Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ακρινή: Η οικολογία για εμάς δεν είναι lifestyle


Από τη Real News
Σοβαρό κίνδυνο από κατολισθήσεις αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης καθώς και όσοι διέρχονται από παραπλήσιους επαρχιακούς δρόμους εξαιτίας των ρηγμάτων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο σημείο όπου γίνονται οι αποθέσεις στείρων υλικών της ΔΕΗ. Έπειτα από παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, η επιχείρηση σταμάτησε προσωρινά την απόθεση των υλικών, αλλά η ασφάλεια των κατοίκων θα συνεχίσει να απειλείται εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης. "Έχουμε υποστεί περιβαλλονική εξόντωση, είμαστε ο πιο υποβαθμισμένος νομός της Ελλάδας", τονίζει αγανακτισμένος ο νομάρχης κ. Γ. Δακής. "Η οικολογία για τους πολίτες της Κοζάνης δεν είναι θέμα lifestyle, αλλά τρόπος επιβίωσης, συνεχίζει. Η νομαρχία καταγγέλλει την πλήρη και διαχρονική αδιαφορία του κράτους, τόσο για τον οικισμό της ακρινής όσο και για την ευρύτερη περιοχή. "Μόνο στο νομό Κοζάνης υπάρχουν 170 χιλ. στρέμματα επιφανειακών ορυχείων, όταν η Μάλτα που είναι ολόκληρο κράτος έχει 305 χιλ. στρέμματα ορυχεία" λέει ο κ. Δακής.
Εγκλωβισμένοι Η Ακρινή, όπου διαμένουν περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι, είναι περικυκλωμένη από ορυχεία, αποθέσεις άγονων υλικών και τέφρα. Επιπλέον, στα όρια του οικισμού η ΔΕΗ σχεδιάζει να ανοίξει επιφανειακά ορυχεία για τα οποία έχει ήδη κάνει απαλλοτριώσεις. Νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται το μεγαλύτερο ορυχείο της ΔΕΗ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ενώ στα νότια εκτείνονται οι ταινιόδρομοι που μεταφέρουν λιγνίτη και τέφρα. Οι ταινιόδρομοι δεν είναι σκεπασμένοι, εμ αποτέλεσμα όταν φυσάει ο άνεμος, η -επικίνδυνη για την υγεία- τέφρα να καλύπτει το χωριό. Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά λειτουργεί ο ηλεκτρικός σταθμός του Αγ. Δημητρίου, που παράγει το 20% της συνολικής ενέργειας της Ελλάδας και θεωρείται ένας από τους πιο ρυπογόνους στην Ευρώπη.
Κίνδυνος. Τα τεράστια βουνά που έχουν σχηματιστεί από στείρα και άγονα υλικά υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και συνεχώς μεγαλώνουν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρές ρηγματώσεις στο έδαφος. Τα ρήγματα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε κατολισθήσεις, απειλώντας τόσο τη ζωή των κατοίκων όσο και τις περιουσίες τους. Λίγα μέτρα μακριά από τις αποθέσεις - στα όρια του οικισμού- βρίσκονται σταβλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα να καταστραφούν από την πτώση των άγονων υλικών.Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στον επαρχιακό δρομο Ε35, ο οποίος καταλήγει στο χωριό. Ο δρόμος έμεινε για ένα διάστημα κλειστός λόγω του μεγάλου κινδύνου από κατολισθήσεις.
Ο ρόλος της νομαρχίας. Η νομαρχία καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ άλλαξε αυθαίρετα τη χάραξη της οδού για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της, παραβιάζοντας το όριο της απόστασης των 250 μέτρων που πρέπει να έχουν οι μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες από τον δρόμο, σύμφωνα με το άρθρο 81 του Κανονισμού Μεταλλευτικών Εργασιών. "Η νομαρχία δεν γνώριζε τίποτε για το θέμα, παρότι η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για λόγους πολιτικής προστασίας. Προσωπικά έμαθα για τα ρήγματα την Κυριακή των εκλογών και πήγα αμέσως να δω τι γίνεται. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα", τονίζει ο κ. Δάκής. "Τον Αύγουστο ζητήσαμε να σταματήσει η αυθαίρετη δραστηριότητα της επαρχιακής οδού και στις 30 Σεπτεμβρίου απευθυνθήκαμε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών και ζητήσαμε να παρέμβει," σημειώνει.
Σχόλιο ai-vreS: ότι και να λες νομάρχη στον πάτο κουκούτσ'!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας