Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη

Σήμερα, μιλάει η Κοζάνη.Μιλάει όλη η Δυτική Μακεδονία και δίνει απάντηση απόψε στη σιωπή που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, στη φίμωση της αλήθειας.Δίνει απάντηση στη θεσμική εκτροπή που αποφασίστηκε στα κρυφά, στη θεσμική εκτροπή που εκτελέστηκε αιφνιδιαστικά, τη νύχτα της Παρασκευής.
Και ερωτώ από εδώ, από την Κοζάνη: γιατί να κλείσει αιφνιδιαστικά η Βουλή των Ελλήνων, κ. Καραμανλή;( Ακούγεται το σύνθημα: «Ντροπή - ντροπή, κλείσαν τη Βουλή»)
Είναι πράγματι ντροπή, διότι κλείνοντας την πόρτα της Βουλής, κλείσατε κ. Καραμανλή την πόρτα στο φως της διαφάνειας. Κλείνοντας την πόρτα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έκλεισαν την πόρτα στην απόδοση δικαιοσύνης.
Τους τρομοκράτησε η διαφάνεια. Τους τρομοκρατεί η αλήθεια. Τους φοβίζει το κράτος Δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία της, οι υπουργοί της, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατάφεραν στα πέντε χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης να υπονομεύσουν κάθε αίσθημα Δικαίου. Αυτή ήταν η επιλογή τους. Θεωρούν ότι το κόστος της συγκάλυψης των αδικημάτων τους, είναι μικρότερο από το κόστος της αποκάλυψης των εγκλημάτων τους. Αλλά η επιλογή τους αμαυρώνει τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Είναι ύβρις προς την αξιοπρέπεια του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας.
Φίλες και φίλοι της Κοζάνης, Δεν τους έφτανε η συγκάλυψη, η συσκότιση, η απόκρυψη της αλήθειας, αλλά με την πρωτοφανή τους κίνηση αυθαιρεσίας, παραγράφουν και όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησής τους. Παραγράφει ο κ. Καραμανλής τα σκάνδαλα, αθωώνει όλους με το έτσι θέλω. Ναι, η παράταξη που είχε προεκλογική σημασία τη διαφάνεια, κλείνει την αυλαία της ως όμηρος, αιχμάλωτη και με το στίγμα της διαφθοράς.
Είναι κρίμα που αυτή η παράταξή δεν έχει πάει μπροστά και θυμίζει τις παλιές κακές εποχές της Δεξιάς. Ήταν και παραμένει και σήμερα αιχμάλωτη των μεγαλύτερων υποθέσεων διαφθοράς στη μεταπολίτευση. Παραμένει και σήμερα σε διαρκή ομηρία των αποκαλύψεων. Παραμένει και σήμερα σε διαρκή ομηρία από τους δράστες και την εμπλοκή της παράταξής τους στις υποθέσεις αυτές.
Ρωτώ: ποιοι τους κρατάνε στην υπόθεση των υποκλοπών και δεν θέλουν την αλήθεια; Ποιοι άνθρωποί τους ευθύνονται για την υπόθεση των ομολόγων, τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των δικών σας συντάξεων και χρημάτων, και φοβούνται να μάθουμε την αλήθεια; Γιατί παραγράφουν τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και των άγονων γραμμών; Ποιοι υπουργοί φοβούνται από την υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από την COSMOTE και σπεύδουν να την κλείσουν; Γιατί ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε μαζί μου με το απλό: να ξεκαθαρίσουμε μαζί την υπόθεση της SIEMENS, με διαφάνεια και φως σε όλα, έστω κι αν ματώσουν και οι δύο παρατάξεις; Θα είχαμε τη μεγάλη, διακομματική αποδοχή του Ελληνικού λαού, θα βγαίναμε σοφότεροι, θα βγαίναμε όλοι καλύτεροι. Τι κρύβει λοιπόν; Τι φοβάται ο πρωθυπουργός; Ένα συμπέρασμα είναι καθαρό: δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως κάποιοι θέλουν να πείσουν τον Ελληνικό λαό.
Εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, έχουμε τη βούληση για μια άλλη, διαφορετική πορεία της χώρας. Εμείς είμαστε οι φορείς της διαφάνειας και της αλήθειας.
Όποιοι μας κατηγόρησαν για σκανδαλολογία, ας καταλάβουν τώρα ότι εμείς είμαστε που παλεύουμε για ένα ευνομούμενο, επιτέλους, κράτος στη χώρα μας, που σέβεται τα χρήματα του Ελληνικού λαού, που τα επενδύει στις πραγματικές ανάγκες, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην ανάπτυξη, που δεν αφήνει να λεηλατούν τα χρήματα του Ελληνικού λαού οι «ημέτεροι», οι κομματικοί, οι παράγοντες και οι επίλεκτοι ισχυροί. Εμείς είμαστε που παλεύουμε για να απελευθερωθεί ένα πολιτικό σύστημα, που είναι αιχμάλωτο των διαφόρων εξωθεσμικών και ισχυρών συμφερόντων. Και είναι τραγωδία για τη χώρα μας, είναι τραγωδία σήμερα για την Ελλάδα, που μας κυβερνά μια κυβέρνηση, που είναι όμηρος σκοτεινών υποθέσεων. Διότι, φίλες και φίλοι, όταν δεν υπάρχει η διαφάνεια, όταν δεν ξεκαθαρίζουν οι υποθέσεις, τότε αυτοί που συγκαλύπτουν, είναι και όμηροι αυτών των υποθέσεων, βρίσκονται σε ομηρία. Και είναι τραγωδία ότι, τη σημερινή κυβέρνηση, την κρατάνε, την έχουν στο χέρι, σκοτεινοί συνεργοί αυτών των υποθέσεων.
Είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική χώρα να κυβερνιέται από μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να εκφράσει γνήσια το δημόσιο συμφέρον, διότι βρίσκεται υπό τον καθημερινό εκβιασμό των συνεργών της. Εγώ, ειλικρινά, περίμενα από τον πρωθυπουργό, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό περίμενα κ. πρωθυπουργέ. Αντί να επιτίθεστε κάθε μέρα στο ΠΑΣΟΚ και σε μένα προσωπικά, με ψέματα και ύβρεις, αντί να κρύβεστε πίσω από μια άγονη παρελθοντολογία, αντί να προωθείτε την πόλωση για να συσπειρώσετε τους δικαιολογημένα απογοητευμένους από την πολιτική σας οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε να πείτε την αλήθεια και να απολογηθείτε. Θα έπρεπε να είχατε προχωρήσει με διαφάνεια στο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων. Δεν το κάνατε.
Σας καλώ, λοιπόν, από εδώ, από την Κοζάνη, να πάμε μπροστά. Σας καλώ σε μια λύση δημοκρατική. Ελάτε να πάμε στο λαό. Προκηρύξτε εθνικές εκλογές. Δώστε τη δυνατότητα στο λαό μας, να μας κρίνει, να κρίνει τα κόμματά μας, να κρίνει τις προτάσεις μας, να κρίνει τα προγράμματά μας. Να καταθέσουμε με σοβαρότητα τις προτάσεις μας για το μέλλον αυτού του τόπου και να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός.
Σας κάλεσα χθες, σας καλώ και σήμερα: Κάντε το αυτονόητο βήμα, να πάμε σε διπλές κάλπες, να πάμε σε εθνικές εκλογές στις 7 Ιουνίου. Μην φυγομαχείτε κ. Καραμανλή, μην πολώνετε, μην κρύβεστε πίσω από προσωπικές επιθέσεις. Δώστε το λόγο στο λαό, κ. Καραμανλή.
Σήμερα, από την Κοζάνη, δίνετε εσείς, δίνουμε όλοι την απάντηση στην πρωτοφανή εκτροπή, στην επικίνδυνη εκτροπή, σε μια κυβέρνηση που, υπό ομηρία, αδιαφορεί για τον τόπο, για τα προβλήματα του πολίτη, που νοιάζεται μόνο πώς θα παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία, με πραγματική βουλιμία, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, με τη συγκάλυψη των δικών τους ανομιών και, βέβαια, με την βίαιη επίθεση λάσπης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, παίρνουν την πρώτη τους απάντηση από την Κοζάνη, από την Δυτική Μακεδονία. Και στις 7 Ιουνίου, θα πάρουν ηχηρό το μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών. Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό» Στις 7 Ιουνίου, η απόφαση του λαού θα γράψει την αρχή του τέλους τους. Σήμερα, στέλνουμε μήνυμα για δημοκρατική αναγέννηση της χώρας, για μια νέα πορεία Δημοκρατίας. Και λέμε: Φτάνει πια. Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα της ελπίδας από την Δυτική Μακεδονία. Και ναι, την έχουμε ανάγκη την ελπίδα. Την ελπίδα για την Κοζάνη, την ελπίδα για τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γρεβενά. Στέλνουμε μήνυμα και στη νέα γενιά, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον τόπο. Και έχουμε τη θέληση, τη δύναμη, και να αλλάξουμε την Ελλάδα, και να αλλάξουμε την Ευρώπη.
Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη. Αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Προχωρούμε μαζί για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, και για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές. Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο, γερά να πέσει η Δεξιά» Είμαστε δυνατοί όσο ποτέ άλλοτε, με το Πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας, αλλά και τη βούλησή μας, τη βούληση του Κινήματός μας, τη βούληση του Ελληνικού λαού να σταματήσει τον κατήφορο και να προχωρήσουμε σε μια νέα πορεία. Και τον Ιούνιο, στις εκλογές, κάνουμε μια νέα αρχή.
Διότι ένα είναι βέβαιο, φίλες και φίλοι: η Ευρώπη που έχουμε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Ούτε η Ελλάδα που έχουμε, είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Και οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρώπη επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Γι’ αυτό, οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Θέτουν ένα δίλημμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα, στην απόγνωση, στην έλλειψη ανάπτυξης για τον πολίτη; Ή θα αλλάξουμε πορεία, με πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη και ξαναφέρνουν ζωή και ελπίδα;
Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας, αδιαφάνειας και ανισότητας, σε αυτό το δρόμο που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στη λεωφόρο της «Πράσινης Ανάπτυξης», της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, με οδηγό το σχέδιο των Σοσιαλιστών, το σχέδιο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος;
Στις 7 Ιουνίου, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε, για το μέλλον μας, και για την Ελλάδα που θέλουμε. Και ο Έλληνας θέλει πολιτικές, που βάζουν πρώτα τον πολίτη. Αυτό θέλει για την Ελλάδα, αυτό θέλει για την Ευρώπη: Πρώτα ο πολίτης. Αυτό είναι το σύνθημά μας. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Φίλες και φίλοι,
Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μέσα σε πέντε χρόνια διέλυσε την Ελλάδα: άδεια δημόσια Ταμεία, τεράστιο χρέος, ελλείμματα, παράλυτο κράτος, μη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούμαστε, φτώχεια, ανισότητα, ανομία, σκάνδαλα, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτός είναι ο απολογισμός τους: από την απογραφή, στην παραγραφή. Αυτά είναι τα καταστροφικά αποτελέσματα της νεοδεξιάς κυβέρνησης.
Εσείς τα βιώνετε και εδώ, τα βιώνετε έντονα στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Εσείς ζείτε την συνεχή οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση αυτής της Περιφέρειας τα τελευταία πέντε χρόνια. Ανεργία, τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, έλλειψη οικονομικής προοπτικής, κοινωνική υποβάθμιση. Αυτή είναι η εικόνα της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.
Το 2002, η Περιφέρεια αυτή ήταν στις 4 πιο πλούσιες Περιφέρειες της χώρας. Κατρακύλησε σήμερα στην 11η θέση. Χειροτέρεψε 4 θέσεις από το 2003 στη λίστα της φτώχειας. Εδώ, είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία, με στρατιές νέων ανθρώπων σ’ αυτό το άθλιο, πελατειακό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας, στα stage της ντροπής, στην ανασφάλιστη εργασία, στον εργασιακό μεσαίωνα των υπεργολαβιών της ΔΕΗ.
Επιχειρήσεις κλείνουν, η αγορά είναι σε ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση της ζήτησης. Οι ακάλυπτες επιταγές εδώ ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ το 2008. Στον τουρισμό, οι πληρότητες πέφτουν συνεχώς. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, με απούλητα προϊόντα, με τιμές πείνας, απροστάτευτοι. Απροστάτευτοι, από την ασυδοσία των καρτέλ, βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Καρτέλ, για τα οποία εμείς, οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, βγάλαμε καταδικαστικό ψήφισμα στην Ευρωβουλή, ενώ ψήφισαν υπέρ των καρτέλ οι δεξιές παρατάξεις και η Νέα Δημοκρατία.
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την τελευταία τετραετία - είναι εδώ η νεολαία μας - έχασε χιλιάδες σπουδαστές και έχασαν δυνατότητες χιλιάδες νέοι. Το Πανεπιστήμιο μένει πέντε χρόνια χωρίς κτιριακές υποδομές. Πέντε χρόνια! Ο ΟΣΕ μειώνει τα δρομολόγιά του για την Κοζάνη και τη Φλώρινα. Και η Ολυμπιακή μειώνει τις πτήσεις. Οι δομές πρόνοιας κινδυνεύουν με λουκέτο. Τα νοσοκομεία μένουν χωρίς Εντατική, χωρίς εφημερίες. Μπήκαν και αυτά στην Εντατική.
Αλήθεια, πού πήγαν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που μας χρέωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια; Ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρέωσε την Ελλάδα. Και φόρτωσε αυτά τα λεφτά στον Έλληνα πολίτη. Δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στη υγεία, ούτε στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Χάθηκαν τα λεφτά αυτά στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, της κρατικής σπατάλης. Πήγαν σε φορολογικά δώρα για τους ισχυρούς. Πήγαν σε χαριστικές συμβάσεις για τους «ημέτερους», σε παχυλές αμοιβές μιας κομματικής στρατιάς γαλάζιων συμβούλων και Επιτροπών.

Σκεφθείτε ότι μόνο οι Επιτροπές συμβούλων, που έφτιαξε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία πέντε χρόνια - κομματικά Συμβούλια που πληρώνει ο Ελληνικός λαός - υπολογίζουμε ότι κοστίζουν 1 - 2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό λαό. Δηλαδή, σε παλιές δραχμές, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει 400 - 500 δισεκατομμύρια για τις κομματικές Επιτροπές που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι τα δικά τους μεγάλα έργα. Συγκρίνετέ τα, με τα δικά μας έργα. Συγκρίνετέ τα, με το δικό μας Πρόγραμμα, με τη δική μας προοπτική. Η ΔΕΗ, με το σημαντικό ρόλο στην περιοχή, απαξιώνεται συστηματικά. Στόχος είναι κι αυτή να ξεπουληθεί, όπως ξεπουλάνε τα πάντα. Την έκαναν και ζημιογόνα, και πανάκριβη για τους καταναλωτές. Οι εργαζόμενοι, καταπονημένοι από την έλλειψη προσωπικού, γίνονται τραγικά θύματα της κυβερνητικής αδιαφορίας.
Το περιβάλλον συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι νέες μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας παραμένουν σχέδια στα συρτάρια. Και ο εμπαιγμός για τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, για τις περιβόητες προσλήψεις, τις παραχωρήσεις εκτάσεων σε νέους αγρότες, τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζεται.
Φίλες και φίλοι, Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα. Σας χρωστάμε. Η Ελλάδα σας χρωστάει. Υποστήκατε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, για να δώσετε ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Η ΔΕΗ και όλη η Ελλάδα, έχουν πάρει πολλά από την περιοχή σας. Ο λιγνίτης στήριξε για 50 χρόνια την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας φτηνή ενέργεια και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.
Τώρα, στην εποχή της «Πράσινης Ανάπτυξης» ο λιγνίτης θα διατηρήσει τη θέση του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Όμως, από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ οφείλει να προσανατολιστεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι για μας αδιαπραγμάτευτα.
Η ΔΕΗ πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους, να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να σέβεται τους πολίτες της περιοχής. Και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων από τη ΔΕΗ.
Με συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, εμείς δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, για την αξιοποίηση των νέων εδαφών που προκύπτουν μετά από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Θέλουμε μια ενιαία δημόσια ΔΕΗ, ισχυρή στον ανταγωνισμό της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Θέλουμε τη ΔΕΗ, κοντά στον Έλληνα καταναλωτή και με σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια. Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας και καθαρών πηγών. Θέλουμε η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές. Θέλουμε τη ΔΕΗ να μπει δυνατά στις νέες και καθαρές τεχνολογίες, πάντα σε συνεργασία, αλλά και βοηθώντας στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ερευνητικών Κέντρων, ειδικά του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ εδώ, στην Κοζάνη. Θέλουμε μια ΔΕΗ που να σέβεται, να αναδεικνύει, να προστατεύει το περιβάλλον. Θέλουμε την ταχύτερη μετεγκατάσταση οικισμών που είναι κοντά στα ορυχεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής για όλους. Δεσμευόμαστε σε αυτό. Θα το προχωρήσουμε ως κυβέρνηση αύριο, φίλες και φίλοι της Κοζάνης. Ακούγεται το σύνθημα: «Να ’τος - να ’τος ο πρωθυπουργός»
Πάνω απ’ όλα, η περιοχή χρειάζεται να στραφεί προς το μέλλον, με μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα, για να δοθεί προοπτική. Μια ταυτότητα καινοτομίας και εξωστρέφειας, που θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις, νέες δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και εξαγωγές. Μια ταυτότητα, που θα της δώσει τη θέση που της αρμόζει και στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια. Εδώ, στην Δυτική Μακεδονία, όπου δεν τελειώνει η Ελλάδα, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά αρχίζει η Ελλάδα, από την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τα Γρεβενά, την Φλώρινα, την Καστοριά.
Ακούγεται το σύνθημα:«Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς»
Εμείς, ως νέα κυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσουμε αμέσως για να γίνει η Δυτική Μακεδονία μια Περιφέρεια - πρότυπο «Πράσινης Ανάπτυξης», πόλος γνώσης, καινοτομίας, με έμφαση: πρώτον στην αγροτική ανάπτυξη, δεύτερον στην ενέργεια, τρίτον στη διαχείριση φυσικών πόρων και, βεβαίως, στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος, που υπάρχει εδώ στην Περιφέρεια. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα γίνει ένα Ίδρυμα πρωτοποριακό. Θα λειτουργεί μαζί με το ΤΕΙ, με αυτοτέλεια. Και όταν λέμε «αυτοτέλεια», μιλάμε για την ελευθερία που θα δώσουμε στα Ιδρύματα αυτά, να διαμορφώσουν προγράμματα που θα είναι επιτέλους συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της περιοχής και που θα συνδράμουν για τη δημιουργία και νέων επιχειρήσεων, βασισμένων στη γνώση, στην καινοτομία, στις τεχνολογίες του περιβάλλοντος και στα νέα υλικά.
Προχωράμε επίσης, αύριο, ως κυβέρνηση, στην ολοκλήρωση των δημόσιων υποδομών, αξιοποιώντας ουσιαστικά το ΕΣΠΑ, το Δ’ ΚΠΣ, που σήμερα δεν έχει ακόμα καν ξεκινήσει. Ξέρετε, αυτό το πρόγραμμα, το οποίο πήρε η Ελλάδα το 2007, είναι τώρα 2009 και ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Αυτή είναι η κυβέρνηση της ευθύνης και της σοβαρότητας, εξαιτίας της οποίας έχει χαθεί η περιφερειακή ανάπτυξη.
Εμείς θα επενδύσουμε, αξιοποιώντας τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας και δημιουργώντας νέους. Με τον άξονα Κοζάνης - Λάρισας, τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλία, το αεροδρόμιο, αλλά και με ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, σταθμούς εξυπηρέτησης και μεταφόρτωσης, θα αναδείξουμε την περιοχή σε νέο τουριστικό προορισμό με ήπια ανάπτυξη, συνδέοντας τις τουριστικές υπηρεσίες με την παράδοσή μας, τα τοπικά προϊόντα σας και τον πολιτισμό της περιοχής.
Και ξέρω, έχει μοναδικές ομορφιές η Δυτική Μακεδονία. Το γνωρίζω προσωπικά, διότι πριν από αρκετά χρόνια, νέος κι εγώ, φοιτητής, ήμουν υπεύθυνος, να οργώνω τη Δυτική Μακεδονία, για να οργανώσουμε τους πρώτους πυρήνες του ΠΑΣΟΚ. Και έτσι γνώρισα τα όμορφα ποτάμια και βουνά των Γρεβενών, τους γουναράδες της Καστοριάς, τη Σιάτιστα, πήγα στον Κρόκο Κοζάνης, στο Ξυνό Νερό της Φλώρινας, πήγα στη γειτονική Σουμελά, στα Πιέρια, στα χωριά του Βοϊου και στην Πτολεμαϊδα.
Γνωρίζω ότι η περιοχή αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες. Τεράστιες δυνατότητες, για μια νέα στροφή στην «Πράσινη Ανάπτυξη». Στην αγροτική παραγωγή, θα στηρίξουμε την στροφή σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, στη σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία, στην αναπτυξιακή προσπάθεια, την οποία, θα βοηθήσουμε ώστε να την αναλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, με νέου τύπου Συνεταιρισμούς, δυναμικούς, για να παρεμβαίνουν επιτέλους στην αγορά. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των καρτέλ, σε μια αγορά που κυριαρχείται από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, δίνοντας δύναμη, δύναμη οργάνωσης, δύναμη ποιότητας, δύναμη δημιουργίας στον αγρότη της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στο μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, δύναμη στον ίδιο τον πολίτη. Δύναμη, να δημιουργήσει ο ίδιος το μέλλον του.
Αυτό είναι το μήνυμά μας από εδώ, από την Κοζάνη, από μια περιοχή με δυνατότητες, που χάνονται από την έλλειψη σχεδίου, την έλλειψη μιας πρόνοιας, μιας διάθεσης να σκύψει πραγματικά η κυβέρνηση πάνω σε αυτό τον τόπο. Γι' αυτό, χρειάζεται μια νέα πορεία, μια νέα κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Φίλες και φίλοι, Σύντομα, θα κληθούμε να αλλάξουμε την πορεία του τόπου και θέλουμε, σε αυτή την πορεία, να έχουμε μια δυναμική παρουσία πια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο προχώρα να αλλάξουμε τη χώρα»
Μαζί προχωράμε για να φτιάξουμε τη χώρα. Θα τη φτιάξουμε τη χώρα. Και θα παλέψουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουμε να γίνει κι αυτή προοδευτική και σοσιαλιστική, με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Συμμετέχουμε στην Ευρώπη, συμμετέχουμε στην Ευρωζώνη που είναι κατάκτηση, συμμετέχουμε σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Και μας δίνονται οι δυνατότητες, με τους αγώνες μας, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή, ένα άλλο όραμα. Γι' αυτό και είναι σημαντικές οι Ευρωεκλογές. Μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον της Ευρώπης, και το δικό μας μέλλον. Δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη τον Ιούνιο. Δεν πρέπει να υπάρχει ψήφος που θα χαθεί. Το προσκλητήριο αφορά όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά. Και η συμμετοχή μας, δεν είναι μόνο δικαίωμα, είναι υποχρέωση ηθική και πολιτική, απέναντι στο δικό μας σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, δίνουμε όλοι το παρόν στις κάλπες. Η συμμετοχή είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα που θα κερδίσουμε. Και σήμερα, στρατευόμαστε όλοι μας, σε μια μεγάλη πολιτική εκστρατεία: να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, να τους πείσουμε να πάνε να ψηφίσουν, να σημάνουμε γενικό πολιτικό συναγερμό, για τη Δημοκρατία μας, για την Ελλάδα, για το μέλλον αυτού του τόπου.
Παντού, στις 7 Ιουνίου, θα είμαστε όλοι εκεί, στις κάλπες, στον αγώνα. Για να νικήσουν και να πάρουν την τύχη της Ευρώπης στα χέρια τους οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικές δυνάμεις. Να νικήσει το ΠΑΣΟΚ και να διασφαλίσει για την Ελλάδα ότι θα συμμετέχει και θα έχει φωνή, με δυναμισμό, με θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτές τις εκλογές, δίνουμε μια μάχη για να ηττηθούν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές που γέννησαν την κρίση. Μια μάχη, που πρέπει να κερδηθεί για την αλλαγή στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και είναι καθαρό το δίλημμα: Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία, ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και Δημοκρατία, ή απάνθρωπη βαρβαρότητα; Γι’ αυτό, η νίκη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στις κάλπες του Ιουνίου, είναι νίκη, πρώτα απ’ όλα, για μια Ευρώπη κοινωνική. Είναι νίκη, επίσης, για την Ευρώπη των πολιτών, για την Ευρώπη της «Πράσινης Ανάπτυξης», της κοινωνικής προστασίας.
Είναι η Ευρώπη της ισότητας και της αλληλεγγύης, που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά. Διότι εμείς, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, λέμε: Η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η αξιοπρεπής σύνταξη, δεν είναι προνόμια για τους λίγους. Είναι δικαιώματα για κάθε πολίτη. Είναι δικαίωμα η υγεία. Είναι δικαίωμα η παιδεία. Είναι δικαίωμα η αξιοπρεπής σύνταξη. Είναι δικαίωμα η πρόνοια. Είναι δικαίωμα η ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας.
Γι’ αυτό, εμείς, οι σοσιαλιστές, προτείνουμε και την αναθεώρηση του Συμφώνου του Μάαστριχ. Για να μπορούμε να επενδύουμε σε αυτούς τους τομείς, παραγωγικούς και κοινωνικούς, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με το έλλειμμα. Η νίκη των σοσιαλιστών θα είναι νίκη για το δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής. Για να ακούγεται η φωνή του Ευρωπαίου πολίτη και κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.
Είναι νίκη για μια δημοκρατική Ευρώπη, για έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης. Διότι σήμερα στην Ευρώπη, κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πολιτικές, που συρρίκνωσαν, και στην Ελλάδα και αλλού, το κοινωνικό κράτος, που μετατρέπουν αυτή την Ευρώπη σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών, μακριά από τους πολίτες, που μόνο παζάρια κάνουν με τους ισχυρούς και τους λίγους.
Οι πολιτικές αυτών των νεοσυντηρητικών βασίστηκαν στο ιδεολόγημα ότι, οι αγορές θα τα λύσουν όλα, ότι όλα τα προβλήματα θα τα λύσει η κατανάλωση και η αγορά και, μάλιστα, έλεγαν ότι θα τα λύσει και με δίκαιο τρόπο. Αλλά βλέπουμε ότι, στον πυρήνα της κρίσης, είναι ακριβώς αυτή η ιδεολογία, που πήρε την εξουσία από τα χέρια του πολίτη, απ’ τα χέρια των λαών, και τη μετέφερε στα χέρια των λίγων και των πλουσίων.
Γι’ αυτό υπάρχει ανισότητα. Γι’ αυτό υπάρχει ο πλούτος στους λίγους και η φτώχεια στους πολλούς. Γι’ αυτό υπάρχει η έλλειψη ανάπτυξης. Γι’ αυτό χρειάζεται η μεγάλη σοσιαλιστική δημοκρατική αλλαγή και στη χώρα μας, και στην Ευρώπη.
Και αυτές οι πολιτικές είχαν και τα πρόσωπα τα οποία τις εξυπηρετούσαν, και ένα από αυτά είναι και ο κ. Μπαρόζο. Γι’ αυτό εμείς λέμε ένα καθαρό «όχι» στην επανεκλογή του κ. Μπαρόζο. Ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα κατευθύνει την Ευρώπη προς μια νέα πορεία κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.
Μιλάμε και διεκδικούμε, εμείς, οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, με κοινές προδιαγραφές για όλους. Στην κοινωνική πολιτική, στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλιση. Σκεφθείτε μια Ευρώπη που επενδύει, ώστε ο Έλληνας και η Ελληνίδα στην Κοζάνη να έχουν την ίδια υγεία, τις ίδιες δυνατότητες παιδείας, όπως ο Σουηδός στη Βόρεια Ευρώπη, όπως ο Άγγλος στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ο Γάλλος στο Παρίσι. Αυτό ακριβώς ζητάμε εμείς από την Ευρώπη, τη σοσιαλιστική Ευρώπη και τη δημοκρατική Ευρώπη. Μια Ευρώπη ίσων δικαιωμάτων για όλους.
Διεκδικούμε επίσης εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Διεκδικούμε μια Ευρώπη, που θα επενδύει στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και την απασχόληση. Μια απασχόληση, μέσα από την πράσινη τεχνολογία και ανάπτυξη, που μπορεί - και αυτό διεκδικούμε - να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας, μέχρι το 2020.
Απαιτούμε μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κλείσει τους φορολογικούς παραδείσους. Φορολογικοί παράδεισοι, για τους οποίους μας μίλησε, μας έκανε και μάθημα, ένας πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά θα κλείσουν, διότι είναι λεφτά των λαών μας, είναι λεφτά του Ελληνικού λαού, που θα έπρεπε να πάνε στην παιδεία, την υγεία και την ανάπτυξη. Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας στην Ευρώπη για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ζητάμε να έχει πρόσβαση ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και διασφάλισης των συνόρων μας. Διεκδικούμε ένα συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ. Διεκδικούμε να αναδείξουμε, τέλος, και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκακιέρα. Για όλα αυτά, για όλους αυτούς τους στόχους, στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε σοσιαλιστές, ψηφίζουμε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Αυτή η ψήφος θα μας βγάλει από την κρίση, με επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο, με την πίστη ότι μπορούμε. Φίλες και φίλοι, Τα μεγάλα συμφέροντα θέλουν να περάσουν μια αντίληψη ότι, όλα είναι μάταια, ότι δεν μπορούμε, ότι όλα είναι προσχεδιασμένα, ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της νεοσυντήρησης και των αγορών.

Εμείς ξέρουμε. Ξέρουμε και λέμε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Μπορούμε να επιλέξουμε, μπορούμε να διαμορφώσουμε εμείς ένα άλλο μέλλον. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, με τη συμμετοχή μας πρώτα απ’ όλα. Με την ψήφο μας στις 7 Ιουνίου, μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο, αυτό που θέλουμε και μας αξίζει, καταδικάζοντας τις συντηρητικές πολιτικές.

Καταδικάζουμε επίσης μια κυβέρνηση που απουσιάζει από την Ευρώπη, που με την πολιτική της απομονώνει και δυσφημεί τη χώρα, μειώνει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά της, χάνει συνεχώς ευκαιρίες και δυνατότητες για την Ελλάδα. Και αυτό θα το αλλάξουμε, με πρώτο μας βήμα την 7η Ιουνίου, τις Ευρωεκλογές.

Οι Ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα που θα στείλει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι γαντζωμένη στην εξουσία, το μήνυμα ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της, ότι θέλουν μια άλλη πορεία, για να τελειώνουν μια και καλή με την καταστροφική της πενταετία, ότι αποφασίζουν να τερματίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και βάζουν το κέρδος πάνω απ’ όλα.
Τα ξέρει αυτά βέβαια η Νέα Δημοκρατία. Ξέρει τι την περιμένει. Ξέρει ότι η βέβαιη ήττα της στις Ευρωεκλογές, θα αποκαλύψει ότι έχουν χάσει πια και τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Θα τους μείνει μόνο μια οριακή, εύθραυστη, διαρκώς αμφισβητούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά μόνο μ’ αυτήν, παρά και ενάντια στη θέληση του Ελληνικού λαού, δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους για πολύ καιρό ακόμα. Η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει αναπόφευκτη. Και τότε, θα είναι για μας η ώρα της νίκης και η ώρα της μεγάλης ευθύνης.
Ακούγεται το σύνθημα: «Να ’τος - να ’τος ο πρωθυπουργός»
Και ξέρω, ξέρουμε όλοι μας, θα παραλάβουμε τη χώρα μας σε μια βαθύτατη κρίση, αλλά θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα, θα την κάνουμε ξανά πρώτα απ’ όλα περήφανη, γιατί ξέρουμε και μπορούμε, διότι έχουμε και σχέδιο και βούληση. Θα ασκήσουμε μια εξωτερική πολιτική, που δίνει ξανά φωνή στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ξέρουμε και μπορούμε να στρέψουμε την οικονομία μας σε ανάπτυξη, σε βιώσιμη ανάπτυξη, να εγγυηθούμε τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Γιατί πλούτος και εισόδημα υπάρχει. Το ερώτημα είναι, πού πηγαίνει αυτός ο πλούτος; Πηγαίνει στους λίγους και ισχυρούς, με τα φορολογικά δώρα.
Εμείς, μιλάμε για ουσιαστική και δίκαιη αναδιανομή. Για να εξασφαλίσουμε, και μπορούμε να εξασφαλίσουμε, δημόσια, δωρεάν παιδεία, που δεν θα κοστίζει στην ελληνική οικογένεια, να φέρουμε ξανά στην Ελλάδα την δημόσια και δωρεάν παιδεία, όπως την οραματιζόταν ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1964. Μπορούμε να ανατάξουμε το κοινωνικό κράτος, που σήμερα καταρρέει. Μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοκρατική αναδόμηση του κράτους. Μπορούμε και θα αποκεντρώσουμε τις εξουσίες από την Αθήνα, θα μεταφέρουμε εξουσίες και πόρους στην Περιφέρεια, για να μπορείτε εσείς να παίρνετε αποφάσεις για τις προτεραιότητές σας, διότι στην Αθήνα, τα δικά σας λεφτά διαχειρίζονται. Το θέμα είναι να διαχειριστείτε εσείς, να διαχειριστεί η κάθε Περιφέρεια τα σημαντικά ποσά, τον κόπο, το βιος, τους φόρους του Ελληνικού λαού.
Γι’ αυτό μιλάμε για αποκέντρωση, για ισχυρή Περιφέρεια, με εκλεγμένο Περιφερειάρχη. μιλάμε για ένα κράτος ισονομίας, ένα κράτος Δικαίου, προστασίας των αδυνάτων. Μιλάμε για ένα κράτος που πολεμά τη σπατάλη, που δεν αδειάζει τα δημόσια Ταμεία, όπως τα αδειάζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, για να χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τον κομματικό στρατό της. Μπορούμε και θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, που απομυζά κοινωνικούς πόρους, που υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ξέρουμε και μπορούμε, φίλες και φίλοι. Και τώρα, είναι η ώρα της τελικής πολιτικής μας επίθεσης, για τη Νέα Αλλαγή. Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Δίνουμε ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, για τις αλλαγές που θα φέρουμε. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος που φωνάζει: Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.
Και σήμερα, από εδώ, από την Κοζάνη, αρχίζουμε τη μεγάλη δημοκρατική πορεία προς το λαό.Από την πλατεία Νίκης, για τη νίκη στις Ευρωεκλογές. Για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.Για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, για να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ευρώπη.Γι’ αυτό, σας καλώ να φτάσει ο λόγος μας παντού. Να πείσουμε ακόμα και τους εναπομείναντες αναποφάσιστους. Να ενεργοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε κάθε πολίτη. Να οργανώσουμε πρακτικούς τρόπους, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει.Να κάνουμε την πανίσχυρη πολιτική δυναμική της Αλλαγής, ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.Να γίνει συντριπτική πλειοψηφία αυτό το ποτάμι, το πράσινο ποτάμι, του ΠΑΣΟΚ.Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε.
Θα νικήσουμε, φίλες και φίλοι.Για τον πολίτη.Μαζί με τον πολίτη.Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.Για να φτάσουμε την Ελλάδα εκεί όπου θέλουμε, εκεί όπου μας αξίζει.Να φτάσουμε την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη, την Πτολεμαϊδα, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Καστοριά, όλη τη Δυτική Μακεδονία, εκεί όπου της αξίζει.Μια Ελλάδα της Δικαιοσύνης.Μια Ελλάδα της αλληλεγγύης.Μια Ελλάδα της ανάπτυξης.
Μια Ελλάδα με ανθρώπινο πρόσωπο.Μια Ελλάδα περήφανη.Μια Ελλάδα ευνομούμενη.Μια Ελλάδα που έχει φωνή.Με τον Έλληνα και την Ελληνίδα μπροστά.Καλό μας αγώνα.Με τη νίκη.Φίλες και φίλοι,Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, για τη συμμετοχή σας, για τη βούλησή σας, για την απόφασή σας να προχωρήσουμε μαζί σ’ αυτή τη νέα πορεία.Γεια σας και με τη νίκη.
Νίκη στις ευρωεκλογές.Νίκη και αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.Ένα μεγάλο ευχαριστώ.Και βεβαίως, σε όλες τις γυναίκες που γιορτάζουν, χρόνια πολλά. Μαζί στον αγώνα που δίνουμε για την ισότητα. Ανοίγουμε ευκαιρίες, ανοίγουμε δυνατότητες για τη μάνα που γιορτάζει.Διότι εμείς, είμαστε το Κίνημα που είναι κοντά στον άνθρωπο, κοντά στην οικογένεια, κοντά στον πολίτη, κοντά στην κοινωνία, είμαστε μέσα στην κοινωνία.Είμαστε το Κίνημα μέσα από το λαό.Είμαστε το Κίνημα που θα προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά.Στις 7 Ιουνίου.Και μετά, στις εθνικές εκλογές.
Καλή μας νίκη!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eιναι κουρασμένος κλείνει τη Βουλή ΓΙΩΡΓΟ κανε κάτι μην παμε στο ΔΑΦΝΙ

Ανώνυμος είπε...

Και μεις γιώργο είμαστε κουρασμένοι ... ΑΠΟ ΣΑΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λόγια κύριε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, αλλά, "το τάξιμο είναι εύκολο το δώσιμο είναι δύσκολο".
Ευχαριστούμε, ότι παραδεχτήκατε πόσα πολλά έχει προσφέρει ο ν. ΚΟΖΑΝΗΣ την 50ετία.
Δεν μας είπατε όμως, τώρα τι θα μας δώσετε, στο σεληνιακό μας τοπίο?
Όταν θα γίνετε πρωθυπουργός, για να συγχωρεθούν και "οι αμαρτίες του πατέρα σας" κάντε "το ψυχικό" για τους κατοίκους του νομού μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, ήτο...κενού περιεχομένου! Αοριστολογίες υποσχέσεων, παραλήρημα δήθεν προτάσεων για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με τίτλο '' ΠΑΣΟΚ-Πρώτα ο Πολίτης''! Τι να περιμένει ο κοσμος απο εναν...αρχηγό, που εχει στην πλάτη του 3..ηττες!
Οσα λέει ο Γιωργάκης, δείχνει οτι είναι ελληνικής πραγματικότητας. Για να γινουν ολα αυτα θέλει λεφτά και λεφτά δεν υπάρχουν. Λεφτά για να γεμίσει ο τόπος μας απο τις...αφίσσες του υπήρχαν και γέμισε παντου τον εαυτό του...
-- Που βρηκαν τόσα λεφτά και γεμισαν τις κολώνες με τόσες αφίσσες και άξιζε τον κόπο, να γινει τεράστια ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ παντού για μια ομιλίας...μιας ώρας! Φαίνεται οι...Πασόκοι δεν βάζουν μυαλό...Οταν εισαι σοσιαλιστής και προοδευτικός, δείχνεις οτι κανεις οικονομια σαν πρότυπο και περιοριζεις τις δαπάνες σου.Αντ' αυτου ο Γιωργακης γέμισε όλο τον Νομό Κοζάνη με ΑΦΙΣΣΕΣ λές ηταν ο Πρωθυπουργός. Ολα σε ολα αυτα ξεχνάει και την ιστορία...
20 χρόνια κυβερνησε τον τόπο το ανελέητο ΠΑΣΟΚ και να θυμήσουμε λίγο τα εργα του...
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ- τι εγινε το 1999? Εχασε ο κοσμος τα λεφτα του, σαν να μην εγινε τιποτε και το ΠΑΣΟΚ πέρα βρέχει...
Βιαζεται να γινει Πρωθυπουργός ο Γιωργάκης για να φέρει την αλλαζονεία της πασοκικης εξουσίας, που ο κόσμος ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!
10 χρόνια Πρωθυπουργίας Σημίτη και η χώρα γεύθηκε στο πετσί της τι εστί Πασοκικό Καθεστώς και κομματική ανακατοσούρα σε ολους τους τομείς.
Για αυτό αν ερθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η αλλαζονεία και η υστερία των στελεχών του θα είναι η χειρότερη.Η καταστροφή του τόπου ακομα μεγαλύτερη και η πείνα θα είναι ανελέητη.
Βεβαια, για να ερθει ο Γιωργακης στην εξουσια, πρέπει πολυ να ιδρώσει και για πολλά χρόνια...
-- Είναι και Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ε!
Τι κάνει εκεί? Μόνο περιοδείες στον κόσμο και τίποτε ιδιαίτερο. Αντιπρόεδρο εχει τον Εχούντ Μπάρακ, υπουργό Αμυνας Ισραήλ, που κατεστρεψε την Παλαιστίνη και την Γάζα...
Να τον χαίρεται..
Με αυτον συνεργάζεται ο μεγάλος Σοσιαλιστής Γιωργάκης Παπανδρέου, τον Μπάρακ,τον γνωστό
καταστροφεα της Παλαιστίνης...
Αυτα ειναι τα εργα του Γιωργάκη...
--- Είπατε τίποτε;

Ανώνυμος είπε...

2:56 οι ανοησιες σου ειναι τοσο βαριες που πεφτουν απο μονες τους χωρις να χρειαζεται σχολιασμος και αναλυση..

Ανώνυμος είπε...

Toν κακό σου τον καιρό....
Δεν σε αρέσει η αλήθεια, ε? Ποναει πολύ η αλήθεια για αυτό δεν μπορείς να σχολιάσεις, ανόητε!

Ανώνυμος είπε...

Τι να σχολιασω βρε νουμερο? Αυτες τις βλακειες ουτε ο Αντωναρος δε θα τις ελεγε!
Σοβαρεψου!

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές, 9.39, οτι δεν μπορείς να χωνέψεις την αλήθεια και είσαι θερμόαιμος οπαδός του Εν...δυνάμει Πρωθυπουργού της χώρας, που ονειρεύεται οτι θα γίνει κάποτε...Πρόεδρος της Κυβέρνησης!
Για διάβασε και την κριτική,που εγινε για την ομιλια του στην Κοζάνη, και ηταν στο σύνολο της απο τον τύπο Επικριτική!(δες παραδειγμα κοzan.gr-EYΘΥΒΟΛΙΕΣ/11-5-09)>>Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν στην Κοζάνη!

Συγκέντρωση που δε θα χαρακτηριζόταν από μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Συγκέντρωση που είχε σκηνοθετηθεί έτσι, ώστε να «γεμίσει» την πλατεία. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνει κάτι καλύτερο στην Κοζάνη.
Διαβάζοντας την ομιλία Παπανδρέου, έχω αρχίσει να καταλαβαίνω γιατί οι Μεγαλοπασόκοι της περιοχής αδυνατούν να καταλάβουν τους κανόνες του καπιταλιστικού παιχνιδιού.

Αναφερόμενος στην απομόνωση της περιοχής λοιπόν ο Γιώργος λέει το εξής: «η Ολυμπιακή μειώνει τις πτήσεις».

Μήπως Γιώργο μου η Ολυμπιακή ανήκει στο κράτος για να την εντάξεις στην αντιπολιτευτική σου λογική; Γιατί δε λες π.χ. Η Aegean δε βάζει δρομολόγια στη Δυτική Μακεδονία; Ποια η διαφορά της μίας από την άλλη; «Σκεφθείτε ότι μόνο οι Επιτροπές συμβούλων, που έφτιαξε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία πέντε χρόνια - κομματικά Συμβούλια που πληρώνει ο Ελληνικός λαός - υπολογίζουμε ότι κοστίζουν 1 - 2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Ελληνικό λαό. Δηλαδή, σε παλιές δραχμές, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει 400 - 500 δισεκατομμύρια για τις κομματικές Επιτροπές που έφτιαξε τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία».

Αυτή είναι μια κριτική που άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της και εμένα τουλάχιστον, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Το θέμα είναι, ότι αυτές ακριβώς οι θέσεις συμβούλων είναι που ελκύουν πλέον σαν μαγνήτης μία σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και άλλων, που αλλάζουν χρώμα μόλις «γυρνάνε» οι δημοσκοπήσεις στη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Αυτές τις θέσεις πρέπει να καταργήσει μαζί με πολλές άλλες ο κ. Παπανδρέου για να αρχίσει να αλλάζει κάτι και σʼ αυτόν τον τόπο.

--------------------------------------------------------------------------------
Στην αναφορά του για τη ΔΕΗ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα συναισθηματικός και απολογητικός ζητώντας συγγνώμη από την κοινωνία του νομού Κοζάνης (χωρίς να πει τη λέξη), ενώ ξεκαθάρισε (κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό) ότι η δική του κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αντικατάσταση των σαραβαλιασμένων μονάδων της ΔΕΗ χωρίς να μειώσει τη σημασία του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Βέβαια, τα πράσινα παλιοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ που «χτυπούν» κομματικά ένσημα από το 1975, δεν πρέπει να ενθουσιάστηκαν και πολύ όταν ο κ. Παπανδρέου είπε πως πρέπει να προχωρήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές…

--------------------------------------------------------------------------------
Απορία: Το παλιοσυνδικαλιστικό στέλεχος που μας έλεγε ο κ. Κοσμίδης ότι σχεδόν τίναξε στον αέρα την ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για την πράσινη ανάπτυξη, έδωσε άδεια στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει ό,τι είπε ή όχι; Του έδωσε Πασοκοχάρτι; Μαθαίνω ότι σε λίγο θα ανοίξει Ληξιαρχείο Πασοκοσύνης, με τον ίδιο ως Ληξίαρχο…

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Παπανδρέου τηρήσει τις υποσχέσεις του για τη ΔΕΗ και την περιοχή, για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, τότε ο νομός Κοζάνης θα πρέπει να ζήσει μια νέα κοσμογονία…

--------------------------------------------------------------------------------
«Αρχιερέας της διαπλοκής ο Κώστας Σιμήτης» έλεγε πριν από σχεδόν 10 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής για τον τότε Πρωθυπουργό.

«Αρχιερέας της συγκάλυψης» μπορούμε να πούμε κι εμείς σήμερα για τον σημερινό Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μετά το νυχτερινό, αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής.

--------------------------------------------------------------------------------
Νύχτα και ως Τριανταφυλλίδης έφυγε ο παλιός Καραμανλής.

Νύχτα και αιφνιδιαστικά έκλεισε τη Βουλή ο νέος Καραμανλής.

Να δούμε πώς θα φύγει και για πού, αφού μέχρι σήμερα ακολουθεί πιστά τα βήματα του μπάρμπα του…

--------------------------------------------------------------------------------
Κλείσιμο Βουλής βέβαια σημαίνει πλήρη, αμετάκλητη και διαπαντός παραγραφή όλων των αδικημάτων των Βατοπεδινών Υπουργών, των Υπουργών της Siemens και φυσικά του αχάριστου Παυλίδη που δε λέει να παραιτηθεί!

Καλά αυτός, έχει κάνει σημαία την απαλλαγή του (και πολύ καλά κάνει) γυρίζοντας παντού και πουλώντας μούρη. Σε λίγο, θα γίνει και τιμητής του ήθους…

--------------------------------------------------------------------------------
Πάντως, η αιφνιδιαστική παραίτηση Βερελή, ήταν ο καταλύτης που έδειξε με τη μέθοδο της αντίστιξης τη διαφορά του ενός που οχυρώθηκε πίσω από τη Βουλευτική του έδρα για να σωθεί της ποινικής δίωξης με τη συνεργασία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, και του άλλου, που αποποιήθηκε της Βουλευτικής του έδρας με τη μία, δίνοντας σήμα στη δικαιοσύνη ότι είναι στη διάθεσή της.

Τι κρίμα για τον κ. Καραμανλή που μία τετραετία πριν, κήρυττε τον πόλεμο στα συμφέροντα από το ψητοπωλείο του Μπαϊρακτάρη που τόσο άδοξα έληξε και στις άγονες γραμμές του Αιγαίου…

>> Eίπατε τιποτε Κε...9.39 (Νουμεράκια!!!)
-------------------------------------------
Eίναι γνωστό οτι το aivres αναπαράγει συνεχώς ειδήσεις απο το Κozan.gr

Το σχετικό άρθρο,το aivres,το...λησμόνησε παντελώς!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω, το μονο που μπωρω με σιγουρια να πω ειναι οτι βρισκεσαι σε μεγαλη ψυχολογικη πιεση και προσπαθεις να καταλαβεις τι πηγε τοσο λαθος αυτα τα 5 χρονια...2-3 μερες πριν παρουσιαζες τον Παπανδρεου σαν εναν ανευθυνο και με μη περιβαλοντικες ανησυχιες ανθρωπο που εχει για συνεργατες του κακους ανθρωπους και τωρα για να μου το αποδειξεις μου στελνεις αυτο το κειμενο το οποιο ειναι σωστο και συμφωνω απολυτα το οποιο απλα σχολιαζει καποια πραγματα και περινενει οταν γινει πρωθυπουργος ο Παπανδρεου να τα υλοποιησει ενω χλευαζει τον καραμανλη για αυτα που ειπα και αυτα που δεν εκανε ποτε..

Μπραβο σου που ανεβασες αυτο το κειμενο, αξιζει να το διαβασει καποιος αλλα αλλη φορα να διαβαζεις πιο προσεχτικα και να καταλαβενεις τι διαβαζεις..Σοβαρεψου!

Το Προφίλ μας