Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το... θέατρο του παραλόγου!

Του Παναγιώτη Παναγιώτου
Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει αυτοπαγιδευτεί, ανάγοντας το θέμα των έγγραφων εγγυήσεων για μία δανειακή συμφωνία σε μείζον ζήτημα... εθνικής αξιοπρέπειας! Το έκανε, βέβαια, για να αντισταθμίσει "επικοινωνιακά" την ουσιαστική πολιτική στροφή που πραγματοποίησε με την αποδοχή των αποφάσεων του Οκτωβρίου. Ομως δημιούργησε αδιέξοδο. Ουδείς Ευρωπαίος μπορεί να αντιληφθεί εύκολα γιατί ένα πράγμα το οποίο κάποιος αποδέχεται, δεν θέλει να το... υπογράψει!

Ιδίως σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας είναι στο ναδίρ. Ειδικά, δε, για την περίπτωση του κ. Σαμαρά η "καχυποψία" υπάρχει όχι μόνο λόγω των τραγικών χειρισμών γύρω από το περίφημο "δημοψήφισμα" του κ. Παπανδρέου, που είναι κάτι που αφορά όλη τη χώρα, αλλά και λόγω της ευρύτερης στάσης του προέδρου της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια έναντι των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι γνωστό το αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει για το πρόσωπό του, ακόμα και εντός του ομογάλακτου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εδώ και πολύ καιρό.
Παρότι, δε, απεδέχθη τη συγκρότηση της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και τις σχετικές δεσμεύσεις, δεν έπαψαν η ΝΔ και ο πρόεδρός της να υποστηρίζουν δημοσίως και ελαφρά τη καρδία ότι δέχτηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση μόνο και μόνο για να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, να πάρουμε την 6η δόση και μετά αμέσως να πάμε σε εκλογές! Προφανώς αυτό δεν καλύπτει τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας. Ζητούν από τον κ. Σαμαρά μια πιο μακροπρόθεσμη δέσμευση, που υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς δεσμεύονται και αυτοί να δανείσουν τη χώρα όχι μόνο με τα 8 δισ. της 6ης δόσης αλλά με πάρα πολύ περισσότερα (130 δισ.) μέχρι το 2015.
Ειλικρινά το όλο θέμα εξελίσσεται σ' ένα επικίνδυνο για τη χώρα "θέατρο του παραλόγου". Εάν συμφωνεί ο κ. Σαμαράς με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων και τις συνέπειές τους, ας το υπογράψει να τελειώνουμε. Εάν όχι, ας το πει ξεκάθαρα. Τι νόημα έχει να λένε διάφορα του τύπου ότι... "η ΝΔ εμμένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες με τις οποίες έχει δεσμευθεί δημοσίως ο πρόεδρος" (!) ή το... άλλο κουφό, ότι "δεν υπάρχει αίτημα της ΕΕ για υπογραφή Σαμαρά"! Πάντως, μ' όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι "αξιοπιστία" δεν κερδίζουμε. Μακάρι να μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος να "διευκολυνθεί ο κ. Σαμαράς. Αλλά εάν δεν τον εμπιστεύονται οι "ομογάλακτοί του" στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εταίροι μας, δεν φταίει η χώρα...
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας