Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή προς τους Πολίτες του Δήμου Ελλησπόντου


Φίλες και φίλοι 
Ο Δήμος Ελλησπόντου βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Το Αναπτυξιακό υστέρημα και έλλειμμα είναι αποτυπωμένο παντού. Η διαχειριστική ανεπάρκεια των Δημοτικών Αρχών μας οδήγησε στην παρακμή. Έντεκα χρόνια τώρα δεν σχεδιάστηκε και δεν υλοποιήθηκε κανένα μα κανένα αναπτυξιακό έργο στον Δήμο μας. Η αδυναμία των υπευθύνων δεν έχει προηγούμενο. Η οικονομική και κοινωνική θέση των κατοίκων ολοένα και αδυνατίζει με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ανεργία καλπάζει, το περιβάλλον υποβαθμίζεται, η υγεία των κατοίκων κλονίζεται καθημερινά και οι υπεύθυνοι «περί άλλων τυρβάζουν». Φίλες και φίλοι Όλα αυτά και πολλά άλλα μας θέτουν μπροστά σε τεράστιες ευθύνες που έχουμε και πρέπει να αναλάβουμε όλοι για να αντιστρέψουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου σε ανύποπτο χρόνο από το 2007 ακόμη, έθεσε στον Δήμαρχο και το σύνολο της Δημοτικής Αρχής το ζήτημα του ανοίγματος ενός διαλόγου για το τι Δήμο οραματιζόμαστε, τι Δήμο θέλουμε και να σχεδιάσουμε όλοι οι φορείς του Δήμου από κοινού την Αναπτυξιακή μας πορεία. Τους προτείναμε να οικοδομήσουμε το μέλλον του Δήμου πάνω στην νέα Δημοτική και Περιφερειακή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, αξιοποιώντας παράλληλα τα νέα χωρικά δεδομένα του Δήμου μας. 
Τους προτείναμε πέντε Άξονες. Δ.Ε.Η. – ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΕΟΛΑΙΑ 
Αναλυτικά 1ος Άξονας Δ.Ε.Η. - ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και η παρούσα, αντί να οικοδομήσουν με την Δ.Ε.Η. μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού, προοπτικής, ανάπτυξης και δημιουργίας, παραδόθηκαν άνευ όρων στις ορέξεις των ιθυνόντων της Δ.Ε.Η. Προτίμησαν να θέσουν τον Δήμο μας, τους κατοίκους, όλους εμάς σε ομηρία – το μαρτυρούν οι ποινικές διώξεις και οι καταδίκες κατοίκων του Δήμου. Εμείς, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε ότι αφορά την διαχείριση της συνεργασίας μας με την Δ.Ε.Η. Τρία είναι τα βήματα που έχουμε προτείνει για το ζήτημα αυτό. Το πρώτο είναι η συνεργασία μας με τις υπόλοιπες δυνάμεις του νομού και της ευρύτερης περιφέρειας με στόχο τη λελογισμένη ενεργειακή παραγωγή των μονάδων λιγνίτη. Διαφορετικά πολύ σύντομα, όταν θα στερέψουν οι ενεργειακές μας πηγές, θα είμαστε η μόνη «ανεδαφική περιοχή» στη χώρα, αφού δεν θα έχουμε έδαφος. Η δεύτερη πρόταση για την οποία επίσης χρειάζεται αγώνας αφορά στις άλλες πηγές ενέργειας, μια από τις οποίες είναι το φυσικό αέριο, και συγκεκριμένα το trans gas. Αυτό που προτείνουμε είναι να καταρτισθεί ένα ενεργειακό χωροταξικό με βάση το φιλικό αυτό καύσιμο. Η τρίτη πρόταση αφορά στην εκ νέου τοποθέτηση του ζητήματος των τοπικών πόρων από την παραγωγή ενέργειας, η οποία δεν μπορεί άλλο να συνεχίσει να κινείται μέσα σε αποικιακού τύπου λογικές. Και μάλιστα όταν παρά τον πολλαπλασιασμό της τιμής των υπόλοιπων καυσίμων, τα έσοδα των τοπικών πόρων για την περιοχή μας, παραδόξως συνεχίζουν να μειώνονται. Ο Δήμος μας από κοινού με τους εργαζόμενους οφείλει να θέσει το ζήτημα με όλες τις παραμέτρους του και να αγωνιστεί με τους άλλους ΟΤΑ της περιοχής μας, για την αποκατάσταση των πραγμάτων, της λογικής και φυσικά και της κλονισμένης υγείας των πολιτών. 
2ος Άξονας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Εγνατία οδός: μέχρι σήμερα εκτός από την δική μας πρόταση σε ότι αφορά την αξιοποίησή της δεν έχουμε τίποτε άλλο. Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά, απουσιάζουν παντελώς. Δεν έχουν σχέδιο – όραμα για να πάει ο τόπος μας «η γη που αγαπάμε» μπροστά. Η Εγνατία για μας είναι ο πλούτος του τόπου μας που τόσο απλόχερα μας έδωσε η «Γεωγραφία». Πάνω σε αυτήν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο, πρότυπο που θα αφορά από τις μεταφορές μέχρι και τον πολιτιστικό μας πλούτο. 
3ος Άξονας ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Ο Δήμος μας από καθαρά γεωργικός Δήμος με το πέρασμα του χρόνου έγινε ενεργειακός. Το γεωργικό μέρος που απέμεινε και ευτυχώς είναι αρκετά μεγάλο, μας οδηγεί στο να επανασχεδιάσουμε τις προτεραιότητες σε ότι αφορά τις αγροτικές μας καλλιέργειες. Μια τέτοια προτεραιότητα είναι το θερμοκηπιακό πάρκο στο Τ.Δ. Δρεπάνου 400 στρέμματα γης, από τα οποία 197 θερμικής επιφάνειας θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Η λειτουργία ενός σύγχρονου θερμοκηπιακού πάρκου απαντά σε πολλά και ειδικά στο παρόν και το μέλλον του Δήμου. Η οικονομική μονάδα που καλούμαστε να στήσουμε και να λειτουργήσουμε δεν θα έχει προηγούμενο. Βλέπετε η Εγνατία οδός μας έφερε πολύ κοντά σε νέες μεγάλες αγορές, όπως έφερε και αυτές πολύ κοντά σε εμάς.
4ος Άξονας ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η σχέση μας με τη ΔΕΗ, η Εγνατία Οδός και η γεωγραφική μας θέση μας «προκαλεί» να σχεδιάσουμε – γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τίποτα – το πώς θα διαμορφώσουμε το ‘’Επιχειρείν’’ στον Δήμο μας. Η Επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάρχει στο Δήμο μας παρά την εκκωφαντική έλλειψη στοιχειώδους υποστήριξής της , είναι αξιέπαινη. Ας είναι καλά οι επιχειρηματίες που αγωνίζονται καθημερινά. Αυτό που πρέπει - οφείλει να κάνει ένας σύγχρονος και προοδευτικός Δήμος που σέβεται το ρόλο του είναι να στηρίξει και να προωθήσει την δυναμική που υπάρχει αλλά και να εγγυηθεί την διαμόρφωση ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στηριζόμενο στην δυναμική που μας δίνει η γεωγραφική μας θέση αλλά και η δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια παιδεία που η νέα γενιά θα δημιουργεί και θα παράγει στον τόπο μας. 
5ος Άξονας ΝΕΟΛΑΙΑ Ο χώρος της Νεολαίας μέχρι σήμερα στον Δήμο μας ζούσε στο δικό του καλά στημένο και φυλαγμένο περιθώριο. Ό,τι πιο ζωντανό έχει η κοινωνία μας, βίωνε λογικές και συμπεριφορές άλλων εποχών. Κάποιοι ακόμη και τώρα φοβούνται την απελευθέρωση αυτού του χώρου. Τρομάζουν την αμφισβήτηση και την ακύρωση τους. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η αυτοσυντήρηση τους γι’ αυτό υψώνουν και τα «τείχη της ντροπής». 
Εμείς, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου με το Συμβόλαιο ΤΙΜΗΣ – ΑΡΧΩΝ – ΑΞΙΩΝ βάζουμε τέλος σε αυτή την κατάντια . Ήρθε η στιγμή που η Νεολαία πρέπει να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να ιεραρχήσει τις άμεσες προτεραιότητες της στον τόπο που γεννήθηκε και ζει. Ήρθε η στιγμή η φωνή της Νεολαίας να ακουστεί για να δώσει λύση στα προβλήματα που χρόνια τώρα υπονομεύουν το μέλλον της. Οι νέοι θα πρέπει να πάρουν την ζωή και το μέλλον στα χέρια τους. Πρέπει να καταθέσουν το στίγμα τους, την δυναμική τους. Να παράγουν. Να γίνουν πρωταγωνιστές. ΒΑΖΕΛΩΝΑΣ - Ο ΤΟΠΟΣ – Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η Εκκλησία, ο Τόπος μπορεί, για αυτούς που καταλαβαίνουν, να είναι η μεγαλύτερη ή από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον Δήμο μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρξε μια μικροψυχία από τους τοπικούς φορείς. Καταλαβαίνουμε τους Πολιτικούς ανταγωνισμούς, τους φόβους αλλά όχι την μικρότητα. ΑΡΓΗΣΑΜΕ. Έστω και τώρα θα πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο. Να διώξουμε το γκρίζο. Φίλες και φίλοι Η αδιαφορία, η στασιμότητα, το έλλειμμα Δημοκρατίας, η απουσία διαλόγου, η μη λειτουργία ενός ιδιότυπου «Συστήματος – Ελλήσποντος» μας οδήγησαν σε μια παρακμιακή κατάσταση. Δεν πάει άλλο. Οι προηγούμενοι και οι νυν δεν τολμούν γιατί δεν μπορούν, δεν σχεδιάζουν γιατί δεν οραματίζονται, αποφεύγουν το διάλογο τον αναθεματίζουν γιατί ο διάλογος απαιτεί τον λόγο. Ο κατάλογός τους δεν έχει τελειωμό. Εμείς όμως δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε. Γι’ αυτό σας καλούμε να συμφωνήσουμε να συναινέσουμε σε ένα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ – ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ώστε να περάσουμε από το γκρίζο που δυστυχώς ζούμε μέχρι σήμερα, στο φως, στην αλήθεια, τον σεβασμό, την ηθική, το όραμα, την προοπτική, την ελπίδα την αναγέννηση του τόπου μας, να γυρίσουμε σελίδα, δεν είναι αργά. Όλα αυτά που περιέχονται στο Συμβόλαιο ΤΙΜΗΣ – ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ θα τα υλοποιήσουμε με την δική σας εμπιστοσύνη και στήριξη. Αυτή η εμπιστοσύνη μας θέτει προ των μεγάλων ευθυνών που έτσι κι αλλιώς έχουμε αναλάβει και δεσμευτεί να υλοποιήσουμε. Η κάθοδός μας στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 είναι μονόδρομος. 
Εμείς, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου δεσμευόμαστε απέναντι σε όλους εσάς να τιμήσουμε και να υλοποιήσουμε το Συμβόλαιο ΤΙΜΗΣ – ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ που συνυπογράφουμε όλοι. Σας καλούμε όλους να δώσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Ο τόπος μας χρειάζεται νέους ανθρώπους και νέους πρωταγωνιστές με: ΑΡΧΕΣ – ΙΔΕΕΣ – ΑΞΙΕΣ - ΟΡΑΜΑ – ΗΘΟΣ – ΣΥΝΕΠΕΙΑ – ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 
Με σεβασμό και Εκτίμηση 
Θεόφιλος Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Δήμου Ελλησπόντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας