Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Λαμπρός ο Εορτασμός της Επετείου της 28ης Οκτωβριου 1940 στην Πτολεμαϊδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παλλαϊκή συμμετοχή γιορτάστηκε στην Πτολεμαΐδα, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με κεντρικό μήνυμα ότι οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας αποτελούν την πολυτιμότερη παρακαταθήκη του ελληνικού γένους. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την επίσημη δοξολογία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας πατέρα Νικηφόρο και τον ιερό κλήρο της περιοχής, ενώ ακολούθησε τρισάγιο προς τιμήν των χιλιάδων στρατιωτών, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας στο αλβανικό μέτωπο και η κατάθεση στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Θεόφιλος Φραγκουλίδης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «από τα αρχαιότερα χρόνια έως σήμερα η ένδοξη πατρίδα μας, η Ελλάδα αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις στα πεδία των μαχών και στον πνευματικό στίβο «υπέρ βωμών και εστιών» και αναδεικνύεται όχι μόνο πρωτοπόρος στη διανόηση και στον πολιτισμό, αλλά και σε θυσίες και αγώνες για το πολυτιμότατο αγαθό την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε πανηγυρική ομιλία στην Πτολεμαϊδα αναφέρθηκε από τον πατέρα Θεόφιλο το γεγονός ότι ο γέροντας Επίσκοπος Αυγουστίνος υπήρξε ο οραματιστής της ιδέας για την ανέγερση του περίλαμπρου ιερού ναού της Αγίας Σκέπης, καθώς και για τη δημιουργία του ηρώου, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα 148 αξιωματικών και στρατιωτικών που συγκεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο για να αναχωρήσουν για το μέτωπο της Αλβανίας, όπου και έχασαν στις μάχες τη ζωή τους.
Επιπλέον, μνημονεύθηκε το όνομα του αειμνήστου συμπολίτη μας Χαράλαμπου Κουγιουμτσίδη, ο οποίος έχασε και τα δύο του μάτια στον πόλεμο του ’40 και αξιώθηκε να θέσει το θεμέλιο λίθο του ναού. Στέλνοντας το μήνυμα της ημέρας ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης επεσήμανε «υπέρτατο χρέος τιμής για κάθε άνθρωπο είναι να υπερασπίζεται την ελευθερία και το δίκιο του. Οι πατεράδες μας, που εμείς σήμερα τιμούμε, το έπραξαν για την πατρίδα και για τις γενιές που ακολουθούν, χωρίς να ξεχνάμε ότι η εθνική υπερηφάνεια έχει μεγάλη τιμή και δεν αναγνωρίζει ούτε δυνάμεις, ούτε συσχετισμούς υπεροχής ιδιαίτερα για αυτούς που θέλουν να καταρρακώσουν την εθνική μας υπερηφάνεια».
Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής του Νομού Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές κ. Αθανασιάδης και Παπαδόπουλος. Τη Ν.Α. Κοζάνης εκπροσώπησε ο αντινομάρχης Παύλος Τσότσος. Οι εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση προ των επισήμων, που άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου Πτολεμαΐδας, ενώ ακολούθησαν μοτοσικλετιστές, περιπολικά της τροχαίας, το παράρτημα του Ε.Ε.Σ. και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσκοποι κ.ά. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, που παρουσίασαν χορευτικά τμήματα συλλόγων και μαθητών σχολείων της πόλης, όπου η συμμετοχή του κόσμου αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας