Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Οικολ. Πράσινοι Κοζάνης: να ανηφορίσει προς τα μερη μας η Μπιρμπίλη

Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης: Η σωματιδιακή ρύπανση πήρε και πάλι τον ανήφορο Ώρα να ανηφορίσει προς τα μέρη μας η υπουργός κ. Μπιρμπίλη
«To νέφος συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά εμείς επιμένουμε να προσκυνούμε το λιγνίτη ζητώντας νέες μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία. Συνεχίζουμε να μαγαρίζουμε τον τόπο μας και να εξωθούμε σε μετεγκατάσταση τα χωριά μας, προτιμώντας τις εφήμερες και βρώμικες αντιπαροχές, αντί για καθαρές και βιώσιμες λύσεις διαρκείας» Με αυτό τον «επίλογο» ο κ. Λ. Τσικριτζής, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Κοζάνης, συνόδευσε το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με αφορμή την ανακοίνωση των τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων PM10. Οι τιμές καταγράφηκαν από τους σταθμούς μέτρησης ποιότητας αέρα της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της Ν.Α Κοζάνης και αφορούν το τελευταίο πεντάμηνο.
Στο Δελτίο Τύπου οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης αναφέρουν τα εξής:
• Τα νούμερα δείχνουν ότι το 2009 δεν θα είναι καλύτερο από το 2008. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία χρονιά είχαμε τέσσερα πορίσματα άκρως επιβαρυντικά για τη ρυπαίνουσα ΔΕΗ και την ολιγωρούσα Πολιτεία. (Τα τρία κατατέθηκαν από το Συνήγορο του Πολίτη και το ένα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος). Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις των αρμοδίων ότι θα συμμορφωθούν με τα εν λόγω πορίσματα και θα προχωρήσουν σε ριζικές βελτιώσεις διαψεύστηκαν από τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών.
• Στους πέντε (5) από τους οχτώ (8) σταθμούς μέτρησης ήμασταν πάνω από το μέγιστο όριο υπερβάσεων (Σύμφωνα με το όριο αυτό οι υπερβάσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 9,6% του συνόλου των μετρήσεων). Στους εν λόγω σταθμούς λοιπόν τα ποσοστά υπερβάσεων ήταν περίπου δύο έως έξι φορές μεγαλύτερα του ορίου 9,6%, δηλαδή από 14 – 52 %. Ειδικά στις μετρήσεις που έγιναν στον άξονα Πτολεμαίδας – Κοζάνης (ήτοι Πεντάβρυσος, Πτολεμαίδα, Οικισμός ΔΕΗ, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη) τα ποσοστά υπερβάσεων ήταν εκτός ορίων για ΟΛΟΥΣ τους σταθμούς.
• Στο «βαθύ κόκκινο» και πάλι ο Οικισμός ΔΕΗ και η Μαυροπηγή, που δέχονται τα συνεργιστικά πυρά του πλέον ρυπογόνου ΑΗΣ (Πτολεμαίδας) και του γειτονικού Ορυχείου Μαυροπηγής.
• Στην πόλη της Κοζάνης το δίκτυο ΔΕΗ – Νομαρχίας δεν έχει σταθμό μέτρησης (!) και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Αναμένουμε το τέλος του έτους για να δούμε τα συγκεντρωτικά νούμερα του ΤΕΙ για την Κοζάνη, ώστε να μην παίρνει τη «βάψη» μόνο η Πτολεμαίδα και διαμαρτύρεται ο δήμαρχος της. (Πάντως το 36 % της Πτολεμαίδας αντί του νομίμου 9,6 % είναι αρκετά ανησυχητικό και δεν συνιστά γκρίζα προπαγάνδα των ΜΜΕ, αλλά γκρίζα πραγματικότητα). Ενδιαφέρον θα είχαν και τα νούμερα του σταθμού του Πανεπιστημίου Δ.Μ, το οποίο όμως δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί τις μετρήσεις του.
• Με την ευκαιρία αυτή να θυμίσουμε ότι είναι λυπηρό που δεν γίνονται συγκρίσεις με προηγούμενες χρονιές και συσχετίσεις με τις πηγές προέλευσης των σωματιδίων. Οι λόγοι είναι γνωστοί : είτε δεν υπάρχουν στοιχεία, είτε «ανήκουν» σε άλλες υπηρεσίες και φορείς, είτε οι σταθμοί μέτρησης δεν είναι διαβαθμονομημένοι μεταξύ τους, είτε δεν γίνονται ορυκτολογικές αναλύσεις των σωματιδίων, είτε δεν αξιολογούνται παράλληλα οι εκπομπές τέφρας από τις καμινάδες της ΔΕΗ. • Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι ΕΚΠΟΜΠΕΣ των σταθμών της ΔΕΗ είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης επεξεργάστηκε τις εκθέσεις της ΔΕΗ που είναι κατατεθειμένες στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια δημοσιοποίησε τις υπερβάσεις του 2007 συγκεντρωτικά. (Ως πότε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πασχίζουν να καλύψουν τα κενά και τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών ;;)
• Με αυτά τα ελλιπή δεδομένα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το ακριβές μερίδιο των ΑΗΣ και των Ορυχείων στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια. Είναι βέβαια ορατό σε όλους ότι κύριος υπαίτιος είναι πλέον τα ορυχεία και όχι οι ΑΗΣ. Για αυτό άλλωστε οι ριζικές βελτιώσεις σε μερικούς ΑΗΣ (καινούρια φίλτρα Αγίου Δημητρίου) ελάχιστα άλλαξαν τη συνολική εικόνα.
Πόσο όμως συμμετέχουν τα ορυχεία στη σωματιδιακή ρύπανση; Θα αρκεστούμε στις χοντρικές εκτιμήσεις των τεχνικών της ΔΕΗ που μιλούν – off the record- για 70 %. Είναι δυνατόν με υποθέσεις και χωρίς αξιόπιστες χρονοσειρές μετρήσεων να υπολογίσουμε την επιβάρυνση που θα προκαλέσει το νέο ορυχείο Ποντοκώμης στο γειτονικό Μαυροδένδρι και στην Κοζάνη; Σε ποιον αιώνα ζούμε ;
Καλούμε την Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μπιρμπίλη να ανηφορίσει στην Κοζάνη και να δει από κοντά τα σοβαρά προβλήματα του λιγνιτοκεντρικού ενεργειακού μοντέλου. Την καλούμε να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ και την αύξηση της λιγνιτικής ισχύος, αύξηση που δεν συμβιβάζεται με τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση κατά 20 % του CO2 και για διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 35 %. Την καλούμε να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση του ΠΑΣΟΚ και να πει ότι δεν είπε στις προγραμματικές δηλώσεις. Και τότε είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε στην πράξη. Οι τίμιες συνεργασίες απαιτούν αποσαφήνιση στόχων και ρόλων. Η διανομή αξιωμάτων και Υπουργείων άνευ όρων και δεσμεύσεων δεν λύνει το πρόβλημα και δεν ταιριάζει με το «DNA» των Οικολόγων Πράσινων. Για αυτό άλλωστε και δεν συναινέσαμε σε μια κυβερνητική «συνεργασία» που παραχωρεί μια υπουργική καρέκλα με αντάλλαγμα την υπογραφή «λευκών επιταγών». Άλλο συνεργασία και άλλο «υπεργολαβία».
30 Οκτωβρίου 2009 ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κριτική πάντα ήταν εύκολη.Τα έργα ήταν πάντα δύσκολα.Γιατί κύριε των Οικολόγων να ανηφορίσει η κυρία Μπιρμπίλη και μην ανηφορίσει ο κύριος Χρυσόγελος;Ax μόνο οι χαζοί και τα ρολόγια δουλεύουν σε αυτή τη χώρα...Μάλλον όλοι μας δουλεύουν τελικά...

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΗΦΟΡΙΣΕΙ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΟΥ ΕΓΩ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΛΕΩ ? ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΑΠΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ , ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ , ΝΑ ΠΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΚΑΙ ΦΟΒΟ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΑ ΗΔΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΙΔΑ ΔΥΟ ΛΥΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΞΑ , ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΣΟΦΙΕΣ , ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΘΩΑ ΖΩΑ ? , ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ 5 ΛΥΚΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΝΤΕ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΤΟΛΟΓΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ , ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ...
kserolas

Ανώνυμος είπε...

otan sas dwthike h eukairia na analabete to upourgeio periballontos sfurizate adiafora! euthinofoboi! Twra bgazete anakoinwseis kai milate gia periballon kai politiki?
TOMARIA!

Το Προφίλ μας