Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ερώτηση ΚΚΕ: Καταστροφές στην παραγωγής κερασιών στους Δήμους Εορδαίας της Π.Ε.Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας

Μεγάλη είναι η καταστροφή της παραγωγής κερασιού που έχουν υποστεί οι κερασοπαραγωγοί στις τοπικές κοινότητες Μεσόβουνου, Κομνηνών, Πύργων του Δήμου Εορδαίας στην Π.Ε. Κοζάνης και Πελαργού του Δήμου Αμυνταίου, στην Π.Ε. Φλώρινας.
Οι κακές καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας, δηλ. οι ασυνήθιστα για την εποχή της άνοιξης υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας, συντέλεσαν στη κακή καρπόδεση και στην εμφάνιση του φαινόμενου της ακαρπίας, που μείωσε στα 2/3 την αναμενόμενη παραγωγή κερασιών των παραπάνω περιοχών.
Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τα παραπάνω άσχημα καιρικά φαινόμενα της άνοιξης, έγιναν δεκτές δηλώσεις ζημιάς των κερασοπαραγωγών εδώ και ένα μήνα.
Να σημειώσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Τοπική Κοινότητα Κομνηνών, οι παραγωγοί ανέμεναν για πρώτη χρονιά παραγωγή, καθώς οι εγκαταστάσεις των φυτειών τους είναι νέες. Ανέμεναν επόμενα την διάθεση της παραγωγής τους για να καλύψουν μέρος των εξόδων εγκατάστασης και φύτευσης των καλλιεργειών τους.
Την ίδια ώρα οι κερασοπαραγωγοί, όπως και συνολικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής και όλης της χώρας, βλέπουν το εισόδημα να μειώνεται συνεχώς εξαιτίας των αντιλαϊκών, αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και των μέτρων «φοροληστείας» και των χαρατσιών που εφαρμόζουν.
           
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·   Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα και δίκαια οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα κεράσια των περιοχών των Π.Ε Κοζάνης & Φλώρινας
·   Να συμπεριληφθούν αυτού το είδους οι ζημιές στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
·   Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.news.gr/travel/xehorizoyn/article-wide/250762/vrhkame-se-poia-polh-ths-elladas-syhnazoyn.html

Ανώνυμος είπε...

ΚΚΕ = Καταστροφές η καταστροφή την ίδια ώρα σύμφωνα με τα παραπάνω

Το Προφίλ μας