Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Προσποιούνται οργασμό για να μην χωρίσουν

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα   
Έτοιμες για όλα αποδεικνύονται οι γυναίκες που νομίζουν πως ο σύντροφός τους «ξενοκοιτάει». Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως φτάνουν στο σημείο να προσποιούνται ότι έχουν τον… απόλυτο οργασμό για να τον κρατήσουν.
Αρχίζουν επίσης να προσέχουν την εμφάνισή τους για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του, τον παρακολουθούν όσο περισσότερο και όσο πιο διακριτικά μπορούν, και δείχνουν τα… δόντιά τους σε όποια πάει να τον κοιτάξει.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συσχετίζει τις υπόνοιες για απιστία με την πιθανότητα της προσποίησης οργασμού, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φαρνάζ Καϊκομπάντι, ερευνήτρια στο Κέντρο Κλινικών & Συμπεριφορικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Πάντως οι υπόνοιες για απιστία δεν αποτελούν τον μοναδικό λόγο για τον οποίο μπορεί να προσποιηθούν ότι έχουν οργασμό, προσθέτει.
«Η προσποίηση συχνά αποτελεί μέσον για να δυναμώσουν τη σχέση τους», εξηγεί. «Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που η γυναίκα προσποιείται για να δείξει στον σύντροφό της αγάπη και φροντίδα».
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε συνεντεύξεις που πήραν η δρ Καϊκομπάντι και οι συνεργάτες της από 453 ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 46 ετών, οι οποίες είχαν σταθερή σχέση επί τουλάχιστον 6 μήνες.
Οι περισσότερες εθελόντριες ήταν φοιτήτριες ηλικίας 20 έως 29 ετών.
Οι μελέτες για τον γυναικείο οργασμό είναι σχετικά σπάνιες, κατά την δρα Καϊκομπάντι, αλλά κοινό εύρημά τους είναι πως σχεδόν η μία στις δύο γυναίκες έχει προσποιηθεί πως έχει οργασμό, κάποια στιγμή στη ζωή της (το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι περίπου 25%).
«Ένας από τους κύριους λόγους για την προσποίηση που επικαλούνταν οι εθελόντριες των προγενέστερων μελετών ήταν ότι ήθελαν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του συντρόφου τους για τη σχέση», είπε.
«Υπήρχαν όμως κάποιες που είχαν δηλώσει ότι τον χρησιμοποίησαν για να εμποδίσουν τον σύντροφό τους να απιστήσει ή να τις εγκαταλείψει για άλλη γυναίκα. Θελήσαμε λοιπόν να μελετήσουμε ποιες ακριβώς είναι οι αιτίες της προσποίησης».
Μία στις δύο
Οι εθελόντριες της νέας μελέτης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη δυναμική της σχέσης τους, τη σεξουαλική τους συμπεριφορά (συμπεριλαμβανομένης της προσποίησης) κατά το παρελθόν και στην υπάρχουσα σχέση, καθώς και για το αν τις έχει απατήσει ποτέ ο σύντροφός τους ή πόσο πιθανό θεωρούν ότι μπορεί να το κάνει στο μέλλον.
Το 54% των εθελοντριών ανέφεραν ότι κάποια στιγμή στη σχέση τους προσποιήθηκαν οργασμό. Η ίδια ακριβώς ομάδα εθελοντριών είχε και τις περισσότερες αμφιβολίες για το πόσο μονογαμικός ήταν ο ερωτικός σύντροφος.
Επιπλέον, αυτές οι εθελόντριες είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υιοθετούν συμπεριφορές «διαφύλαξης της σχέσης», όπως τις αποκαλούν οι ειδικοί.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι λ.χ. το να ντύνεται μια γυναίκα προκλητικά για να προσελκύσει ερωτικά τον σύντροφό της, το να παρακολουθεί τις κινήσεις, τα τηλέφωνα και το που πηγαίνει, καθώς και το να προειδοποιεί άλλες γυναίκες ότι ο συγκεκριμένος άντρας δεν είναι διαθέσιμος.
«Οι εθελόντριές μας που είπαν ότι προσποιούνται οργασμό είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να υιοθετούν πολλαπλές από αυτές τις συμπεριφορές ταυτοχρόνως», επεσήμανε η δρ Καϊκομπάντι.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου της επιθεώρησης «Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς» (ASB).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας