Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το River Ρarty στο Νεστόριο είναι ένας καλός λόγος για να μην πας σε νησί φετος!

της Μαρίας Παππά από τη Lifo.gr
38 χρόνια ζωής, με πάνω από 50.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ψηφίστηκε ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε αυτό που αποκαλούμε «διονυσιακό».
 Τo River Party, ένα από τα μακροβιότερα μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπου μπορείς και να κατασκηνώσεις, ξεκίνησε πριν από 38 χρόνια. Μια παρέα φίλων και παιδιών μεταναστών που ερχόταν κάθε καλοκαίρι στο Νεστόριο της Καστοριάς για διακοπές άρχισε να κατασκηνώνει και να κάνει πάρτι δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα.

Μετά από 2-3 χρόνια αποφάσισαν να το κάνουν πιο οργανωμένα, έτσι το 1978 έγινε το πρώτο River Party με παρεΐστικο και πολύ ρομαντικό χαρακτήρα. «Είχε τη λογική "μαζευόμαστε δίπλα στο ποτάμι, στην καρδιά του Νεστορίου, και με την κιθάρα μας κι ένα πικάπ κάνουμε ένα πάρτι που το μαθαίνει ο κόσμος και αρχίζει και έρχεται".
Αυτό, χρόνο με τον χρόνο, μεγάλωνε και αποφάσισαν κάποια στιγμή να φέρουν το πρώτο συγκρότημα. Και ήταν, νομίζω, οι Τρύπες, που έπαιξαν χωρίς καμιά σκηνική εγκατάσταση, με ρεύμα από καλώδια και μπαλαντέζες που τα κουβαλούσαν από το χωριό» λέει σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιώργος Ισαάκ, ένα νέο παιδί που γνώρισε το River Party από την πρώτη του δουλειά, πριν από 14 χρόνια, και το ερωτεύτηκε. «Με έφερε εκεί πέρα το σχήμα που εκπροσωπούσα. Έκανα μια κουβέντα με τους υπεύθυνους την επόμενη χρονιά για να αναπτύξουμε μια συνεργασία και ανέλαβα την καλλιτεχνική του διεύθυνση από τότε. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία στην οποία βρίσκομαι έχει αναλάβει όλη τη διοργάνωσή του. Είχε μεγαλώσει τόσο πολύ, που ο δήμος δεν μπορούσε να το αναλάβει».



 Κάθε χρόνο επισκέπτονται το φεστιβάλ 50.000 περίπου άτομα. Το 2012 ψηφίστηκε και βραβεύτηκε ως ένα από τα 12 σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης και, όπως λέει ο Γιώργος: «Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αυτά. Έχει την οργάνωση και την υποδομή να φιλοξενήσει τόσο, και ακόμη περισσότερο κόσμο. Το θετικό του είναι, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, ότι είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα όλων μας. Ήταν και τις προηγούμενες χρονιές, τώρα είναι ακόμα πιο πολύ. Πας, δηλαδή, και ξέρεις ότι για 5 ημέρες, ό,τι προβλήματα και να έχεις, μπλοκάρονται και απλώς περνάς καλά. Είναι φοβερό το vibe τόσων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν μαζευτεί γι' αυτόν και μόνο τον λόγο».
Ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που το έχει επισκεφθεί είναι 58.000, το 2012. Το φεστιβάλ μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 περίπου κατασκηνωτές. Οι υπόλοιποι επισκέπτες είναι κάτοικοι που έρχονται από τις γύρω περιοχές ή επισκέπτες που νοικιάζουν ξενώνες είτε ξενοδοχεία. Από τη φύση του είναι ένα νεανικό φεστιβάλ, μια και ο μέσος όρος ηλικίας των κατασκηνωτών είναι από 17 έως 35 χρονών.

«Το 2012 ήταν και η πιο πετυχημένη του διοργάνωση. Πραγματικά φοβηθήκαμε ότι ο κόσμος δεν θα χωρούσε. Μόνο στην πόρτα εμφανίστηκαν 3.000 κατασκηνωτές, με μεγάλη ήδη προπώληση. Είχε γίνει μια μελέτη από πανεπιστημιακή σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία έλεγε πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια εισπράττει η περιοχή της Καστοριάς λόγω του River Party» αναφέρει.



«Κατά 95% το κοινό είναι ελληνικό, αλλά πρόσφατα έχουν αρχίσει να το επισκέπτονται και ξένοι. Για παράδειγμα, πέρσι μας τηλεφώνησαν από ένα τουριστικό γραφείο της Τουρκίας να μας πουν ότι έχουν 20 γκρουπ που θέλουν να έρθουν. Ήταν και η πρώτη φορά, επίσης, που έγινε προπώληση στην Αγγλία κι έχουν αρχίσει να έρχονται τουρίστες και από κει. Πάλι, όμως, oι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες, επειδή είναι κυρίως ένα φεστιβάλ ελληνικής μουσικής, εκτός από 1-2 ξένους γκεστ που έρχονται τα τελευταία 5 χρόνια.

 Φέτος συμμετέχουν μουσικοί όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Γιάννης Χαρούλης, Μιχάλης Χατζηγιάννης και το μεγάλο όνομα από το εξωτερικό, οι Kadebostany». Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το φεστιβάλ τόσο ελκυστικό και μοναδικό; Ποιο είναι το μυστικό του; «Το σοκ το παθαίνεις την πρώτη φορά που πηγαίνεις. Είναι τόσο μαγευτικό αυτό που βλέπεις και ως τοποθεσία και ως ενέργεια από τον κόσμο και ως ποσότητα, που πραγματικά σε εγκλωβίζει. Αυτό είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις. Έτσι ένιωσα την πρώτη βραδιά που πήγα» λέει ο Γιώργος.
To φεστιβάλ, πέρσι, καινοτόμησε και σε άλλον ένα τομέα. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν στον κόσμο τη δυνατότητα να το διαμορφώσει όπως ήθελε, από την τιμή του εισιτηρίου μέχρι τις ημέρες, τις ζώνες της κατασκήνωσης και το πρόγραμμα. Δυστυχώς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις ημερομηνίες στα μέσα του Αυγούστου. «Μπορεί η προπώληση να σταμάτησε αυτόματα εξαιτίας των capital controls, αλλά σταμάτησε και η ρευστότητα κι έτσι πάγωσαν τα έργα υποδομής. Το φεστιβάλ χρειάζεται εκατοντάδες εργάτες να δουλεύουν κάθε μέρα για να μπορέσει ο χώρος να υποδεχτεί με ασφάλεια τον κόσμο. Χρειαζόσουν ανοιχτές τράπεζες για τα πάντα. Αρκετοί μπορεί να σκέφτηκαν ότι ο λόγος που αναβάλλουμε το φεστιβάλ είναι επειδή μπορεί να μην ερχόταν ο κόσμος – αν και υπήρχε και αυτό το πρόβλημα. Αλλάξαμε τις ημερομηνίες με τεράστιο κόστος. Μεγαλώσαμε το φεστιβάλ κατά μία μέρα επειδή ενώθηκε με το Happy People Festival



Αποφασίσαμε να είμαστε πιο βοηθητικοί με τους επισκέπτες. Μειώσαμε τα πάντα, για παράδειγμα τις τιμές κατανάλωσης μέσα στον χώρο κατά 25%, και παγώσαμε την τιμή του εισιτηρίου. Ευτυχώς, δεν είχαμε πολλές ακυρώσεις». Και τι απέγινε αυτή η παρέα που το έκανε για πρώτη φορά; Το επισκέπτονται ακόμη; «Έρχονται πάρα πολλοί από τους παλιούς. Ακόμη και ο πρώτος που είχε την ιδέα από εκείνη την παρέα έρχεται κάθε καλοκαίρι, επειδή έχει το πατρικό του σπίτι εκεί. Ήταν Νεστορίτης, μετανάστης από την Αμερική. Χαίρεται πάρα πολύ με την εξέλιξή του. Όταν ήταν πιτσιρικάς, βέβαια, κατασκήνωνε δίπλα στο ποτάμι». Το River Festival θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο Καστοριάς, 3-7Αυγούστου. http://riverparty.org


 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας