Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Συνεταιρισμός Βοΐου Κοζάνης: Από το ρόδο βγαίνει… χρυσάφι


Χάρη σε εκείνους, τα ελληνικά τριαντάφυλλα κατέκτησαν τον κόσμο. Το ελληνικό ροδέλαιο, καραμέλες με ροδόνερο, αιθέρια έλαια λεβάντας και ρίγανης ή το τσάι τριαντάφυλλο κάνουν θραύση στη Γερμανία και την Ελβετία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν, μέσω του Συνεταιρισμού Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης. Ενος συνεταιρισμού-προτύπου, που καταφέρνει να διακρίνεται, παρά την κρίση.
Ολα ξεκίνησαν το 2009, όταν μια ομάδα 20 παραγωγών αποφάσισε να αφήσει πίσω της την καλλιέργεια καπνού και σιτηρών, που απέφεραν μικρότερο εισόδημα, και άρχισε να ασχολείται με τα τριαντάφυλλα. Η πραγματικότητα τους δικαίωσε: Σήμερα ο συνεταιρισμός αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τους ξεπερνούν τα 700 στρέμματα σε τέσσερις νομούς της Μακεδονίας, ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι τέτοια, ώστε η διαθέσιμη παραγωγή -ειδικά για αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου- δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πολλαπλάσια ζήτηση. Ηταν μια έξυπνη ιδέα, καθώς η παραγωγή ροδέλαιου είναι παγκοσμίως περιορισμένη και δεν καλύπτει την υπάρχουσα ζήτηση, με αποτέλεσμα η τιμή του να εκτοξεύεται. Το πείραμα έχει προσελκύσει νέους ανθρώπους, ηλικίας 25-45 ετών, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον. Στα άμεσα σχέδιά τους περιλαμβάνεται πλέον η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε περισσότερα από 3.500 στρέμματα και η καλλιέργεια νέων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως τσάι του βουνού και χαμομήλι.
Τα «μυστικά» της επιτυχίας και τις επόμενες κινήσεις του Συνεταιρισμού Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης εξηγεί, μιλώντας στο «ΑΓΡΟBUSINESS», ο πρόεδρός του, Δημοσθένης Τυρεκίδης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για καλλιέργεια ρόδων στην Κοζάνη;
Το 2004, στο πλαίσιο της προώθησης της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στον Νομό Κοζάνης, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας των ρόδων από μια ομάδα παραγωγών του Βοΐου.
 Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής βοήθησαν στην απόφαση αυτή και η όρεξη των ανθρώπων να στραφούν σε κάτι εναλλακτικό και φαρμακευτικό οδήγησε στην υλοποίηση της ιδέας για την καλλιέργεια στον νομό.

Ο συνεταιρισμός έχει διαγράψει θετική πορεία, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Σε τι θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;
Ο συνεταιρισμός κάθε χρόνο διαπιστώνει κέρδη των οποίων η πορεία είναι ανοδική. Αυξάνεται κάθε χρόνο η παραγόμενη ποσότητα σε ροδοπέταλα, αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, ροδόνερο, αιθέριο έλαιο λεβάντας, καθώς και όλων των υπόλοιπων προϊόντων. Επίσης, εισάγουμε νέα προϊόντα στην αγορά, όπως, π.χ., εφέτος το μελισσόχορτο (αιθέριο έλαιο και ανθόνερο). Ακόμα, η ζήτηση των προϊόντων του Συνεταιρισμού οφείλεται στην άριστη και μοναδική ποιότητά τους, η οποία αποδεικνύεται με τις αντίστοιχες αναλύσεις και πιστοποιήσεις κάθε χρόνο. Οι πελάτες το αναγνωρίζουν και η ζήτηση είναι πλέον δεδομένη.

Πρόσφατα διοργανώσατε συνάντηση γνωριμίας για όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν ρόδα και άλλα αρωματικά φυτά. Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτές τις καλλιέργειες από τους νέους της περιοχής;
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους νέους της περιοχής κάθε χρόνο, πράγμα που ανακουφίζει τον συνεταιρισμό, αφού στόχος είναι η επέκταση των καλλιεργειών σε όλο τον Νομό Κοζάνης αλλά και στη Δυτική Μακεδονία. Ηδη καλούμε ενδιαφερομένους να ενταχθούν στη δύναμη του συνεταιρισμού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο του φθινοπώρου.

Λέγεται ότι το ροδέλαιο που παράγεται στο Βόιο Κοζάνης είναι εφάμιλλο εκείνου της Βουλγαρίας. Τι εξαγωγές κάνετε και σε ποιες χώρες;
Το 2006 συγκομίσθηκε η πρώτη σοδειά και, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Αθηνών και του ΑΠΘ, επί τρία συνεχόμενα έτη διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε η ποιοτικά ανώτερη παραγωγή αιθέριου ελαίου και ροδόνερου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αυστηρές προδιαγραφές που έχει ο συνεταιρισμός καθώς και οι αναλύσεις που κάνουμε κάθε χρόνο διασφαλίζουν την ανώτερη ποιότητα του αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου.
Ο Συνεταιρισμός τα τελευταία δύο χρόνια εξάγει προϊόντα σε Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιταλία, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Η ζήτηση των προϊόντων μας είναι μεγάλη – κυρίως για το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, είναι υπερ-πολλαπλάσια σε σχέση με τη διαθέσιμη ποσότητα.

Ποιοι είναι οι κύριοι ανταγωνιστές σας στην αγορά;
Η ανώτερη ποιότητα σε σχέση με το γεγονός ότι κάθε χρόνο μπορούμε και διαθέτουμε όλες τις ποσότητες των προϊόντων μας στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού μάς δίνουν την εντύπωση ότι δεν επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τον ανταγωνισμό.

Εχουν χτυπήσει την πόρτα σας μεγάλες εταιρείες ζητώντας σας συνεργασία;
Μεγάλες εταιρείες αρωμάτων και καλλυντικών από το εξωτερικό έχουν έρθει σε επαφή με τον συνεταιρισμό, ζητώντας συνεργασία αλλά οι ποσότητες που μπορούμε να διαθέσουμε δεν τους είναι αρκετές. Ευελπιστούμε σύντομα να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω συνεργασίες, αφού τα στρέμματα των φυτών αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Το ροδόνερο του συνεταιρισμού είναι το μοναδικό ελληνικό ροδόνερο που παράγεται με τη μέθοδο της διπλής απόσταξης. Τι σημαίνει αυτό και τι διασφαλίζει;
Το ροδόνερο είναι προϊόν διπλής απόσταξης που παράγεται από φρεσκοκομμένα τριαντάφυλλα (ρόδα Μαΐου) που καλλιεργούνται σε επιλεγμένες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία. Η διαδικασία της διπλής απόσταξης των ρόδων είναι απαραίτητη για την παραγωγή του αυθεντικού ροδόνερου. Γίνεται στο υπερσύγχρονο αποστακτήριο της Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, χρησιμοποιώντας φυσικό τρεχούμενο νερό της παρακείμενης πηγής «Κορμάλενας», στους πρόποδες της κορυφής του Σινιάτσικου Ορους. 
Από την αρχική ποσότητα νερού, με τη διπλή απόσταξη γίνεται συμπύκνωση του αρώματος και της γεύσης των ρόδων κατά 6 ως 8 φορές στο τελικό προϊόν. Αυτό συντελεί ώστε να παράγεται ένα ιδιαίτερα πολύτιμο προϊόν, εξαιρετικής ποιότητας, με δυνατό άρωμα που διαρκεί στη χρήση στην επιδερμίδα και με πλήθος ωφέλιμων ιδιοτήτων. Το ροδόνερο περιέχει μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την επιδερμίδα.

Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο συνεταιρισμός;
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο συνεταιρισμός είναι η αυξημένη ζήτηση αιθέριων ελαίων και η περιορισμένη προσφορά. Αρα, χρειάζεται νέους παραγωγούς κυρίως στην καλλιέργεια ρόδου. Η τιμή του αιθέριου ελαίου διαμορφώνεται από την παγκόσμια αγορά και με βάση αυτή τιμολογεί κι ο συνεταιρισμός τα αντίστοιχα προϊόντα.

Τι προϊόντα παράγετε;
Αυτήν τη στιγμή, ο συνεταιρισμός παράγει αιθέρια έλαια, καραμέλες, τσάι, σαπούνια και γλυκίσματα όπως λουκούμι. 
Συγκεκριμένα: αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο Rosa Damascene, ροδόνερο διπλής απόσταξης, αιθέριο έλαιο λεβάντας Lavandula angustifolia var. Hemus, ανθόνερο λεβάντας, αιθέριο έλαιο ρίγανης Οriganum vulgare Var hirtym, αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, καραμέλα με ροδόνερο, καραμέλα με αιθέριο έλαιο πορτοκάλι, λουκούμι με ροδοπέταλα, αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και ροδόνερο, γλυκό τριαντάφυλλο, τσάι τριαντάφυλλο, τσάι κυνόροδο, βαλσαμέλαιο, βαλσαμέλαιο με 1% αιθέριο έλαιο λεβάντας, ροδόεν έλαιον, σαπούνι λεβάντας και σαπούνι πορτοκάλι.

Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;
Η καλλιέργεια των ρόδων, της λεβάντας αλλά και των άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών επεκτείνεται πλέον και στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, σε περισσότερα από 700 στρέμματα.  Στόχος του συνεταιρισμού είναι η επέκταση της καλλιέργειας των ρόδων στα 2.500 στρέμματα, της λεβάντας στα 1.000 στρέμματα αλλά και των άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε επιλεγμένες περιοχές σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, στο άμεσο μέλλον θα διευρύνουμε την δραστηριότητά μας με καλλιέργεια νέων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως είναι το τσάι του βουνού και το χαμομήλι.


Πηγή: agro-business.gr 26/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας