Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Δακής και Παπαϊορδανίδης «διαβάζουν» διαφορετικά την υπουργική απόφαση

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
«Εξαιρετικά κακή» για τον πρώτο, «θετικό βήμα» για τον δεύτερο
Την κατηγορηματική διαφωνία με την υπουργική απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για τα 148.000 στρέμματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ενώ θετική ήταν η προσέγγιση του Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Σχετικά με την απόφαση με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2011, η οποία πάντως δρομολογεί τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, υποστήριξε ότι η μελέτη δεν παίρνει υπόψη τις περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ούτε τις παρατηρήσεις των φορέων της αυτοδιοίκησης που είχαν απορρίψει ομόφωνα την προηγούμενη μελέτη, γι’ αυτό, όπως είπε «κινείται σε αρνητική κατεύθυνση σε σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε το θετικό που είναι «η μετεγκατάσταση της Ακρινής», προσθέτοντας ότι «τα επιμέρους θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων».
Ειδικότερα, ο Γ. Δακής τόνισε: «Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη Δυτική Μακεδονία αποτελεί η υπουργική απόφαση και η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων των 148.000 στρεμμάτων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Ουδεμία από τις θέσεις που ετέθησαν από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις τόσο του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Κοζάνης, όσο και των πρώην δήμων Ελλησπόντου, Αγίας Παρασκευής και Πτολεμαΐδας ελήφθησαν υπόψη.
Προβλέπονται διαδικασίες που μας βρίσκουν αντίθετους, όπως για παράδειγμα η μείωση της απόστασης των ορυχείων από τους οικισμούς. Να σημειωθεί ότι το Προάστειο είναι κάτω των 250 μέτρων. Οι διαδικασίες για τη δημιουργία αποθέσεων τέφρας γύρω από τους σταθμούς, είναι κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων. Ενδεικτικά είναι τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι γύρω από το σταθμό του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Είναι μία απόφαση για έγκριση Π.Ο από το ΥΠΕΚΑ, η οποία δεν λαμβάνει τίποτα υπόψη από τις ανησυχίες και προβληματισμούς των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση άμεσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα συζητήσουμε το θέμα και θα δρομολογήσουμε τις παρεμβάσεις μας. Σε κάθε περίπτωση όμως η συγκεκριμένη απόφαση που βγήκε με το νέο νόμο είναι εξαιρετικά κακή για στοιχειώδεις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας».
Σε ερώτηση αν η Περιφέρεια προσβάλει τη συγκεκριμένη απόφαση, ο περιφερειάρχης είπε ότι «είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε και θα το αξιολογήσουμε». Πρόσθεσε ότι είχε υπάρξει απόλυτη άρνηση των φορέων της αυτοδιοίκησης που απέρριψε τις σχετικές μελέτες, οπότε στο βαθμό που δεν ελήφθησαν υπόψη, «υπάρχει μείζον ζήτημα», καθώς «είναι σε αρνητική κατεύθυνση για τα ζωτικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».
Στον αντίποδα των θέσεων Δακή, κινήθηκε η άποψη του Γιάννη Παπαϊορδανίδη, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση είναι ένα θετικό βήμα γιατί ουσιαστικά δρομολογείται η μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής και όλα τα άλλα επιμέρους ζητήματα θα είναι το αντικείμενο διαβούλευσης στο επόμενο διάστημα. Πιστεύω ότι ομόφωνα το π.σ. εξουσιοδοτώντας τον περιφερειάρχη θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες. Κατ’ αρχήν έγινε το πρώτο βήμα και δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε, έστω και αν έγινε την ύστατη στιγμή, λίγο πριν αλλάξει η κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας