Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Παγίδευσαν ATM σε τράπεζα της Κοζάνης


Από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Το χρονικό διάστημα από 17-10-09 έως 19-10-09 άγνωστοι, μέχρι στιγμής, δράστες εγκατέστησαν ειδική συσκευή υποκλοπής αριθμών πιστωτικών καρτών-κωδικών αριθμών αυτών σε Αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων σε Τράπεζα του Νομού Κοζάνης πιθανόν και με ενσωματωμένη φωτογραφική μικροκάμερα. Στο Τμήμα Ασφαλείας Κοζάνης μετέβησαν δύο Έλληνες οι οποίοι κατήγγειλαν αναλήψεις χρημάτων από τους λογαριασμούς τους εν αγνοία τους.
Συμβουλές για τους χρήστες Αυτομάτων Τραπεζικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.) Με αφορμή το ανωτέρω περιστατικό υποκλοπής αριθμών πιστωτικών καρτών -κωδικών αριθμών αυτών με ειδική συσκευή σε Αυτόματο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων τράπεζας κρίνουμε σκόπιμο να απευθύνουμε στους πολίτες του Νομού μας μερικές συμβουλές για την ασφάλεια τους, όταν χρησιμοποιούν τις Αυτόματες Τραπεζικές Μηχανές (Α.Τ.Μ.):  
Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ. Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δε δικαιολογείται. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π., αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα. Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα. Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας. Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήστε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας. Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας PIN « προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό. Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε. Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές. Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δε γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
Για την προστασία του λογαριασμού σας Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό (ΡΙΝ) την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να γίνουν εύκολα αντιληπτά από επιτήδειους. Αποφεύγετε να γράφετε το ΡΙΝ οπουδήποτε. Να αλλάξετε συχνά τον κωδικό αριθμό ΡΙΝ. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ΡΙΝ σε περισσότερες από μία κάρτες σας. Επιλέξτε και απομνημονεύστε τον κωδικό ΡΙΝ που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και που δε θα μπορεί να προσδιορισθεί από προσωπικά σας αντικείμενα που υπάρχουν στο πορτοφόλι ή στην τσάντα σας. Μην δίνετε τον κωδικό σας ΡΙΝ σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό του ΡΙΝ για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία. Μην αφήνετε ποτέ την απόδειξη συναλλαγής που έχει εκδώσει το Α.Τ.Μ. Συγκρίνετε τις αποδείξεις ανάληψης χρημάτων του Α.Τ.Μ. με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο κίνησης του λογαριασμού σας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συναλλαγή που δεν έχετε πραγματοποιήσει ενημερώστε αμέσως την Τράπεζα. Να υπογράφετε την κάρτα σας. Αυτό εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παραποιήσει το όνομα σας πάνω σε αυτήν. Μη δίνετε και μη δανείζετε ποτέ και σε κανέναν την κάρτα σας. Να ελέγχετε συχνά ότι η κάρτα σας βρίσκεται στο πορτοφόλι σας. Όταν κυκλοφορείτε έχετε μαζί σας μόνο τις κάρτες που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε. Αναφέρατε αμέσως την κλοπή ή την απώλεια κάρτας στην Τράπεζα και στην Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας