Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ξεπούημα της ΔΕΗ - Εξοντωτικές οι μειώσεις των μισθών

Στην τελική φάση βρίσκονται οι διεργασίες διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Τρόικα και των βιομηχάνων. Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» που θα γίνει θυγατρική και θα πάει προς πώληση προβλέπει να περιέχει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (πιθανά Αμύνταιο, την 5η του Αγίου Δημητρίου, τον ΑΗΣ Μελίτης, Μεγαλούπολη) και δώρο δυο υδροηλεκτρικά (πιθανά ΥΗΣ Σφηκιάς και Ασώματα)!
Όσον αφορά το καύσιμο και επειδή οι βιομήχανοι και οι αεριτζήδες της ενέργειας δεν θέλουν μπλεξίματα με ορυχεία θα υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις με τη ΔΕΗ για να τους προμηθεύει λιγνίτη σε τιμή κόστους.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι στα Ορυχεία και ο τεράστιος εξοπλισμός της επιχείρησης θα δουλεύει για να έχουν φθηνό καύσιμο και να βγάζουν αμύθητα κέρδη οι βιομήχανοι! Και εκτός των άλλων παραμένει και η μείωση του ποσοστού του κράτους από το 51% στο 34% όπως είχε ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο αλλά και οι ανταλλαγές ισχύος, τα λεγόμενα swaps. Ταυτόχρονα προς πλήρη ιδιωτικοποίηση οδηγούνται και η μεταφορά και η διανομή-εμπορία!
Θέλουν να αγοράσουν φθηνές μονάδες παραγωγής και εξαθλιωμένους εργασιακά και μισθολογικά εργαζόμενους!
Γι αυτό και αρχής γενομένης από την εξόφληση του Νοεμβρίου αναμένονται τεράστιες μειώσεις μισθών από 17% έως και 25% που θα φτάνουν από 500 έως και 1500 ευρώ! Μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις στους εργαζόμενους στην παραγωγή λόγω της μείωσης (35%) των μεταβλητών και των ειδικών επιδομάτων άλλο ένα (35%)!
Η γενικότερη πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα από την ΕΕ, την Τρόικα και την κυβέρνηση οδηγεί τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και ολόκληρη τη δημόσια περιουσία και τη χώρα στο ξεπούλημα προς τέρψη των ξένων και Ελλήνων κεφαλαιοκρατών και χρηματιστηριακών αεριτζήδων!
Η κυβέρνηση του εκπροσώπου των Τραπεζιτών Λ. Παπαδήμου με τη στήριξη του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έχει αποστολή να εξαθλιώσει τους εργαζόμενους και το λαό, να ξεθεμελιώσει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες ενός αιώνα, να καταργήσει όλο το κοινωνικό κράτος (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και να ξεπουλήσει όλο το δημόσιο προστατεύοντας τα κέρδη των Τραπεζιτών και των βιομηχάνων!
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα (όταν δεν κάνει ανοιχτές προδοτικές συμφωνίες) δείχνει αμήχανο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών και στην καλύτερη περίπτωση προχωράει σε ντουφεκιές στον αέρα ή ασύνδετους κλαδικούς ή ακόμα και συντεχνιακούς αγώνες που οδηγούν στην ήττα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες μειώσεις των μισθών έγιναν σε συμφωνία με την κυβέρνηση αλλά και η Μεταφορά-Διανομή έγιναν θυγατρικές με σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των περισσότερων πρωτοβάθμιων συνδικάτων. 
Με αφορμή τις μειώσεις των μισθών αναπτύσσεται τελευταία στο Λεκανοπέδιο Πτολεμαίδας μια έντονη κινητικότητα από τα συνδικάτα της περιοχής με συγκεντρώσεις εξώδικα και απειλές για κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους σταθμούς και τα ορυχεία!
