Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΕΞΩ από την ΚΟΖΑΝΗ τα ΤΣΙΡΚΟ με ΖΩΑ


Άλλο ένα τσίρκο με ζώα πήρε την άδεια να δώσει παραστάσεις στην Κοζάνη. Ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Πιστεύουμε αυτή τη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να ικανοποιήσει το αίτημα της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης που έχει κατατεθεί εδώ και 3,5 χρόνια στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις, ο «Αρκτούρος» καθώς και κόμματα με οικολογικές ευαισθησίες έχουν θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα της κακοποίησης των ζώων στα τσίρκο, αλλά και των παρανομιών που συνοδεύουν όλο το κύκλωμα σύλληψης –εμπορίας και μεταφοράς της άγριας πανίδας. Σταχυολογούμε μερικά σημεία από τις ανακοινώσεις τους:
• Οι συνήθεις πρακτικές εκπαίδευσης των ζώων που κατά κόρον ακολουθούνται στα τσίρκο είναι: πείνα, δίψα, και αλύπητο ξύλο…!
• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.
•Τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν κτηνίατρο στο προσωπικό τους
• Όταν ένα ζώο γεράσει και δεν μπορεί πλέον να προσφέρει στα κέρδη, πωλείται για πειραματόζωο ή κονσέρβα, στην χειρότερη δε εκτελείται εν ψυχρώ!
• Ο παγκόσμιος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων (κύριος προμηθευτής των τσίρκο) έρχεται τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων παγκοσμίως !
• Για να συλληφθεί ένα μικρό άγριο ζώο προκειμένου να καταλήξει για «εκπαίδευση» σε τσίρκο, εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη!
• Τα περισσότερα ζώα πεθαίνουν κατά την μεταφορά και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης! Πέραν όλων αυτών τα τσίρκο αναπαράγουν όλη τη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας και διαβίωσης των ζώων, προς τέρψιν των ανθρώπων. Το «θέαμα» είναι κατ’ εξοχήν αντιεκπαιδευτικό, γι’ αυτό καλούμε τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους. Έχουμε κι άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα. Χώρες όπως η Αυστρία και η Κροατία έχουν ήδη ψηφίσει σχετικούς νόμους απαγόρευσης των τσίρκο, ενώ παράλληλα πολλές άλλες βρίσκονται στην διαδικασία ψήφισης ανάλογων νόμων.
Και στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα:
• Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει κάνει συστάσεις σε όλους τους δήμους να μην δέχονται τσίρκο με ζώα σε δημοτικές εκτάσεις
• Αρκετοί Δήμοι επίσης (π.χ στο Ν. Θεσσαλονίκης), έχουν πάρει αρνητικές αποφάσεις για τα τσίρκο με ζώα.
• Στα εμπλεκόμενα υπουργεία έχει ήδη προωθηθεί με πρωτοβουλία των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν πρόλαβε να ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε να το κάνει η επόμενη.
Στη Δυτική Μακεδονία όμως τα παραπάνω είναι «ψιλά γράμματα». Τσίρκο από όλη την Ευρώπη συνεχίζουν ανενόχλητα να δίνουν κατά καιρούς «παραστάσεις» εξαθλίωσης και ταπείνωσης των ζώων, στην Περιφέρεια μας. Ομοίως ο Δήμος Κοζάνης έχει μείνει πίσω. Ευελπιστούμε ότι τα 3,5 χρόνια αναμονής (και δημοτικής σιωπής) να σταματήσουν εδώ και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει τοι θέμα για συζήτηση ΑΜΕΣΑ. Εξάλλου σχετικές διαμαρτυρίες για τα τσίρκο έχουν αρχίσει να ακούγονται και «εντός των τειχών» (βλ. σημερινή επιστολή δημοτικού συμβούλου Χ. Γελαδάρη). Εμείς θα είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Και με λόγια και με εικόνες
22 Οκτωβρίου 2009 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι δεν αρκεί να αυτοαποκαλείσαι προοδευτικός πρέπει και οι πράξεις σου να το δείχνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πράξεις δείχνουν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Κοζάνης ανήκει στον συντηρητικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Ας λάβει επιτέλους τέλος αυτό το άθλιο και ξεπερασμένο σόου που προσφέρουν τα τσίρκο. Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι φορείς δίνουν τα απαραίτητα έγγραφα για να αδειοδοτηθεί το τσίρκο. Ας σταατήσουν να βάζουν σφραγίδες σε έγγραφα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και την ενημέρωση για το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Δεν έχω πάει το παιδί μου ποτέ σε τσίρκο και του έχω εξηγήσει και το λόγο.

Το Προφίλ μας