Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Μ. Παπαγιαννάκης-η Αριστερά χάνει ένα απο τα πιο φωτεινά της μυαλά

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ανθρωπος με βαθειά σκέψη, ξεχωριστό ήθος και πολιτικό πολιτισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε μέχρι την τελευταία στιγμή να αναλύει διεισδυτικά τις εξελίξεις. Τελευταίο δείγμα γραφής, η συνέντευξη του στην "Αυγή".
Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα, στις 19 Αυγούστου 1941. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες σε Αθήνα, Μονπελιέ και Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 2, στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ορσαί και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο του Μονπελλιέ.
Έκανε έρευνες και μελέτες πάνω στη μεσογειακή οικονομία, την ΕΟΚ, την Κινεζική αγροβιομηχανία, την αλιεία στην Ελλάδα και άλλες, για λογαριασμό της ΕΟΚ, της ΓΚΑΤΤ και του ΟΗΕ, από το 1967 ως το 1987.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο και είχε συνεργαστεί και αρθρογραφήσει στο Βήμα, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Αντί, την Αυγή και τον Πολίτη.
Πολιτική
Ως το 1963 ήταν μέλος της ΕΔΑ. Κατά τη στρατιωτική χούντα (1967-1973) εντάχτηκε στη Δημοκρατική ‘Aμυνα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ καθώς επίσης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εθνικής Γραμματείας της. Εντάχθηκε στον Συνασπισμό έγινε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας του, υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογία και Ποιότητα της Ζωής. Μαζί με διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος ανήκε στην τάση Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.
Εξελέγη ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στις ευρωεκλογές του ευρωεκλογές του 1989, του 1994 και του 1999. Στις εκλογές 2007 εκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ Αθηνών, τρίτος σε σταυρούς μέσα στο κόμμα του.
Πηγή: tvxs

5 σχόλια:

ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Εφυγε ένας επιστήμονας και πολιτικός με εξαιρετική συγκρότηση και ήθος, αρετές σπάνιες στις μέρες μας. Η βαθιά κατάρτιση και η ευρύτητα της σκέψης του χαρακτήριζαν κάθε παρέμβαση του στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Πνεύμα ανήσυχο και ασυμβίβαστο.
Είχα την τύχη να ειμαι φιλοξενούμενός του και να τον γνωρίσω από κοντά στις Βρυξέλες, όταν ήταν ευρωβουλευτής.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕ

Λάσπας Φώτης είπε...

Καλό ταξίδι ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ!

Του κόστισε πολύ η απώλεια του γιού του σε ατύχημα με μηχανή στο κέντρο της Αθήνας πριν από λίγα χρόνια.
Ο πιο συμπαθής ,μετριοπαθής και σύγχρονων αντιλήψεων βουλευτής της αριστεράς ,μια φωνή προόδου στο κόμμα του, ένας μεγάλος πολιτικός,παράδειγμα για όλους .
Επίσης ένας συνεπής ευρωπαϊστής, σαν ιδεολογία και σαν παρουσία.
Καλό του ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

Μια σημαντικη προσωπικοτητα της πολιτικης ζωης, εφυγε απο τον τοπο.Η απουσια του θα εινε σημαντικη. Αιωνια η μνημη του...

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Αύριο 27 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καλλιθέας κηδεύετε ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ.
Ένας από τους «ευγενείς», μεγάλους πολιτικούς άνδρες του τόπου μας.
Εξαίρετος ρεαλιστής, και γνώστης των οικολογικών οικονομικών. Όχι δήθεν προοδευτικός αλλά πραγματικά προοδευτικός. Πίστευε στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.
«Ένας καλός τρόπος για να τιμήσουμε κάποιους ανθρώπους είναι να καθίσουμε μόνοι μας, με τον εαυτό μας και να σκεφθούμε. Αν πάλι αυτό είναι δύσκολο, θα μπορούσαμε να πάρουμε τα γραπτά και τις ρήσεις ανθρώπων σαν του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ και να τα διαβάζουμε ξανά και ξανά…»
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι κ. Τσολακίδη! Εχετε δίκιο! Θα πρέπει να διαβάζουμε τα άρθρα και τα γραπτά του ξανά και ξανά...Ηταν άνθρωπος που σε συνέπαιρνε με το λόγο του! Δίκαιος, αντικειμενικός, είχε αίσθηση της απλής λογικής, είχε πάθος για την Ελλάδα, πολιτικός που έβλεπε την εργασία του ως λειτούργημα, που όσο περνά ο καιρός, εξαφανίζονται, γιατί είναι ευαίσθητοι και συναισθηματικοί. Είχε ιδιαίτερη αγάπη και έδωσε μάχες για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες. Ηταν από τους πρώτους που μίλησαν για την επιχειρηματικότητα των νέων αγροτών, σ' ενα συνέδριο στο Βόλο, πρί το 1985!!! θα το θυμόμαστε πάντα!

Το Προφίλ μας