενο 5μηνο για τον υποψήφιο Δήμαρχο της παρατάξεως του και με την λήξη τρέχοντος έτους εγκαταλείπει οριστικώς την τοπική αυτοδιοίκηση!!!
Mαζί του εποικινωνείς και δεν βλέπεις τις δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του κκ Δημοτικού Συμβούλου και είναι εντυπωσιακό οτι διατείνεσαι σε πολύχρονους αγώνες μαζί του!!!
--- Πολύχρονοι αγώνες, πέραν της πολιτικής εννοείς;

Ανώνυμος είπε...

Η ανωτέρα ποινή που θα του επιβάλλετο, θα ήτο 25ετής κάθειρξις, ανευ εφέσεως...

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Φίλε Ν. σ’ ευχαριστώ. Στο Νέο Δημο Σερβίων – Βελβεντού πράγματι θα χρειαστούν επίμονοι και πολύχρονοι αγώνες για να ορθοποδήσει ο Δήμος και σ’ αυτόν τον αγώνα θα πρέπει όλοι να είναι εκεί Αιρετοί και μη.

Ανώνυμος είπε...

ΑMA TO AI-YRES EINAI DIKOSOY K TSOLAKIDH TO KANOYME OIKOGENEIAKH YPOUESH ETSI K PLIATSO ESY JEREIS APO AYTA

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΟΒΕΙ ΡΕ ΤΟΝ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΜΠΛΟΚ; ΔΕΝ ΞΕΡΕΕΤΑΙ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμον 5 :11.
Αφήστε τον κ Τσολακίδην εις την ανάπαυλαν του θέρους. Η παράταξις μας έχει έντονα προβλήματα και υμείς άδομεν και μάλιστα παραφώνως ;
Υμείς κύριε ανώνυμε ποιον αγώνα θα διεξάγετε ; Μήπως εις το άλμα εις βάθος ή εις το κενόν;
Μήπως εις την μπιρίμπαν ;
Μήπως εις αναζήτησιν υποψηφίου δημάρχου δια να στεγάσει τας πολιτικάς επιδιώξεις σας και τας υπερμέτρους φιλοδοξίας;
Η υφιστάμενη δημοτική αρχή παραδίδει οσωνούπω.
Οι στεγασθέντες κκ σύμβουλοι πάσης φύσεως υπό την σκέπην του κυρίου δημάρχου μένουν εκτεθημένοι και η κυβερνώσα δημοτική παράταξις απορφανίζεται.
Την διαπίστωσιν αύτη συμερίζεται και ο γραμματεύς της ΝΟΔΕ Κοζάνης και περιχώρων δι΄ό και επεσκέφθην προσφάτως τον κύριο δήμαρχο εις το δημαρχείον ίνα τον μεταπίσει να ηγηθεί εκ νέου αλλά εις μάτην.
Ο κ δήμαρχος όπως και ο πρώην αρχηγός του κόματός του προκειμένου να αποφύγη τον εκλογικόν διασυρμό ειναι διατεθημένος να παραδώση νύκτα τα κλειδιά του δημαρχείου εις τους ενάντιους. Η επίκλησις προσωπικών λόγων ειναι η πλέον πιθανή, τετριμένη όμως, δικαιολογία.
Μεταγραφαί προσώπων ειναι δύσκολαι πέραν του ποδοσφαίρου. Ο Γκοβού του Παναθηναικού δεν δύναται να ειναι και δήμαρχος του νέου δήμου Σερβίων - Βελβεντού. Εξ άλλων ομάδων δεν τίθεται θέμα μεταγραφής καθότι ο κ δήμαρχος δεν διανοείται οτι δύναται να υφίσταται άλλος ικανός ποδοσφαιριστής πέραν της ομάδας του Παναθηναικού όπως δεν διενοείται οτι δύναται να υφίσταται άλλος δημότης και υποψήφιος δήμαρχος ικανότερος πάρεξ του ιδίου.Τίθεται ως εκ τούτου και το ερώτημα πως θα αποδεχθεί την επερχόμενη ήττα απο έναν κατώτερο του ιδίου ;
Η συνεχιζόμενη έντονος κινητικότης εις τον συντηρητικόν χώρον ειναι άνευ αντικειμένου καθότι δεν υφίσταται ανθρώπινο δυναμικό ικανό να αντιστρέψει την επερχόμενην ήτταν απο τον Κωνσταντόπουλον.
Ο Κωνσταντόπουλος ανάβει δις καθ΄εκάστην κερί εις τους αγίους πάντας διότι τέτοιον εκλογικόν περίπατον δεν τον ανέμενε.
Τούτων δοθέντων κύριε ανώνυμε διαλογίσου περί του οίκου σου και μην εκτρέπεις την συζήτησιν εις δευτερεύοντα πολιτικά ζητήματα των αντιπάλων της παράταξις σου όπως το πράττεις εν προκειμένω με τον κ Τσολακίδην όστις παραθερίζει.
Ο κ Τσολακίδης λόγω εντόνων διαπληκτισμών και αντιπαραθέσεων με την παρούσα δημοτικήν αρχή όπως το εδήλωσε εις το παρόν ιστολόγιον δεν επιθυμεί την συμμετοχήν εις τας επερχομένας εκλογάς.Η παρουσία του όμως συμβουλευτικώς όπως το εδήλωσεν ανωτέρω θα ειναι έντονος καθότι έχει σημαντικήν πείραν και συνέβαλε τα μέγιστα εις την εμπέδωσιν του πλουραλισμού κατα τας συνεδριάσεις του ΔΣ παρά τω ότι δεν εισακούετο ουδεπόποτε απο την πλειοψηφίαν.
Αυτόν τον υπέρμετρον βοναπαρτισμόν ήρθε η ώρανα πληρώσει η παράταξίς μας και κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν λίαν συντόμως.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΓΙΑΚΟ an isoyn eleyfteros ke estelnes gia proxenio ton 9,57 tha se ixe kapsi.

Ανώνυμος είπε...

Αφού 11:46 δεν την κατέχεις την καθαρεύουσαν γιατί ταλαιπωρείσαι και μας ταλαιπωρείς;

Ανώνυμος είπε...

Απο 11:46 Κώνωψ 11:46. Επι του προκειμένου δηλαδή επι της ουσίας των γραφομένων μου έχεις να είπεις κάτι το ουσιαστικόν ;
Εάν ού τότε ύπαγε δια ύπνον βαθύν και μην αυτοταλαιπωρείσαι διότι αναγνώστης δια της βίας δεν ειναι αναγνώστης αλλά βιτσιόζος ή μαζόχ δια να μην είπω τίποτε προσβλητικώτερον.

Ανώνυμος είπε...

πρός 9:57
Τι κοφτερό μυαλό διαθέτεις σκέτο ξουράφι. Κάποιοι όπωςεσύ χρησιμοποιώντας το ιστολόγιο νομίζουν οτι κρύβουν την ασχετοσύνη τους.
Κατάφερες σε μια σειρά να γράψεις τόσες παπάρες όσες γράφουν άλλοι σε δέκα βιβλία.
Αγράμματε τα ΜΠΛΟΚ τα χρησιμοποιούμε για να γράφουμε με το μολύβι ή το στυλό γιατί ειναι τετράδια απο χαρτί και δεν ειναι οθόνη.
υπολογιστή. Μάθε οτι το ιστολόγιο που γίνεται διάλογος ειναι μπλογκ (blog).
Αφού δεν ΞΕΡΕΕΕΕΕΕΤΕ δεν ρωτάτε ;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 5.11 και 11.46 και 8.10 διαπιστώνω ότι είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Με μπέρδεψες.

Το Προφίλ μας