Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Προτείνεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακής δομής του Ο.Α.Ε.Δ. στη Δυτική Μακεδονία, με έδρα την Κοζάνη


Η ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εκτινάχθηκε στο 23,1% στο β’ τρίμηνο του 2011, τοποθετώντας διαχρονικά την ακριτική περιοχή μας στην πρώτη θέση σε ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά.
Το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνδέεται άμεσα με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, το χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας, την έλλειψη ευελιξίας στην αγορά εργασίας καθώς επίσης με τις ανεπαρκείς επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Πρόκληση για εμάς, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής. Για παράδειγμα ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας όπως επίσης δημιουργία κοινωνικών συμβολαίων απασχόλησης με τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ενίσχυσης της απασχόλησης.
Σε συνέχεια των προαναφερθέντων και για την έμπρακτη ενδυνάμωση της περιφερειακής λειτουργίας του Κράτους προτείνεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία Περιφερειακής δομής του Ο.Α.Ε.Δ. στη Δυτική Μακεδονία, με έδρα την Κοζάνη. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω διαδικασία παραμένει ημιτελής από το 2004, οπότε είχε αποφασιστεί να στεγασθεί η συγκεκριμένη δομή σε χώρο που για το λόγο αυτό διαμορφώθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Σχολών του Ο.Α.Ε.Δ., στο 11ο χλμ. Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας.
Οι λύσεις λοιπόν είναι υπαρκτές και αναγκαίες. Η λειτουργία Περιφερειακής δομής του Ο.Α.Ε.Δ. στη Δυτική Μακεδονία εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας, όπως η διαλειτουργικότητα μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ. – Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας – Οργανισμού Εργατικής Εστίας & Ι.Κ.Α., γεγονός που πετυχαίνει σημαντικές και αναγκαίες στις μέρες μας οικονομίες κλίμακας. Η Περιφερειακή δομή του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αποτελέσει θεσμοθετημένο σύμμαχο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση ετήσιων περιφερειακών σχεδίων δράσης για την ανάπτυξη της απασχόλησης, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων. Για παράδειγμα δημιουργία ειδικού προγράμματος ανασυγκρότησης φθίνουσων περιοχών με παρεμβάσεις που θα έχουν ως βασικό αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Η προτεινόμενη δομή του Ο.Α.Ε.Δ. θα έχει τη δυνατότητα λόγω γνώσεων και εμπειρίας να προσφέρει άμεσα και αποτελεσματικά στοχευμένες λύσεις για τον τόπο μας.
Συνακόλουθα προτείνεται να αιτηθούμε προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης την άμεση σύσταση και λειτουργία Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ο.Α.Ε.Δ. στη Δυτική Μακεδονία και την ένταξη σε αυτή της Διεύθυνσης Γρεβενών ( ανήκει έως τώρα στην Π.Δ. Θεσσαλίας), διότι ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι θύλακας υψηλής ανεργίας, αποτελεί τη μόνη Περιφέρεια εκ των 13, στην οποία δεν λειτουργεί αντίστοιχη δομή. Παράλληλα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η προτεινόμενη δομή δύναται να στεγαστεί σε ιδιόκτητο κτίριο του ΟΑΕΔ, χωρίς να προκύπτει δαπάνη στέγασης ή προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς και στελέχωσής της.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος


Ελένη Μεντεσίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας