Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Εργατική Αλληλεγγύη: Ανοιχτή επιστολή στο Δ/ντή Νοτίου Πεδίου


 Προς: Διευθυντή του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου κ. Ιωακείμ Ιωάννη.
Κύριε διευθυντά. Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά σε ένα ζήτημα που αφορά την άνιση μεταχείριση και την πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων που φθάνει μέ-χρι και την κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων μερίδας εργαζόμενων στη βάρδια του Νοτίου πεδίου! Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στις λιγνιτικές τομές του Ορυχείου καταδικάστηκαν να εργά-ζονται 15, 20 χρόνια ακόμα και εφ όρου της εργασιακής τους ζωής στα βάθη του Ορυχείου, αναπνέοντας καρβουνόσκονη με προφανείς τις επιπτώσεις στην σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία, αφού εκτός των άλλων, αισθάνονται σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού, καταδικασμένοι σε ισόβια καταναγκαστικά έργα! Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της βάρδιας (παρότι κι αυτοί έτσι κι αλλιώς εργάζονται στις δύσκολες και σκληρές συνθήκες του Ορυχείου) έχουν το πλεονέκτημα να δουλεύουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, στις τομές των υπερκειμένων (χώματα και φυτική γη) και στους αποθέτες (σε αρκετό ύψος πάνω από τις τομές του Ορυχείου που εναποθέτουν κυρίως χώματα) και είναι σαφώς καλύτερη η κατάσταση. Στα άλλα ορυχεία του ΛΚΔΜ αλλά και της Μεγαλούπολης (όπως μας διαβεβαίωσε και ο διευθυντής του ΛΚΔΜ, κ. Νικολακάκος) ισχύει ο κύκλος (rotation) ανά δυο ή τρία χρόνια όπου οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται (λιγνιτικά, υπερκείμενα, αποθέτες) μετριάζοντας έτσι τις επιπτώσεις στην υγεία τους και ταυτόχρονα έχουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζονται όλοι ισότιμα στην παραγωγική διαδικασία του Ορυχείου. Στο Ορυχείο Καρδιάς μάλιστα όπου αυτή η διαδικασία (rotation) ισχύει χρόνια και έχει την αποδοχή του συνόλου των εργαζομένων στη βάρδια, το καθιερώσατε εσείς ο ίδιος επιβάλλοντας και την εναλλαγή των εργοδηγών στη βάρδια για να μην υ-πάρχουν περιθώρια δημιουργίας πελατειακών σχέσεων!
Το Συνδικάτο μας μετά από συζητήσεις και Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων προχώρησε (9/7/2009) σε δυναμικές κινητοποιήσεις (διαμαρτυρίες, στάσεις εργασίας και καταλήψεις) όπου συμμετείχε το σύνολο των εργαζομένων στις λιγνιτικές τομές απαιτώντας ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων. Στη συνάντηση που είχε μαζί σας αντιπροσωπεία των εργαζομένων και του Συνδικάτου παρουσία του Αναπληρωτή Διευθυντή του ΛΚΔΜ κ. Στέφανου Παλαβού (που εκπροσωπούσε εκείνη την ημέρα το διευθυντή λόγω απουσίας του) αναγνωρίσατε το δίκαιο του αιτήματος και υποσχεθήκατε ότι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα έχετε έτοιμο το πρόγραμμα εναλ-λαγής για όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας αλλά και των εργοδηγών, θα το κοινο-ποιήσετε στα σωματεία και μάλιστα δεν θα δεχτείτε παρεμβάσεις από κανέναν!
Αντίθετα με όσα υποσχεθήκατε (υποκύπτοντας προφανώς σε πιέσεις συγκεκριμένων συμφερόντων) στις 15 Σεπτεμβρίου που σας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μας ανακοινώσατε ότι θα ανεβεί ένας εκσκαφέας μαζί με το προσωπικό του στα υπερκεί-μενα (κάτι που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς λόγο αλλαγής των εξορυκτικών απαιτήσεων του Ορυχείου), θα αλλάξετε το προσωπικό ενός ακόμα εκσκαφέα και θα κάνετε κάποιες ακόμα αλλαγές την Άνοιξη! Επειδή το Συνδικάτο μας και οι εργαζόμενοι δεν ζητούσαν αυτό αλλά γενικευμένο κύκλο στα πόστα (κάτι που κι εσείς υποσχεθήκατε) αποφασίσαμε μετά από συζήτηση και με τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι από την συμπεριφορά σας να συνεχίσουμε τον αγώνα με όλα τα μέσα για την οριστική λύση του προβλήματος. Έτσι εκτός από την ανοιχτή επιστολή που έχετε στα χέρια σας και θα σταλεί στον τύπο, απευθυνόμαστε στην Ιεραρχία των Ορυχείων και της ΔΕΗ, στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Εργατικά Κέντρα) στις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Συνήγορο του Πολίτη και θα εντείνουμε τη Συνδικαλιστική δράση με δυναμικές κινητοποιήσεις τη μορφή και τη διάρκεια των οποίων θα την συναποφασίσουμε με τους εργαζόμενους απαιτώντας άμεσα:
1. Συνολική διευθέτηση του ζητήματος για όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας (γε-νικευμένο rotation) με εξαίρεση των εργαζομένων που έχουν προβλήματα υγείας βεβαιωμένα από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΤΑΥΤΕΚΩ -ΤΑΠ/ΔΕΗ.
2. Να γίνει το ίδιο αλλά και αλλαγή ομάδων στους εργοδηγούς της βάρδιας. Επειδή το ζήτημα μπορεί να αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στα συγκεκριμένα πόστα, αφορά όμως και την επιχείρηση γιατί θα έχει εργαζόμενους και κυρίως χειριστές που θα γνωρίζουν και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εργαστούν σε όλο τον εξοπλισμό και γενι-κότερα θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγή, σας καλούμε να προ-χωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες αλλαγές.
Για το Δ.Σ Ο Πρόεδρος Πράσσος Στέφανος, Ο Γραμματέας Δύντσικος Λάζαρος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σταματήστε να ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!
ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ , να γνωρίζουν ΟΛΟΙ οτι δεν υπάρχει ΣΥΝΔΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!!!
Γιατί ΑΥΤΑ, μόνο συνδικαλιστικά κινήματα δεν χαρακτηρίζονται ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΟΕΙΣ; ΜΗΠΩΣ ΡΟΥΦΑΣ ΤΟ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

Οι ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β΄κατηγορίας της χώρας αυτής, ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορούν ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ είναι να λένε τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τους και την ΓΝΩΜΗ τους στα blogs,μήπως και εισακουστούν απο ΑΥΤΟΥΣ που ΠΡΕΠΕΙ, και ΑΛΛΑΞΕΙ κάτι σε αυτήν την δύσμοιρη χώρα και τους πολίτες της.


ΤΟ ΘΕΜΑ είναι οι συδικαλιστές ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ και συνεχίζουν ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ????

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μας πείτε τι καθεστώς επικρατεί μέσα στη ΔΕΗ αφού είστε και της Ενέργειας ; Γιατί δεν λέτε να μονιμοποιηθούν στη ΔΕΗ όσοι εργάζονται στους εργολάβους εδώ και χρόνια???

Οι περισσότεροι είναι ΠΑΙΔΙΑ που εργάζονται στους ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ???

Μέχρι σήμερα , ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ στην ΔΕΗ, τί καταφέραν για αυτό το μεγάλο ΘΕΜΑ???

Μόνο με ανακοινώσεις λύνονται τα μεγάλα ΘΕΜΑΤΑ???

Ανώνυμος είπε...

Για το τι έκαναν τα Συνδικάτα όλα αυτά τα χρόνια δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι να απαντήσουμε γιατί κι εμείς αγανακτήσαμε γι αυτό και κάναμε αυτό το Συνδικάτο που λέγεται Εργατική Αλληλεγγύη, για να παλέψουμε ενάντια στην αδικία αλλά και ενάντια στα Συμβιβασμένα και Ιδιοτελή Συνδικάτα.
Το πρώτο που προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό το Πετύχαμε ήταν να συνενώσουμε εργαζόμενους σε εργολάβους, έκτακτους στη ΔΕΗ, και μόνιμους.Αυτό το κάναμε για να αγωνιστούμε μαζί μ αυτά τα παιδιά για κάτι καλύτερο και να τους προστατέψουμε μιας και δεν μπορούν να κάνουν σωματεία γιατί τους απολύουν. Υπήρξαν αποτελέσματα κι αυτό το γνωρίζουν τα παιδιά που δουλεύουν στους εργολάβους και είναι μέλη του σωματείου μας.Αυτό το πληρώνουμε με επιθέσεις που δεχόμαστε καθημερινά από εργολάβους, τη διεύθυνση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ που δεν μας βάζει καν στην Ομοσπονδία εδώ και 5 χρόνια! Είμαστε στη δουλειά μας καθημερινά και παίρνουμε τα Ρεπό μας και την κανονική μας άδεια για να υπερασπιστούμε αυτά τα παιδιά στους εργοδότες και στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι σωστό, είναι άδικο και δεν βοηθάει να τους παίρνουμε όλους σβάρνα. Ο Συνδικαλισμός είναι απαραίτητος στους Εργαζόμενους και ειδικά σ αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά πρέπει να αλλάξει εντελώς για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και μόνο!!! Αυτό οφείλουν να το κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να μην ψάχνουν Σωτήρες Συνδικαλιστές ή πολιτικούς! Η κριτική ή και το βρίσιμο μέσα από τα blogs μπορεί και να βοηθάει αλλά καθοριστικό ρόλο παίζει τελικά η Ενεργός Συμμετοχή τουλάχιστον στα ζητήματα που μας αφορούν. Για το τι έκανε αυτό το Συνδικάτο για τους Εργαζόμενους στους εργολάβους, για το Περιβάλλον και την περιοχή μπορείτε να ενημερωθείτε. Για την παραίτηση μπορούμε να την κάνουμε και αύριο αρκεί να έρθετε να αναλάβετε εσείς! Για να το κλείσουμε για να "ξέρετε ότι δεν υπάρχει Συνδικαλισμός" δεν θα μπορέσουμε γιατί ξέρουμε ότι τα πράματα θα είναι ακόμα χειρότερα!
Στέφανος Πράσσος. Πρόεδρος της "Εργατικής Αλληλεγγύης"

Το Προφίλ μας