Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΣΕΕΝ:Να παρθούν άμεσα μέτρα για το ρήγμα της Μαυροπηγής

Προς : 1. Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας
2. Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Κύριοι επιθεωρητές.
Σας πληροφορούμε ότι στο χωριό Μαυροπηγή το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ, έχει παρατηρηθεί από τους κατοίκους (κατ’ αρχήν) μεγάλο και επικίνδυνο ρήγμα που προφανώς οφείλεται στις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ


Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν  την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του “Παρατηρητηρίου” πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανικός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής,  στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, μαζί με κατοίκους του χωριού που πρώτοι το εντόπισαν στα χωράφια τους.
Το ορατό στην επιφάνεια ρήγμα έχει μήκος – όσο ήταν δυνατό να υπολογισθεί οπτικά – περί τα 1.000 μ., πλάτος κατά περιοχές μέχρι 100 εκ. και βάθος μετρήσιμο μέχρι 200 εκ. Συνεχίζεται στο παρακείμενο δάσος όπου ο προσδιορισμός του είναι δυσχερής λόγω της πυκνής φυτοκάλυψης. Είναι σε παράλληλη διάταξη με το μέτωπο εξόρυξης, μήκους 1.500 μ. και ύψους 80 μ., σε απόσταση 800 μ. από αυτό. Το έδαφος έχει κατηφορική προς το μέτωπο εξόρυξης κλίση περίπου 15%.
Διαπιστώθηκαν ρωγμές τριχοειδείς σε πολλά σπίτια της Μαυροπηγής, τα πλησιέστερα προς το μέτωπο εξόρυξης. Μερικές ρωγματώσεις έχουν υπερβεί κατά πολύ τις τριχοειδείς εμφανίσεις. Η ΔΕΗ ακόμα περιμένει τους ειδικούς εδαφοτεχνικούς από την Αθήνα για να αποφανθούν για το φαινόμενο – διότι συμβαίνει και το παράδοξο οι εδαφοτεχνικοί να μην είναι εγκατεστημένοι εκεί όπου γίνεται η εξόρυξη αλλά …στα γραφεία στην Αθήνα! Εν τω μεταξύ βεβαίως δεν παρέλειψε να αποδώσει τη δημιουργία της ρωγμής στις βροχές…
Οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι του Ορυχείου ανησυχούν δικαιολογημένα και εκφράζουν φόβους για την ατομική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια του οικισμού και των εγκαταστάσεων, γι αυτό σας παρακαλούμε να ελέγξετε επί τόπου το ρήγμα και να ενημερώσετε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους για την πορεία του φαινομένου αλλά και τα μέτρα που προτείνεται να παρθούν για την  αποφυγή κατολισθήσεων οι οποίες μπορεί να στοιχήσουν περιουσίες, εξοπλισμό, ακόμα και ανθρώπινες ζωές!

Κοζάνη 21/7/2010          
Για το Δ.Σ
        
               Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γραμματέας

               Πράσσος Στέφανος                                                   Δύντσικος Λάζαρος


Κοινοποίηση
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε
Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας