Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Καιρός για ΟΧΙ στις μαθητικές παρελάσεις;




Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/10/09
«Οι μαθητικές παρελάσεις, που κληρονομήσαμε από τον Μεταξά, δεν έχουν νόημα. Πουθενά αλλού δεν γίνονται. Τη 14η Ιουλίου, οι Γάλλοι πολίτες βγαίνουν και χορεύουν στους δρόμους. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους γιορτής, πιο ζωντανούς. Ομως εμείς φανατιζόμαστε. Φοβόμαστε μη χάσουμε τη σημαία μας...». Λόγια της Αλκης Ζέη, πριν από δύο χρόνια περίπου, αναφορικά και με τις μαθητικές παρελάσεις, μια επινόηση του Φρειδερίκου της Πρωσίας, όταν ήταν υπό διαμόρφωση τα εθνικά κράτη, που αποθεώθηκε στη χιτλερική Γερμανία και η οποία καθιερώθηκε στην Ελλάδα επί Μεταξά και ήταν εθνικό πρόταγμα της δικτατορίας του. Την παλιά τους «αίγλη» αναστήλωσε το 1967 η δικτατορία του Παπαδόπουλου.
Τα τελευταία χρόνια όλο και πυκνώνουν οι φωνές και από πολλούς εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που διαφωνούν, καθώς «η παρέλαση επισκιάζει τον παιδευτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει για το σχολείο ο εορτασμός των εθνικών επετείων». «Εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση τόσο στον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία για τον θεσμό των μαθητικών παρελάσεων. Είναι σίγουρο ότι οι παρελάσεις αποτελούν κατάλοιπο μιας άλλης εποχής και δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα το ουσιατικό στη σημερινή, σύγχρονη εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία», σημειώνει ο Δημήτρης Μπράτης, πρόεδρος ΔΟΕ (Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας). «Μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί μέσα στα σχολεία για την ανάλυση του περιεχομένου των εθνικών εορτών και για το πώς αυτό θα γίνει κτήμα των μαθητών. Είναι βέβαιο, πάντως, πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί την κατάργηση του θεσμού, γι' αυτό χρειάζεται ένας σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές». «Το εκπαιδευτικό ζητούμενο είναι το πρότυπο το οποίο θα προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, όπου ένας ολόκληρος λαός αντιστάθηκε στις ιδέες του φασισμού», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Πεππές, πρόεδρος ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). «Από κει κι ύστερα οι διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες διαδραματίζονται στον χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να συντείνουν προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει ένας προβληματισμός τα τελευταία χρόνια στο κατά πόσον οι μαθητικές παρελάσεις, ως τέτοιες εκδηλώσεις, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ομοσπονδία δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη θέση, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προκύπτει από αυτές τις εκδηλώσεις ο στόχος, δηλαδή η νέα γενιά να μπορεί με βάση τα συγκεκριμένα πρότυπα να κινηθεί ανάλογα στην κατοπινή του ζωή.
Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί πως η συμμετοχή στις παρελάσεις πρέπει να είναι εθελούσια και ίσως πρέπει να δούμε το ζήτημα υπό αυτό το πρίσμα, της εκούσιας συμμετοχής, και να μη σταθούμε θετικά ή αρνητικά». Αρνητική στις παρελάσεις είναι η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Χανίων), καθώς, όπως επισημαίνει με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, «Πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο επικοινωνίας με τα παιδιά και σ' αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθούν καθόλου διαχωρισμοί, όπως οι "κοντοί" και οι "ψηλοί", οι "σημαιοφόροι" και οι "άλλοι", που καλλιεργούνται με τη λογική των παρελάσεων. Το πώς τιμάς το εθνικό μας σύμβολο, τη σημαία, δεν έχει σχέση με την επίδοση αυτού ή εκείνου του μαθητή, αλλά με την κατανόηση της ουσίας κάθε εθνικής επετείου. Να μιλήσουμε απλά και κατανοητά στους μαθητές, αυτό προέχει»
Ολόκληρο το άρθρο εδώ http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=96000

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι τρείς φωτογραφίες τι σημειολογικό έχουν; Ότι προσβάλουν τα χρηστά ήθη.
Ότι οι μαθήτριες έχουν προκλητική εμφάνιση και για αυτό πρέπει να κοπούν οι παρελάσεις; Αποφασίστε θα είστε προοδευτικοί οι συντηρητικοί, γιατί σε δύο βάρκες πατάτε ως blog. Εκτός και αν προσπαθείτε να πείσετε τους συντηρητικούς έτσι.
Πάντως μισοσοβαρά μισοαστεία σας θυμάμαι να είστε θαυμαστές τις Πετρούλας!!!
Βαρέθηκα τους δήθεν προοδευτικούς με συντηρητικά επιχειρήματα.
Σημείωση : στο άρθρο της ελευθεροτυπίας δεν είναι υπάρχουν οι φωτογραφίες, αν και δεν είμαι πλέον της άποψης: ότι γράφεται στην ελευθεροτυπία είναι προοδευτικό.
Κώστας.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου άρεσαν οι φωτογραφίες. Εσύ 4:12 γαιτί τις σχολιάζεις αρνητικά;

ai-vreS είπε...

Φίλε ανώνυμε 4:12 οι φωτογραφίες πράγματι δε συνοδεύουν το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Αν το θέλεις όμως, μισο-σοβαρά μισο-αστεία κι εμείς σου λέμε ότι ως παρουσίες μας αρέσουν. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο;
Θεωρούμε ότι όπως γίνονται οι παρελάσεις σήμερα, με τα σπόρια, το ποπ κορν, τα μπαλόνια, και τα σουβλάκια, με τις μίνι φούστες και τα μαλλιά καρφάκια, έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα και ούτως ή άλλως έχει πια χαθεί ο στόχος των παρελάσεων. Θεωρείς ότι χρειάζεται τόνωση ο πατριωτισμός μας το 2009;

Ανώνυμος είπε...

Ai vres kana vivlio istorias na diavaseis...

Tipota de leitoyrgei swsta se ayti ti xwra alla ayto de simainei oti i lisi einai na katargisoyme tin Ellada. Prepei aplws na prospa8isoume na tin allaksoyme.
Etsi kai me tis parelaseis. Afou de leitoyrgoyn swsta as tis allaksoume.
Ta anoita syrizo-epixeirimata sas den stekoyn.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχαμε που να μείνουμε θέλαμε και στου παπά το σπίτι.Θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε μία ημέρα τον χρόνο όλες τις ιστορικές νίκες του Λαού μας.Αλλά ο Έλληνας για να λουφάρει έχει τις περισσότερες αργίες από κάθε ξένο.Όλα τα άλλα νομίζω είναι δικαιολογίες....

Χ.Ε.

Το Προφίλ μας