Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

«Μετέωρο» το πρώτο «άλμα» του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων AGROFEST στα Σέρβια

του Γ. Μαστρογιαννόπουλου
Όταν από την έκθεση (αγρο-φεστιβάλ αν θέλετε) απουσιάζουν οι δυο πρότυποι πανελλαδικά αναγνωρισμένοι συνεταιρισμοί του Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ, όταν δεν συμμετέχουν επίσημα οι εμπορικοί σύλλογοι Σερβίων και Βελβεντού, όταν οι εκθέτες περιορίζονται στο 60% των περσινών συμμετοχών με το 1/3 περίπου των περιπτέρων εντός του κτιρίου να είναι κενά (ποιο soldout!), όταν απουσιάζουν από την τελετή των εγκαινίων οι 20 από τους 26 δημοτικούς συμβούλους (!) και οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων Σερβίων και Βελβεντού, τότε το «άλμα» που επιχειρήθηκε από την όντως επιτυχημένη περσινή 5η Έκθεση Τοπικών Αγροτικών και Βιοτεχνικών Προϊόντων στο 1ο Φεστιβάλ  Παραδοσιακών Προϊόντων και Αγροτικών Μηχανημάτων Δυτικής Μακεδονίας AGROFEST, φαίνεται τουλάχιστον …μετέωρο σαν διοργάνωση του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού και δημιουργεί -και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή- προβληματισμό.
Το ξενικό προσωνύμιο AgroFest (ΑΓΡΟτικό ΦΕΣΤιβάλ) -με σήμα το ροδάκινο, χωρίς …ροδάκινα-, δεν ξέρω αν βοήθησε στο νέο εγχείρημα. Το «Δυτικής Μακεδονίας» μάλλον πέρασε απαρατήρητο, αφού οι εκθέτες από το υπόλοιπο της Δυτικής Μακεδονίας δεν ήταν ούτε 2-3. Συνολικά εντός του κτιρίου καταμετρήσαμε 21-22 εκθέτες, με επιπλέον δύο (2) προθήκες προβολής του δήμου Σερβίων-Βελβεντού. Συν 3-4 εκθέτες στον εξωτερικό χώρο με τα γεωργικά μηχανήματα (τα καταστήματα εστίασης δεν τα προσμετρώ). Από το δήμο -κατά πληροφορίες- οι εκθέτες υπολογίζονται στους 35, ενώ πέρσι, πάλι με τα στοιχεία του δήμου, είχαν αναφερθεί 54 εκθέτες. Οι αριθμοί πολλές φορές λένε την αλήθεια…

Το νοσηρό αυτοδιοικητικό κλίμα των τελευταίων 2-3 μηνών (ατυχείς δηλώσεις, επιστολές, ανεξαρτητοποιήσεις  συμβούλων -ακόμη και την ημέρα των εγκαινίων-) και ο μονομερής και ετσιθελικός τρόπος του δημάρχου να επιβάλει την άποψή του, μεταδόθηκε στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στον παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό ιστό της ευρύτερης περιοχής -μεσολάβησε και η έμμεση αποβολή του ιδρυτικού συλλόγου του θεσμού της έκθεσης Σέρβια εν Δράσει-, οδήγησε στην αδικαιολόγητη -ως ένα βαθμό- απουσία των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων Σερβίων και Βελβεντού από τα εγκαίνια, που γύρισαν την «πλάτη» στην AgroFest ή ακριβέστερα στον οραματιστή (χωρίς ή με εισαγωγικά για όποιον θέλει) δήμαρχο που φάνηκε λιγάκι αμήχανος και απομονωμένος, παρά την αδιάλειπτη αισιοδοξία του για …άλμα και απογείωση, τις φιλότιμες προσπάθειες των εναπομεινάντων δημοτικών συμβούλων και την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια του τελευταίου διαστήματος.
Αλληλέγγυοι στάθηκαν με την παρουσία τους οι θεσμικοί φορείς και οι συνδιοργανωτές (βουλευτής αντιπολίτευσης, περιφερειάρχης, 5 περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχος Δεσκάτης, πρόεδρος Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, διευθυντής ΑΝΚΟ, εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, Εκθεσιακού Κέντρου κ.α.).  Το 1ο AGROFEST διοργανώθηκε από τον Δήμο Σερβίων Βελβεντού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο ΠΕ Κοζάνης, με την υποστήριξη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας και του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
Την εκδήλωση όμως από πλευράς παρουσίας επισκεπτών -που σε κάθε σύγκριση ήταν σχετικά περιορισμένος-, την «έσωσαν» -όπως τόσες και τόσες εκδηλώσεις- οι …πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου (χορευτές, συνοδοί), που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς (Μορφωτικός Σύλλογος Καστανιάς, Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων, Πανελλήνια Ένωση Κουβουκλιωτών εκ Προύσης).
Η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν προσφέρεται για στείρες αυτοδιοικητικές αντιπαραθέσεις. Ούτε για αναφορές «τεράστιας επιτυχίας», ούτε για πρόωρα συμπεράσματα -με βάση τα παραπάνω- ότι το εγχείρημα δεν πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται σοβαρός διάλογος με νηφαλιότητα, συνεννόηση και ουσιαστική διαβούλευση με φορείς και συλλόγους, για την κατεύθυνση που πρέπει να χαραχτεί στο μέλλον.
Γ.Μαστρ./(περισσότερα στο mikrovalto.gr – ΒΙΝΤΕΟ, πολλές ΦΩΤΟ)
Σημ. Στους εκθέτες, τον ορεινό όγκο των Καμβουνίων «εκπροσώπησε» η Β.Ε.Μ.Α.Τ. ΑΦΟΙ Γ. ΤΕΡΝΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν βγουν στην φόρα τα οικονομικά στοιχεία της έκθεσης θα καταλάβουν όλοι γιατί οι δημοτικοι σύμβουλοι δεν στηρίζουν την έκθεση. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι ο Δήμος ξοδεύει και ιδιώτες εισπρατουν.

Ανώνυμος είπε...

Οιαντιδημαρχοι υπερασπιστηκαν το αυτονόητο εσείς μπροστά στην αποτυχίας σας μιλατε αοριστα και αφήνεται υπονιες. Και τόσο δυνατοί ειναι οι αντιδημαρχοι η τόσο χαζοι οι επιχειρηματίας που δεν συμμετέχουν... η ο κοσμος που δεν ερχεται.·η εσείς δεν έχετε σχεση με το τι θέλει η κοινωνία....

Ανώνυμος είπε...

Τρεις λαλουν και δυο χορευουν...αραγε υπαρχει δημαρχος στα σερβια;μαλλον οχι...ο συγκεκριμενος απορω γιατι δεν παιρνει τα μπογαλακια του και να το μαζωξει...αλλα μαλλον θελει να φυγει ηρωικα μαχομενος...στο τελος του δρομου παραμονευει η ερημια οπως λεει και ενα ασμα

Το Προφίλ μας