Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

8ο Παμβελβεντινό Συνέδριο στις ΗΠΑ 16-18/10/2009

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Έλληνες ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει παγκόσμιο κέντρο που να μην περιλαμβάνει έναν ενεργό ελληνικό πληθυσμό, που προοδεύει και ακμάζει εδώ και πολλές δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες όπως και στην περίπτωση της ομογένειας του Βελβεντού στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη μακρινή Αυστραλία. Εκατοντάδες βελβεντινοί εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ από τα τέλη του 19 ου αιώνα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόση από την πολυπραγμοσύνη, το φιλότιμο και την ελληνική λεβεντιά μετέφεραν οι ομογενείς μας στις νέες τους πατρίδες για να τις μετατρέψουν κι αυτές σε νέες κυψέλες εργατικότητας, προκοπής και υπερηφάνειας για την χώρα μας αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Βελβεντό και τα χωριά του. Την αξιόλογη παρουσία των βελβεντινών στο εξωτερικό τη μαρτυρούν όχι μόνο οι προσωπικές τους επιτυχίες και η κοινωνική τους καταξίωση σε όλους τους στίβους που αγωνίζονται, αλλά και η σημαντική τους δραστηριότητα γύρω από τους Συλλόγους και την εκκλησία που συσπείρωσαν την ομογένεια και κράτησαν ακέραια την εθνική τους ταυτότητα στην καινούργια τους πατρίδα.
Αυτοί, οι πατριώτες του εξωτερικού, με την ενεργό παρουσία τους επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις κοινωνίες των νέων τους πατρίδων. Διαμορφώνουν στην πράξη μια νέα παγκόσμια ταυτότητα του Ελληνισμού που αναδεικνύει και εμπλουτίζει και τον δικό μας, τον Ελλαδικό Ελληνισμό. Μα πάνω απ΄ όλα αποτελούν μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας μας και των χωρών που επέλεξαν να ζήσουν. Με τη στάση τους μας αποδεικνύουν πόσο διπλά έλληνες είναι σε όλες τις φάσεις της Εθνικής μας Ιστορίας. Σ΄ αυτή την προσπάθεια εξέχουσα συμβολή αποδίδεται στους ιστορικούς συλλόγους που ιδρύσαν οι Βελβεντινοί και οι οποίοι υπήρξαν πάντοτε αδιάψευστοι πρωταγωνιστές συσπείρωσης της ομογένειας, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, εδώ και έναν αιώνα, όπως ο Σύλλογος Βελβεντινών της Φιλαδέλφειας και του Γουάιλντγουντ «ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ» από το 1903 και ο Σύλλογος Βελβεντινών της Ουάσιγκτον «ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ» επίσης από το 1903, ενώ αργότερα συστήθηκαν και ο Σύλλογος Βελβεντινών του Κλήβελαντ «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», και οι αντίστοιχοι σύλλογοι των γυναικών. Ανάλογη είναι και η δράση και ο ρόλος του Συλλόγου Βελβεντινών Σίδνεϋ Αυστραλίας «Ο ΑΛΙΑΚΜΩΝ» (1966) και του Συλλόγου Αγίας Κυριακής Νυρεμβέργης Γερμανίας (1978).
Οι Σύλλογοι δραστηριοποιήθηκαν αρχικά, με μεγάλη ευαισθησία στην υπηρεσία συμπαράστασης των Βελβεντινών που πρωτοέφταναν στις νέες πατρίδες σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Είναι προφανές ότι καμία υπηρεσία αλλά και κανένας υπάλληλος δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει αυτήν την ιδιαίτερη προσέγγιση, που είχαν τα μέλη των Συλλόγων στους ταλαιπωρημένους εκείνη την εποχή συμπατριώτες μας, που έφταναν εκεί για να ξεκινήσουν μια καλλίτερη ζωή. Και τα κατάφεραν. Επιπλέον οι Σύλλογοι με εισφορές των μελών έστειλαν πολλά κονδύλια με τα οποία πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα στο Βελβεντό και στους οικισμούς. Το Υδραγωγείο του Βελβεντού, το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος από το Βελβεντό ως τη διασταύρωση, ο εξωραϊσμός των σχολείων, η βοήθεια προς τις εκκλησίες και τους συλλόγους του πολιτισμού και του αθλητισμού στο Βελβεντό ήταν μερικά μόνο από τα έργα της ομογένειας των ΗΠΑ στα παλιότερα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια, δυνάμωσε πολύπλευρα ο δίαυλος επικοινωνίας Βελβεντού και ομογένειας. ΄Ετσι ο Σύλλογος Βελβεντινών Φιλαδέλφειας και Γουάιλντγουντ δραστηριοποιήθηκε σημαντικά για να στηρίξει οικονομικά την συντήρηση της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βελβεντό και επίσης βοήθησε τον Μορφωτικό Όμιλο και τον Αθλητικό Σύλλογο Βελβεντού. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και οι άλλοι σύλλογοι. Πολύ σημαντική ήταν η πρωτοβουλία των ομογενών των ΗΠΑ, με πρώτο χρηματοδότη τον ευπατρίδη Κώστα Αντωνιάδη, να στηρίξουν τη νέα γενιά του Βελβεντού και έτσι θέσπισαν υποτροφία το 2005 που δόθηκε επί τρία χρόνια σε δεκαπέντε συνολικά νέους φοιτητές του Βελβεντού. Το 2008 ο Σύλλογος χρηματοδότησε τα έπαθλα ενός πρωτότυπου μαθητικού διαγωνισμού με εργασίες μαθητών των σχολείων του Νομού Κοζάνης και βεβαίως και του Βελβεντού με θέμα τις επιπτώσεις των εργοστασίων της ΔΕΗ στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας. Η εργασία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου βραβεύτηκε από την Κυβέρνηση της Δανίας και αυτή την ώρα ταξιδεύει για να επιδοθεί στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπενχάγης το Δεκέμβριο. Πέρυσι με δαπάνες των ομογενών εξοπλίστηκε το Αγροτικό Ιατρείο του Βελβεντού με απινιδωτή, ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαδικτυακή σύνδεση με μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.
Όμως πέραν αυτών υπάρχει και κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την αξιόλογη δράση των Συλλόγων των ομογενών. Στο διάβα των χρόνων οι Σύλλογοι αποτέλεσαν το συνεκτικό ιστό των Βελβεντινών της ομογένειας αλλά και με την πολύπλευρη δράση τους ύφαναν τον καμβά πολλών εθνικών επιτυχιών του Ελληνισμού στις νέες πατρίδες. Είναι οι μοναδικές αδιάλειπτες, συλλογικές, οργανωμένες και προπαντός εθελοντικές προσπάθειες, που αριθμούν πολλά χρόνια ζωής σε μια κυψέλη ελλήνων της διασποράς. Όλο αυτό το σπουδαίο αλλά και λεπτό έργο τους στην πορεία του χρόνου αγγίζει τα όρια της ιεραποστολής και πάντα με γνώμονα το εθνικό αλλά και το τοπικό συμφέρον του Βελβεντού.
Αυτή η στάση ζωής όλους τους Βελβεντινούς των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ευρώπης οφείλει να τους κάνει περήφανους, αλλά και εμάς άλλο τόσο περήφανους αφού οι Σύλλογοί τους έχουν τον ομφάλιο λώρο τους στη γενέθλια γη, το Βελβεντό μας. Και βέβαια θα ήταν άδικο να παραλείψουμε μια αναφορά στους μεγάλους αγώνες της ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ, της οποίας μέλη είναι και πάρα πολλοί Βελβεντινοί συμπατριώτες μας της ομογένειας, αποτίοντας φόρο τιμής στους αγώνες της για την Ελλάδα αλλά και τη Μακεδονία μας ειδικότερα. Αυτή την ιστορική σχέση ανάμεσα στην γενέτειρα και την ομογένεια πρέπει από κοινού να τη διαφυλάξουμε και να δώσουμε κι άλλες προοπτικές και πρόσθετη δυναμική σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει και που όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιείται. Αυτό το ρόλο κυρίως καλούνται να παίξουν τα Παμβελβεντινά Συνέδρια, όπως αυτό που οργανώνεται φέτος στις ΗΠΑ. Και ήταν πάλι η ομογένεια των ΗΠΑ που πρωτοστάτησε να γίνει το πρώτο ιστορικό συνέδριο στο Κλήβελαντ το 1984 και μετά από ένα κύκλο συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Βελβεντό το 1987, στις ΗΠΑ το 1989 για δεύτερη φορά, στην Αυστραλία το 1995 και στη Γερμανία το 2005, οργανώνεται και πάλι το Συνέδριο στις ΗΠΑ για τρίτη φορά, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και την αμέριστη συμπαράσταση των ομογενών.
Ως Δήμαρχος της γενέθλιας πόλης και εξ’ ονόματος της κοινωνίας του Βελβεντού θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ομογενείς για το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα και να τους ευχηθώ καλή δύναμη στην προσπάθεια να στηρίξουν το Βελβεντό, αλλά και την Ελλάδα. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των τοπικών Συμβουλίων καλούμε όλους τους βελβεντινούς της διασποράς, αλλά και τους άλλους πατριώτες που θα βρεθούν εκεί, να συμμετάσχουν στο 8ο Παμβελβεντινό Συνέδριο που θα γίνει στις 16 εως 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 στις πόλεις του Γουάιλντγουντ και της Φιλαδέλφειας (Παρασκευή 16/10/2009 απόγευμα, Σάββατο 17/10/2009 και Κυριακή 18/10/2009).
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Μανώλης Στεργίου
Δήμαρχος Βελβεντού

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eνας λαός που δεν ξέρει από που προήλθε δεν ξέρει που πηγαίνει.Μπράβο στον Δήμαρχο Βελβεντού και στους Βελβεντινούς της Ομογένειας για το Παμβελβεντινό Συνέδριο.Ενα είναι σίγουρο ότι το Βελβεντό θα κερδίσει.Μακάρι να δούμε κάτι αντίστοιχο και στο χωριό μας....

Χ.Ε.

Μανώλης Στεργίου είπε...

Φίλε Χ.Ε., σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Θα σε παρακαλούσα αν ήθελες να κάνεις πιο σαφή την πρώτη πρόταση. Δεν την κατάλαβα και υποθέτω και πολλοί αναγνώστες.

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση έχει να κάνει με τους Έλληνες της διασποράς.Αν δεν γνωρίζουν τις ρίζες τους τότε σίγουρα θα χάσουν το δρόμο της επιστροφής....
Γιαυτό εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε τους δεσμούς με τους Ελληνες του εξωτερικού.

Χ.Ε.

Μανώλης Στεργίου είπε...

Σωστό. Σ'ευχαριστώ και πάλι.

Το Προφίλ μας