Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μειωμένη η φετινή παραγωγή ροδάκινου στο Βελβεντό

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Μειωμένη είναι  η φετινή παραγωγή ροδάκινου στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ εδώ και μικρό χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του φρούτου που διακινείται στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού και γίνεται ανάρπαστο από τον κόσμο, που το επιλέγει για την γευστικότητά του, αφού μεγαλώνει και ωριμάζει στο ιδανικό κλίμα του Βελβεντού.

Ο καιρός που έκανε την άνοιξη, δυστυχώς, δεν βοήθησε στη φετινή παραγωγή. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ." ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, που παράγει τα επώνυμα ροδάκινα Velvita:
"Οι καιρικές συνθήκες της άνιοιξης, οι παγετοί που σημειώθηκαν, δεν επέτρεψαν την παραγωγή να φτάσει τα αναμενόμενα, όπως όλα δείχνουν", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι προβλέψεις του συνεταιρισμού για τη φετινή παραγωγή ήταν για 12 με 13 χιλιάδες τόνους, με τις εκτιμήσεις τώρα να κάνουν  λόγο για 25% μείωση αυτών των ποσοτήτων. Πέρυσι, ο συνεταιρισμός παρήγαγε περί τους 10 χιλιάδες τόνους ροδάκινα.

Σε ό,τι αφορά το προϊόν, παραμένει ποιοτικό , ενώ η ζήτησή του είναι αυξημένη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, ο κ. Κουτλιάμπας σημείωσε πως υπάρχει καλή ροή, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τη μείωση της φετινής παραγωγής, αυτό επηρέασε όλη την Ευρώπη.



Η συγκομιδή ροδάκινου θα γίνεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ξεκίνησε όψιμα φέτος.
Ο συνεταιρισμός παράγει κατά κύριο λόγο ροδάκινα, αλλά επίσης και νεκταρίνια, όπως και μήλα, από δεκάδες καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής, που δραστηριοποιύνται σε αυτόν τον τομέα.
Β.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας