Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Απάντηση των Οικολόγων και στη 2η επιστολή Τσιούμαρη

Κοζάνη 13-10-2009
ΠΡΟΣ: το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Γ. Τσιουμαρη
Κύριε Δήμαρχε της Πτολεμαΐδας,
Λάβαμε τη δεύτερη επιστολή σας, την οποία και εξετάσαμε από κοινού με την Οργάνωση των Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης. Από το περιεχόμενο της είναι σαφές ότι η επιστολή μάλλον θα έπρεπε να σταλεί σε άλλον αποδέκτη και συγκεκριμένα σε όσα ΜΜΕ επιδίδονται σε υπερβολές σε βάρος της πόλης σας. Δεν θα απολογηθούμε εμείς γιατί το Α ή Β κανάλι είπε ότι «η Πτολεμαΐδα έχει σε κάθε σπίτι της έναν καρκίνο». Περιμέναμε να εκτιμήσετε το γεγονός ότι μόνον εμείς από όλα τα κόμματα απαντήσαμε στην επιστολή σας και αναγνωρίσαμε ορισμένες «πράσινες» παρεμβάσεις σας στην πόλη, παρεμβάσεις όμως που δεν μπορούν να λύσουν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ούτε να αποχαρακτηρίσουν το υποβαθμισμένο (λόγω ΔΕΗ) λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Φλώρινας.
Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν από τον καλύτερο δήμαρχο του κόσμου, καθόσον υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του και αφορούν τις οδυνηρές παρενέργειες από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη που έχουν σημαδέψει ΟΛΗ την περιοχή. Κατά τα άλλα, τα λεγόμενα σας επιβεβαιώνουν όσα είπαμε στην πρώτη απάντηση μας, ότι δηλαδή η μόνη σχετική έρευνα με τους καρκίνους είναι του καθηγητή ΑΠΘ κ. Μακρή. Το αν είναι αξιόπιστη η όχι πρέπει να απαντηθεί όχι από αυτόκλητους κατήγορους ή υπερασπιστές της, αλλά από μια νέα ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα. Το γεγονός ότι μια τέτοια δουλειά δεν έγινε επί τόσες δεκαετίες και τη ζητά μόλις φέτος η Αυτοδιοίκηση μέσω του Τοπικού Πόρου, όπως και σεις παραδέχεστε, αποτελεί όνειδος για τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και όχι βέβαια για τους Οικολόγους Πράσινους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής και ειδικά η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα για μια τέτοια έρευνα εδώ και 13 χρόνια, δηλαδή από την πρώτη μέρα θέσπισης του Τοπικού Πόρου.
Ένα δεύτερο σημείο αφορά άδικες επικρίσεις για δήθεν λανθασμένη χρήση στοιχείων σε βάρος της Πτολεμαΐδας και με τρόπο που να δίνει άφεση αμαρτιών στην Κοζάνη ή σε άλλους οικισμούς. Από πού προκύπτει πάλι αυτή η κατηγορία; Σε όλες μας τις ανακοινώσεις μας για το νέφος ήμασταν ακριβείς αναφέροντας και τις τοποθεσίες και τους φορείς ερευνητικών σταθμών. Συγκεκριμένα είπαμε ότι η Κοζάνη είχε περίπου35-40% υπερβάσεις τη διετία 2007-2008 με βάση μετρήσεις του ΤΕΙ, ενώ η Πτολεμαΐδα 44% με βάση και πάλι το ΤΕΙ (μετρήσεις 8-9 μηνών). Που είναι η ανακρίβεια;
Πάντως, κ. Δήμαρχε, είναι καλύτερα μια πόλη να έχει στοιχεία και να τα ομολογεί, παρά να μην έχει – ή να μη θέλει να έχει- για να συσκοτίζει το πρόβλημα. Στον τομέα αυτό πράγματι η Κοζάνη (ή ορθότερα το ΤΕΙ) έχει στοιχεία για πολύ περισσότερα χρόνια και μεγαλύτερο «φάκελο» από την Πτολεμαΐδα, η οποία προτίμησε να μην έχει. Εν πάση περιπτώσει το θέμα των καρκίνων είναι επιστημονική υπόθεση και πρέπει να τεκμηριωθεί αρμοδίως. Για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεση του καθενός, όπως κάναμε μέχρι τώρα συμμετέχοντας σε ανάλογες πρωτοβουλίες και συνεργαζόμενοι με ερευνητές, πανεπιστημιακούς, με Συλλόγους καρκινοπαθών κλπ. Τα ενδεικτικά στοιχεία από νοσοκομεία της περιοχής και από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο είναι ανησυχητικά και το ζήτημα δεν είναι αν έχει τη θλιβερή πρωτοκαθεδρία η Κοζάνη ή η Πτολεμαΐδα. Μακριά από μας τέτοιοι τοπικισμοί.
Με φιλική πάντοτε διάθεση
Νίκος Χρυσόγελος,Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Τοπική Πολιτική Κίνηση Ν. Κοζάνης των Οικολόγων Πράσινων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημαρχος Πτολεμαιδας εγινε...στάρ στις Επιστολές τον τελευταίο καιρό.Παντού Επιστολές στέλνει, για όλα τα θέματα.Ολα τον ενοχλούν!!!
--- Αντιθετα, ο Δημαρχος Σερβίων ποτέ δεν στέλενι επιστολές...Και αν στέλνει καμμια φορά, δεν τις ..δημοσιοποιεί, όπως κάνει κατά κόρον ο δημαρχος Πτολεμαιδος...

Το Προφίλ μας