Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παπαγεωργίου για τον Νιάημερο

Ο  Αντιδήμαρχος του Δήμου Κοζάνης Ιωάννης Παπαγεωργίου με κατάπληξη πληροφορήθηκε τα όσα είδαν τελευταία τη δημοσιότητα από τη πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, με αφορμή την ετήσια εμποροπανήγυρη «Νιάημερος».Για το θέμα αυτό, οι απόψεις του κυρίου Αντιδημάρχου είναι οι εξής:

1. Η ετήσια εμποροπανήγυρη είναι ένα έθιμο που βρίσκει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια και η επιτυχία του ως θεσμού της Πόλης, δεν είναι άσχετη με τους Κοζανίτες πραματευτάδες, που όργωναν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας την Κεντρική Ευρώπη, μεταφέροντας εμπορεύματα και ιδέες.

2. Ο Δήμος Κοζάνης αγκάλιασε τον θεσμό επειδή ακριβώς τον αγκάλιασαν οι κάτοικοί του και θα εξακολουθεί να τον υποστηρίζει όσο οι κάτοικοι γεμίζουν τον χώρο που παραχωρείται για τον σκοπό αυτόν.

3. Ασφαλώς ο χώρος θεωρείται ανεπαρκής για την λειτουργία του πλανόδιου εμπορίου, γι’ αυτό και ο Δήμος αναζητά νέο χώρο εγκατάστασής του. Ήδη έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή για το σκοπό αυτό.

4. Παρά την τεράστια πληθυσμιακή παρουσία που παρουσιάζει ο χώρος και τις όποιες επιπτώσεις στην γιεινή και καθαριότητα, δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής κάθε καλόπιστου πολίτη, το γεγονός της πλήρους και υποδειγματικής καθαριότητας αμέσως μετά τη λήξη της πανήγυρης.

5. Οι εισημάνσεις του Εμπορικού συλλόγου για την έξαρση του παραεμπορίου και του αθέμιτου ανταγωνισμού, ασφαλώς βρίσκει σύμφωνη και τη Δημοτική Αρχή, όμως δεν παραλείπουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι αρμοδιότητες αυτές εμπίπτουν στο Τμήμα Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της οποίας ο Πρόεδρος των Εμπόρων, είναι και Νομαρχιακός Σύμβουλος.

6. Αποτελεί κατάπληξη η άγνοια του Προέδρου αναφορικά με τις υποδείξεις του για πραγματοποίηση σύσκεψης φορέων, αφού προ του Πανηγυριού πραγματοποιείται σειρά συσκέψεων όπου παρίστανται όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Εάν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή άλλος φορέας ήθελε να πάρει πρωτοβουλίες των αρμοδιοτήτων του ασφαλώς ο Δήμος θα τις αποδέχονταν ευχαρίστως.

7. Τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται και είναι φυσικό να δημιουργούνται, αλλά για δυο μέρες το χρόνο, αντιμετωπίστηκαν με άμεσες λύσεις, όπως η έντονη παρουσία τροχονόμων και Δημοτικών Αστυνομικών, η ασφαλτόστρωση της οδού Αγίας Παρασκευής μέχρι την Εθνική Οδό, η μονοδρόμηση της και η δωρεάν αστική μεταφορά, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τον Δήμο. Ο Δήμος δεν θα είχε αντίρρηση αν οι Αστικές μεταφορές αποφάσιζαν να μεταφέρουν τους επιβάτες χωρίς εισιτήριο ορισμένες ημέρες την εβδομάδα στο κέντρο της Πόλης, αλλά ασφαλώς κάποιος θα πρέπει να καλύψει οικονομικά αυτή την πρωτοβουλία και βέβαια αυτός δεν μπορεί να είναι ο Δήμος αφού ούτε χρήματα διαθέτει, ούτε μπορεί να διαθέσει χρήματα του πολίτη για τον σκοπό αυτόν.

8. Όσον αφορά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για απαλλαγή των εμπόρων από τη καταβολή των τελών καθαριότητας μέχρι τέλους του έτους, πληροφορούμε τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι τα έσοδα από την καθαριότητα είναι ανταποδοτικά και δυστυχώς ο Δήμος δεν θα μπορούσε να μετακυλίσει αυτό το οικονομικό βάρος στις πλάτες του δοκιμαζόμενου από την οικονομική ανέχεια και την ανεργία λαού. Άλλωστε ο Δήμος Κοζάνης γνωρίζοντας τα προβλήματα των πολιτών δεν επέβαλλε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητος.

9. Τελειώνοντας δεν θα παραλείπαμε να πληροφορήσουμε τους φίλους εμπόρους της Πόλης, ότι ο Δήμος Κοζάνης:Δαπάνησε τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό του για την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής που κατά κύριο λόγο πραγματοποιούνται εμπορικές δραστηριό-τητες, την δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων, την ηλεκτρονική ενημέρωση των οδηγών για τις θέσεις στάθμευσης των γκαράζ, την παραχώρηση του παλαιού ΚΤΕΛ για τη δημιουργία χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και ανάρτηση μεγάλης πινακίδας με την οποία ο Δήμος διαφημίζει και στηρίζει την τοπική αγορά της Κοζάνης την απαγόρευση κατάληψης των χώρων ανάπλασης με τραπεζοκαθίσματα ή άλλες εγκαταστάσεις, ώστε να κινείται ο αγοραστής ελεύθερα, την δημιουργία πλέγματος αστικής μεταφοράς για την διευκόλυνση των πολιτών, την πολιτική αναβάθμισης της εμφάνισης των κτιρίων του κέντρου της πόλης, την αναβάθμιση του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, τη δημιουργία κυκλικών κόμβων για ασφαλή και εύκολη προσπέλαση των αυτοκινήτων, τον έλεγχο του παράνομου πλανόδιου εμπορίου και την κατάσχεση των εμπορευμάτων, tην κατασκευή υποδομών προσπελασιμότητας των ΑμεΑ και την εξεύρεση χώρων στάθμευσής των, αλλά και των δικύκλων και ένα σωρό άλλων πρωτοβουλιών, που μόνο τις ευχαριστίες των εμπόρων περιμέναμε να εισπράξουμε και όχι τη αντίδρασή τους με την ευκαιρία της λειτουργίας του θεσμού της πανήγυρης που έχει σαν κύριο σκοπό να προσφέρει φθηνά προϊόντα στους ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας οι οποίοι περνούν τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων πενήντα χρόνων.

10. Να σημειωθεί τέλος ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης πρέπει να επιδεικνύει την ανάλογη ευαισθησία και κινητικότητα και για άλλα πιο ουσιώδη θέματα, όπως η υποβάθμιση των ΤΕΙ με την μείωση οκτώ περίπου χιλιάδων φοιτητών, η μείωση των δημόσιων επενδύσεων, το πάγωμα της Πανεπιστημιούπολης, η μη θετική εξέλιξη των μετεγκαταστάσεων της Ποντοκόμης, Μαυροπηγής και Ακρινής, οι προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ, η κρίση στην οικοδομή, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ζητήματα που στερούν την περιοχή μας από σημαντικά έσοδα.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πηγή: www.kozanh.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

NIAHMEROS= TRITOKOSMIKO PANHGYRI ...
ARAGE POIOI TA OIKONOMOYN APO AFTON EILIKRINA ?
KAI TI KERDOS EXOYN PRAGMATIKA OI KOZANITES ?

Το Προφίλ μας