Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Γιατί να ανακυκλώσετε το κινητό σας

Αν πάλιωσε το κινητό σας μη βιαστείτε να το πετάξετε στα σκουπίδια. Μπορεί να του δώσετε την ευκαιρία για μία… δεύτερη ζωή ανακυκλώνοντάς το.  
Ένας «κινητός» περιβαλλοντικός κίνδυνος
Η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή, αλλά και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει μεγάλο αντίκτυπο στο έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ημερών μας, ενώ πρέπει να γνωρίζετε ότι πετάγοντας το παλιό σας κινητό στα σκουπίδια, ουσιαστικά «δηλητηριάζετε» το έδαφος. 
Αλλάζοντας, όμως, τη συμπεριφορά σας ως προς τη χρήση τους, θα δώσετε το καλό παράδειγμα και σε άλλους, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία τους με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πλανήτη.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Φορτίστε το κινητό σας μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο κι όχι κάθε μέρα, αν δεν είναι αναγκαίο.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια, όπως σερφάρισμα στο διαδίκτυο – εκτός αν το χρειάζεστε πραγματικά.
Οι επιδοτήσεις που προσφέρει κάθε εταιρία κινητής τηλεφωνίας ετησίως για αλλαγή της συσκευής σας μπορεί να είναι μεν δελεαστικές, αλλά σκεφτείτε αν έχετε στ’ αλήθεια ανάγκη καινούργιο κινητό κάθε χρόνο.
Αν πάλι πρέπει να το αντικαταστήσετε, μην το πετάξετε στα σκουπίδια. Ρωτήστε τους φίλους σας μήπως το χρειάζονται ή επικοινωνήστε με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για να μάθετε αν ανακυκλώνουν τα κινητά.
Μάθετε τι γίνονται τα υλικά των κινητών
Ο χαλκός που απομονώνεται χρησιμοποιείται για την παραγωγή σωλήνων.
Το νικέλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μαγειρικών σκευών.
Οι μικροεπεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε φούρνους μικροκυμάτων ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) χρησιμοποιούνται στα ρολόγια ή στις ηλεκτρικές κουζίνες.

Το μυστικό

Ένα κινητό τηλέφωνο αποτελείται από υλικά όπως πλαστικό και μέταλλα, ενώ η μπαταρία του περιέχει στοιχεία τα οποία, αν καταλήξουν στα σκουπίδια, θα επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η ποσότητα καδμίου που περιέχεται στις μπαταρίες νικελίου καδμίου, είναι ικανή να μολύνει το 1/3 του νερού μιας πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων!

omorfamystika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Οι μικροεπεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε φούρνους μικροκυμάτων ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) χρησιμοποιούνται στα ρολόγια ή στις ηλεκτρικές κουζίνες."

Ά ρε θύματα

Το Προφίλ μας