Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

από ΤΑ ΝΕΑ
Δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και ορκωτοί λογιστές παίρνουν σειρά, μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, που θα γίνει με νομοσχέδιο- σκούπα ώς το τέλος του χρόνου.
«Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, ενώ λίγο νωρίτερα η υπουργός Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη είχε πει ότι ενημέρωσε την τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα συνολικά, με ενιαίο νομοσχέδιο για όλα τα επαγγέλματα και όχι για το καθένα χωριστά, ώς το τέλος του χρόνου.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί δέσμευση έναντι της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προτείνει τη σχετική νομοθεσία ώς το τέλος του χρόνου και να την έχει ψηφίσει ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2011. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, σε συμφωνία με την τρόικα, να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα αυτό, ώστε να έχει ολοκληρώσει και την ψήφιση του νομοσχεδίου ώς το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο αυτό χρονοδιάγραμμα θα αποτυπωθεί και επισήμως μεταξύ των δύο πλευρών στην αναμενόμενη «αναθεώρηση» του μνημονίου, που συμφωνήθηκε να γίνει, στο πλαίσιο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών τη Δευτέρα. Η επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και του ανοίγματος των αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για την οποία ασκήθηκαν επίσης έντονες πιέσεις από κοινοτικής πλευράς, είναι τώρα μεταξύ των προτεραιοτήτων της τρόικας, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η ανάπτυξη, όπως υποστηρίζουν.

Γενικώς η έμφαση που δίνεται τώρα είναι στα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, καθώς τα δημοσιονομικά έχουν ήδη μπει σε έναν δρόμο και αν δεν συμπληρωθούν με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

Με την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων ελπίζεται ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε συνδυασμό με μία γενικότερη απελευθέρωση των αγορών θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη κατά 13,2% σε μία τετραετία και να οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 10,8%.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δείξει ότι μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που θα δημοσιεύσει ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα αύριο, με θέμα το κατά πόσον η «τραγωδία» της κρίσης χρέους μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά της προβλήματα και να επιφέρει τις απαραίτητες αλλαγές.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχουν ζώνες κινδύνου που μπορεί να υπονομεύσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση αναφέροντας χαρακτηριστικά τις υπερβάσεις δαπανών στα κρατικά νοσοκομεία.

Ακόμη, τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν.

«Κάθε φορά που προσπαθείς να μεταρρυθμίσεις κάτι, θα υπάρχουν συμφέροντα που θα αντιτίθενται, έτσι όσο πιο γρήγορα συγκεντρώσουμε αυτές τις αλλαγές, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας