Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις»:Καταστροφή σε ρέμα στο Κηπάρι


 Σε χείμαρρο που κατεβαίνει από το Σινιάτσικο, στην Τ.Κ. Ανθότοπου, αριστερά του δρόμου μεταξύ των Δ.Δ. Αλωνακίων και Κηπαρίου, η κοινοπραξία ‘Αlpha Ενργειακή’  κατασκευάζει εκεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Στις 05/10/2011 ξεκίνησαν κάποιες εργασίες εκτός του αγροτεμαχίου στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Έγινε κοπή και εκρίζωση των δέντρων και ξεκίνησε το μπάζωμα του ρέματος.
Παρότι έγιναν καταγγελίες από τους κατοίκους, παρότι ενημερώθηκε το δασαρχείο και η αστυνομία, την επόμενη ημέρα σχεδόν ολοκλήρωσαν τις εργασίες και καθάρισαν το κομμάτι αυτό του ρέματος από δένδρα. 

 Σε επιτόπια επίσκεψή μας στις 13/10/2011, βρέθηκαν τουλάχιστον 20 δένδρα κομμένα, πολλά από αυτά μεγάλα και εκριζωμένα και το ρέμα μισομπαζωμένο. Ενημερωθήκαμε επίσης πως έγιναν καταγγελίες και κατατέθηκαν μηνύσεις από κατοίκους της περιοχής. Επισκεφτήκαμε το δασαρχείο το οποίο ήταν ενημερωμένο για την περίπτωση και το οποίο μάλλον υποτίμησε την κατάσταση. Η απόφαση του δασαρχείου, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εταιρεία ώστε να προβεί στον «καθαρισμό» ανέφερε ρητά περί κλάδευσης επιλεγμένων δένδρων.
 Στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε ψηφίσει θετικά στην παραχώρηση εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις. Αλλά θα επιμείνουμε να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι.
 Τα ρέματα δεν αποτελούν αμελητέα οικολογική ποσότητα. Ειδικά στις καλλιεργημένες εκτάσεις αποτελούν καταφύγια της μικροπανίδας και ορνιθοπανίδας, συγκρατούν και αποστραγγίζουν τα νερά, ενώ παράλληλα αποτελούν οάσεις πρασίνου.  Το μπάζωμα τους είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.
 Ζητάμε αποκατάσταση του ρέματος και δεντροφύτευση της ίδιας περιοχής με ενδημικά είδη δέντρων, τα ίδια που υλοτομήθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση να μην γίνει παραχώρηση από το Δήμο για τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που ζητάει η εν λόγω εταιρία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και σε άλλες περιοχές.  
Καταγγέλλουμε τέλος τη γενικότερη αδιαφορία του Δήμου Κοζάνης στην κακοποίηση των ρεμάτων και των λάκκων και την καταπάτησή τους, παρά τις  διάφορες ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ καταγγελίες.
  

Δημοτική Κίνηση
«Κοζάνη – Τόπος να ζεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας