Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Γραφείο Τύπου Agrofest: To Agrofest σημείο αναφοράς στον πρωτογενή τομέα (πολλές φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια του Φεστιβάλ
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου, τα εγκαίνια του Agrofest, του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας, μιας διοργάνωσης με πανελλήνιο βεληνεκές, που έχει ήδη κάνει τα Σέρβια σημείο αναφοράς για τον πρωτογενή τομέα.
Η λαμπρή τελετή έγινε παρουσία του Βουλευτή Κοζάνης και Τομεάρχη Αγροτικού της ΝΔ κ. Γιώργου Κασαπίδη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θοδωρή Καρυπίδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Κωτσίδη, του Δημάρχου Δεσκάτης κ.  Δημήτρη Καραστέργιου,του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ματθαίου Καλαϊτζόπουλου, Περιφερειακών Συμβούλων, του Προέδρου του Επιμελητηρίου ΠΕ Κοζάνης κ.  Κώστα Κυριακίδη, και του Προέδρου του Εκθεσιακού Κέντρου κ. Γιώργου Ευρενιάδη.
Άπαντες μίλησαν για μία μεγάλη γιορτή και μία σημαντικότατη προσπάθεια για την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα, αναφερόμενοι στην απόφαση του Δημάρχου κ. Κοσματόπουλου και της Δημοτικής Αρχής Σερβίων - Βελβεντού να διοργανώσουν το Φεστιβάλ.
Παρέστη πλήθος κόσμου, τόσο από την περιοχή, όσο και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές οι οποίοι ήρθαν στα Σέρβια από κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να γευστούν παραδοσιακά προϊόντα και να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες στα αγροτικά μηχανήματα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τους φορείς που υποστήριξαν τη διοργάνωση, ανάφερε πως ο βασικός σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να δώσει αξία στο προϊόν και να δώσει κίνητρα στους πολίτες να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βλέπετε τι γίνεται. Έχουν σχεδόν κλείσει δύο λιγνιτικές μονάδες γύρω μας. Εμείς όμως δεν θα επιτρέψουμε τα Σέρβια να γίνουν νεκροταφείο. Φτιάχνουμε συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως το ‘‘ζουμί’’ είναι στον αγροτικό τομέα, εκεί έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της ποιότητας. Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που με την παρότρυνση και τη στήριξή μας, είναι έτοιμες να επενδύσουν στην μεταποίηση, τον τουρισμό και τις ιχθυοκαλλιέργειες».

Ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος για την όλη διοργάνωση, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολυπληθείς εκθέτες που τίμησαν την προσπάθεια του Δήμου με τη συμμετοχή τους και καλωσόρισε τον κόσμο στα εγκαίνια της μεγάλης γιορτής, λέγοντας: «Σήμερα εγκαινιάζουμε το Agrofest, ένα φεστιβάλ που ευελπιστούμε να κάνει το Δήμο μας γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Αλλά εμείς σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και είμαστε εδώ για να καλλιεργήσουμε την ανάπτυξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».

O Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε εν πρώτοις στο χώρο που διεξάξεται το φεστιβάλ,  και σχολίασε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για τους Έλληνες παραγωγούς: «Το κτίριο (Καμμένο – Τούρκικο Σχολείο), παίρνει επιτέλους τη θέση που του αξίζει, με τον καλύτερο τρόπο. Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία. Οφείλουμε όλοι μαζί, μέσα από εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις να δώσουμε ιδιαίτερη ταυτότητα στο προϊόν μας, ώστε να βρει η περιοχή τη θέση που της αξίζει στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Προς το παρόν υπάρχει ζήτηση για ελληνικά προϊόντα από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία κι εμείς δε μπορούμε να ανταποκριθούμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εύφορους κάμπους μας, όπως αυτόν των Σερβίων, να δώσουμε κίνητρα στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη γη. Ήδη ο νέος κανονισμός που πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, πρόκειται να δώσει σημαντικές βοήθειες σε παραγωγικές συλλογικότητες».

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης τόνισε το διαχρονικό ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής για τον πρωτογενή τομέα, και συνεχάρη τον κ. Κοσματόπουλο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Στη συνέχεια μίλησε για τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες που θα υπάρξουν από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Leader που έχει η περιοχή στη διάθεση της. Αυτό που χρειάζεται είναι σύμπνοια, συνέργειες και ομόνοια μεταξύ των φορέων. Ο κ. Καρυπίδης ανέφερε επίσης πως πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή η Διοίκηση της ΔΕΗ για να συζητηθούν μείζονα θέματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία το τέλος ύδατος 2% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Δεσκάτης, - ενός αμιγώς αγροτικού Δήμου - Δημήτρης Καραστέργιος συνεχάρη την Δημοτική Αρχή Σερβίων – Βελβεντού για την πρωτοβουλία και τόνισε πως είναι χρέος της Αυτοδιοίκησης να στηρίζει την αγροτική παραγωγή μέσω τέτοιων ενεργειών, ενώ εξέφρασε την πίστη πως η διοργάνωση αυτή θα είναι το πρώτο βήμα για την εξωστρεφείς προσπάθειες και θα δώσει κίνητρα ώστε να ξεκινήσουν βιώσιμες παραγωγικές παραγωγικές επενδύσεις. «Αυτή η έκθεση θα γίνει σημείο αναφοράς για τον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Δήμαρχος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κώστας Κυριακίδης, έκανε αναφορά συνολικά στο οικονομικό περιβάλλον, λέγοντας πως ο κόπος του επενδυτή πρέπει να ανταμείβεται και πως από την κρίση πρέπει να βγούμε ζωντανοί και ενωμένοι. Ο κ. Κυριακίδης αναφερόμενος στο φεστιβάλ είπε: «Εύχομαι η Έκθεση αυτή να είναι η αρχή για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».

Ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας που θεσμικά υποστηρίζει το φεστιβάλ, αναφέρθηκε στο πάθος με το οποίο ο Δήμαρχος κ. Κοσματόπουλος προσπαθεί να προωθήσει τα προϊόντα του τόπου του. Ανέφερε πως  προσπάθειες όπως το Agrofest είναι απαραίτητο να γίνονται και να γίνονται με σύμπνοια καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα εχθρικό. Έδωσε δε συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή για την εξαιρετική διοργάνωση, έχοντας ίδια πείρα ως διοργανωτής της “Egnatia Expo”.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού και Πολιτευτής Κοζάνης Φώτης Ζυγούρης, ευχαρίστησε τους Θεσμούς και ιδιαίτερα την Περιφέρεια για τη σημαντική τους βοήθεια στη διοργάνωση, λέγοντας πως σκοπός του φεστιβάλ είναι να έρθουν οι τοπικές επιχειρήσεις κοντά σε άλλες, μεγαλύτερες, με ίσως πιο δυνατά brands και παράλληλα, να γίνει γίνουν εκπαιδευτικές επιμορφώσεις κατά τις παράλληλες δραστηριότητες, τόσο για τα επενδυτικά προγράμματα όσο και για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και κουλτούρας.

Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι απόλαυσαν πλούσιο παραδοσιακό πρόγραμμα με χορευτικά συλλόγων της περιοχής. Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και κράτησαν αμείωτο το κέφι μέχρι το κλείσιμο του φεστιβάλ αργά το βράδυ.







































Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 31 Ιουλίου, ενώ καθημερινά θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι παράλληλες εκδηλώσεις με σημαντικές εκπαιδευτικές ημερίδες, αλλά και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα:
Πέμπτη 28.07.2016
19.00 – Ημερίδα ΓΕΩΤΕΕ με θέμα “STARTUP ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020”.
Ομιλητής: Σιόγκας Θεόδωρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΠΔΜ
20.00 – Ημερίδα ΑΝΚΟ με θέμα “Ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα LEADER για την περίοδο 2014-2020”. Ομιλητής: Γρηγόρης Μαυρίδης.
Παρασκευή 29.07.2016
21.00 – Cocktail party με τοπικές γεύσεις
21.00 – Συναυλία με τους Bahalows Band
Σάββατο 30.07.2016
19.00 – Ομιλία με θέμα: «Γίνε Brand… όχι μια ακόμα επιχείρηση. Branding και αγροτοδιατροφικός τομέας.»
Ομιλητής: Τζιούμαρης Γεώργιος, ΜΑ, MSc, Σύμβουλος Strategic Brand Manager
19.30 – Γαστρονομικό Event με υπέροχα προϊόντα της περιοχής. Θα μαγειρέψει ο διακεκριμένος σεφ, Γιάννης Γιαννίτσας (Boulevard, Κοζάνη)
21.00 – Συναυλία με νέους της περιοχής







Κυριακή 31.07.2016
19.00 – Ομιλία NOVACERT με θέμα : Μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών»: Δυνητικοί δικαιούχοι, Κριτήρια επιλεξιμότητας και ενίσχυση μοριοδότησης»
Εισηγήτρια: κα Τσιάκα Μαρία, Τμήμα Επιχειρησιακών και Επενδυτικών Προγραμμάτων NOVACERT
21.00 – Παραδοσιακοί χοροί από τμήματα Συλλόγων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη – Σάββατο: 18.00 – 23.00
Κυριακή: 11.00 – 23.00
ΕΠΙΣΗΣ: Στο χώρο του Φεστιβάλ και καθ’ όλη τη διάρκειά του, θα υπάρχει χώρος αναψυχής για τους μικρούς μας φίλους.
——————————————————————
Το AgroFest, το 1o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί 27-31 Ιουλίου 2016 στο Καμμένο (Τούρκικο) Σχολείο Σερβίων. Διοργανώνεται από τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο ΠΕ Κοζάνης με την υποστήριξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
Πληροφορίες για συμμετοχές στο φεστιβάλ, δίνονται από την κ. Σοφοκλή Μποτονάκη ( Τηλ. 6909909500) και το Δήμο Σερβίων Βελβεντού (Τηλ. 24643 50122).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τοπικες επιχ/σεις δεν ειδα. Τι εκθεση τοπικων προιοντων ειναι?Δεν ειναι σοβαρα αυτα Φωτη και μιλαω σε σενα γιατι απο αυτους που εμειναν εισαι ο μοναδικος που καταλαβαινει.

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδια τον μποτονακη δεν ειδα , φοβηθηκε την επιστολη του ΚΩΝ/ΠΟΥΛΟΥ ,η την κοπανησε αφου ΑΠΕΤΥΧΕ!

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς την συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας είναι αποτυχημένο. Ο Κοσματόπουλος είναι στο FIR του Κρόνου…..με ωροσκόπο Ζυγούρι!

Το Προφίλ μας