Πατώντας πάνω στις πραγματικά τρομακτικές μειώσεις των μισθών που γίνονται με βάση τον νόμο 4024/11 (πολυνομοσχέδιο) και την «εξαίρεση» που οι ίδιοι συμφώνησαν για μείωση μισθών (35% από το τέλος του 2009) στους εργαζόμενους των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων προσπαθούν να διασπάσουν το προσωπικό της ΔΕΗ σε μια εποχή που είναι αναγκαία η ενότητα και η συσπείρωση όχι μόνο όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά όλων των εργαζομένων της χώρας.
Έτσι οι διαχωριστικές γραμμές που προβάλλονται δεν είναι ανάμεσα στους εργαζόμενους από τη μια και στην Τρόικα και την κυβέρνηση από την άλλη, αλλά ανάμεσα σε βόρειους και νότιους, ανάμεσα σε τεχνικούς και διοικητικούς, σε ημερήσιους και βάρδια στους Αθηναίους και επαρχιώτες κλπ. 
Αυτοί που συμφώνησαν στο χάρισμα της ασφαλιστικής μας περιουσίας και των αποθεματικών του ταμείου μας με τα γνωστά σημερινά επακόλουθα, αυτοί που συμφώνησαν στη διάσπαση της επιχείρησης, αυτοί που καθησύχαζαν τους εργαζόμενους ότι «εμάς δεν μας πιάνουν οι μειώσεις των μισθών», αυτοί που σαμποτάριζαν όλες τις Γενικές απεργίες και τις απεργίες των ΔΕΚΩ προβάλλοντας τις «δικές μας», αυτοί που ακόμα και τώρα δεν έχουν πρόβλημα να πουληθούν στον ιδιώτη μέσω της «μικρής ΔΕΗ» ακόμα και μονάδες που δεν έγιναν (Πτολεμαΐδα 5) επιχειρούν να ανοίξουν αγώνες μόνο με τους εργαζόμενους της παραγωγής! Το «διαίρει και βασίλευε» πάντα εκπορευόταν από τους κρατούντες και ευνοούσε την εξουσία!
Με τη δική τους συμφωνία και ανοιχτή στήριξη διατηρήθηκε τόσα χρόνια ένα φαύλο και παράνομο εργασιακό καθεστώς στις βάρδιες των ορυχείων αφού οι εργαζόμενοι σ’ αυτές εργάζονται επτά ημέρες και 63 ώρες την εβδομάδα επειδή στα ορυχεία λειτουργούν τέσσερις βάρδιες (φυλακές) και όχι πέντε όπως ισχύει από το 1983 σ ολόκληρη την υπόλοιπη ΔΕΗ! Αρνούνται ακόμα κα σήμερα τη δημιουργία της 5ης φυλακής στα ορυχεία που στερεί εκτός των άλλων τουλάχιστον 700 θέσεις εργασίας από τους ανέργους της περιοχής!
Το ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη” όπως εκφράστηκε μέσω των στελεχών του σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν στην περιοχή είναι αντίθετο σε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση τη θέση τους στην παραγωγή αλλά και την πολιτική τους τοποθέτηση και αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την πλατιά ενότητα των εργαζομένων όχι μόνο στη ΔΕΗ αλλά και σ ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. 
Συμμετείχε και θα συμμετέχει σ όλους τους αγώνες που αφοράν την προστασία των εισοδημάτων, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης και εξοντωτικής για τους εργαζόμενους και το λαό πολιτικής!
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά συνδικάτα, να οργανώσουν τις δικές τους συλλογικότητες, να οικοδομήσουν την πιο πλατιά αγωνιστική και ακηδεμόνευτη ενότητα στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και να μην πέσουν στην παγίδα των διαχωρισμών και της διάσπασης που στο βάθος κρύβουν διαπλοκή με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για να περάσει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των μονάδων αλλά και ολόκληρης της επιχείρησης.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ, ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ:
Ø      Να φύγει η Τρόικα και η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμα.
Ø      Να μην περάσει η λεηλασία των εισοδημάτων και η κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας κατακτήσεων.

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας