Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Συχνές οι αλλαγές των προγνωστικών στις εταιρείες στοιχημάτων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1/10
H ελληνική προεκλογική πραγματικότητα έχει «τρελάνει» τις εταιρείες στοιχημάτων, οι οποίες έχουν αλλάξει πολλάκις τα προγνωστικά τους για την τελική διαφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών (3/9) έως σήμερα. Αρχικά οι περισσότερες εταιρίες έβλεπαν διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από 6 (υπέρ του ΠΑΣΟΚ), ενώ σήμερα δίνουν 3,5 έως 5,5%. Αξίζει να αναφερθεί το πώς διαμορφώθηκαν οι διαφορές των δύο μεγάλων κομμάτων από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Τα πρώτα στοιχήματα που έθεσε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες εμφάνιζαν τρεις επιλογές. Αν η διαφορά βρισκόταν από 4 ποσοστιαίες μονάδες και κάτω η απόδοση ήταν 8, αν η διαφορά κυμαινόταν μεταξύ 5 - 6% η απόδοση ήταν 5 και αν η ψαλίδα ήταν πάνω από 6 μονάδες η απόδοση ήταν 6. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εκτιμούσε ως επικρατέστερη εκδοχή τη διαφορά μεταξύ 5 - 6%, ενώ ως πιο απίθανο σενάριο ήττα της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ με λιγότερο από 4. Μία εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών η ίδια εταιρεία έδινε περισσότερες πιθανότητες η διαφορά να αγγίξει τις 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτά τα προγνωστικά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οπότε και διαμορφώθηκαν τα τελικά, σύμφωνα με τα οποία το πιο λογικό και αναμενόμενο στοίχημα για την William Hill θεωρείται η διαφορά 5,5 - 6%, στο οποίο δίνεται απόδοση 5. Αντίθετα, ως πιο «παράλογο» στοίχημα (με υψηλή απόδοση) είναι να κυμανθεί η διαφορά μεταξύ 4 - 4,5%. Στον στοιχηματισμό άλλης μεγάλης εταιρείας, το σκηνικό αλλάζει εντελώς, καθώς την πρώτη εβδομάδα ο εν λόγω booker έδινε διαφορά πάνω από 6 (απόδοση 1,80). Με την ίδια απόδοση στις 15 Σεπτεμβρίου έβλεπε διαφορά 5%, στις 22 Σεπτεμβρίου 4% και τώρα 3,5%. Αλλη γνωστή εταιρεία έδινε απόδοση 1,70 σε νίκη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά πάνω από 5,5 μονάδες και 1,90 σε νίκη με κάτω από 5,5 μονάδες. Μία εβδομάδα μετά η διαφορά έπεσε στο 4,5 και λίγες ημέρες πριν διαμορφώθηκε στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Το τελικό στοίχημα που προτείνει η εταιρεία εμφανίζει τρεις επιλογές. Για διαφορά μεταξύ 0 - 2,5% απόδοση 14 (δηλαδή το θεωρεί μάλλον απίθανο), για διαφορά 2,5 - 5% η απόδοση βρίσκεται στο 3,70 (αρκετά πιθανό) και για διαφορά από 5 και πάνω η απόδοση είναι 2,85 (πολύ πιθανό).

Την πρώτη ημέρα Σε γνωστό ανταλλακτήριο στοιχημάτων την πρώτη ημέρα προβλεπόταν ως πιθανότερη διαφορά οι 5,5 μονάδες, έπειτα από μία εβδομάδα 5 μονάδες και στις 20 Σεπτεμβρίου η διαφορά κατέβηκε στις 4,5. Σήμερα, ο τελικός στοιχηματισμός (δεν αλλάζει μέχρι το Σάββατο) προβλέπει επικρατέστερη διαφορά είτε 4 - 5% είτε 5 - 6%. Ορισμένες εταιρείες αύξησαν τις δυνατότητες στοιχηματισμού τις τελευταίες ημέρες θέτοντας το θέμα της αυτοδυναμίας και του αριθμού των εδρών. Για παράδειγμα, η Vistabet εκτιμά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες η αυτοδυναμία (απόδοση 1,30) από τη μη αυτοδυναμία (3,20), την οποία όμως δεν θεωρεί απίθανη.

3 σχόλια:

kasmeras είπε...

Δημοσκοπήσεις. Στατιστική ανάλυση της γνώμης. Της κοινής. Πριν από όλα θα έπρεπε να γνωρίζουμε πως η «στατιστική» είναι η επιστήμη που επινοήθηκε από ένα γιατρό ( μου διαφεύγει το όνομά του ) για να μετρήσει την θνησιμότητα αυτών που θέριζε η πανούκλα τον στο Λονδίνο τον 17ο αιώνα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η μετρήσεις έγιναν από επιστήμη του θανάτου και επιστήμη της πολιτικής.

Η πολιτική ( και οι πολιτικοί ) θεωρώντας την κοινή γνώμη ηλίθια ή σαν ένα χαζό πράμα που του εξηγείς τι σημαίνει να είσαι ηλίθιος, για τόσα χρόνια κυβερνούν με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά 15 ημέρες πριν από την επίσημη καταγραφή του πόσο ηλίθια την θεωρούσαν, απαγορεύουν την δημοσίευση των μετρήσεων.

Το αποτέλεσμα; Να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα κι από e-mail σε e-mail μετρήσεις και σχόλια που ο νικητής των εκλογών έχει ανάλογο χρώμα με το τι χρώματος παπαγαλάκι είναι αυτός που τις μεταφέρει .

Και καλά. Καταλαβαίνω πως ένα μέρος των αναποφάσιστων, κάποιοι απολιτίκ , οι χαβαλέκανωμαναμου και μερικά λαμόγια την έσχατη ημέρα, λίγο πριν την κάλπη πάνε με τον διαφαινόμενο νικητή.

Γιατί όμως εμένα με θεωρούν ηλίθιο και νομίζουν πως θα επηρεαστώ από μία ή περισσότερες δημοσκοπήσεις;

Εσύ ( ξέρεις για ποιον λέω ) Εσύ είσαι ηλίθιος που τόσα χρόνια κυβερνούσες με βάση το τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Όχι εγώ. Εσύ.

Η κοινή γνώμη την μετρήσεις δεν την μετρήσεις δεν μπορείς να της δίνεις να τρώει κουτόχορτο, καταλαβαίνει, και αυτή η περιφρόνηση με την οποία την μεταχειρίζονται είναι το λιγότερο προσβλητική .

Φτιαγμένη από την αρχή οξύμωρα (κοινή και γνώμη), η κοινή γνώμη διακινεί πάντα κάτι απ’ τη ζωντάνια και κυρίως τις αντιφάσεις τις. Απ’ όταν η μέτρησή της έδωσε τη θέση της σ’ ένα σκέτο πηλίκο, σ’ έναν μέσον όρο, η κοινή γνώμη έγινε αριθμός που απαγορεύεται στην Ελλάδα να δημοσιευτεί για να μην την επηρεάσει.

Αν αυτό δεν είναι για γέλια έ τότε είναι για κλάματα.

KMT είπε...

Φίλε Κασμέρα, GALLOP τον έλεγαν τον Γιατρό.

kasmeras είπε...

Ευχαριστώ KMT

Το Προφίλ μας