Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΜΕ Κοζάνης: Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά.

Για μία ακόμη φορά η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα που συσσωρεύουν στα σχολεία οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας (κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, οικονομική ασφυξία στον χώρο της εκπαίδευσης).
Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και μετά από δύο φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών, στα σχολεία της ΠΕ Κοζάνης εξακολουθούν να υπάρχουν δεκάδες κενά και χιλιάδες διδακτικές ώρες να χάνονται. Οι μαθητές, οι γονείς καθώς και η τοπική κοινωνία έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι τα κενά στα σχολεία δεν προκύπτουν με κάποιο μεταφυσικό τρόπο, αλλά οφείλονται στην πολιτική των μηδενικών διορισμών. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών δεν έχουν γίνει τα δυο προηγούμενα χρόνια και συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει ελάχιστοι, ενώ στο ίδιο διάστημα αποχώρησαν από την υπηρεσία πάνω από 25.000 εκπαιδευτικοί.
Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τα κενά και τις ανάγκες των σχολείων, δυστυχώς όμως επιλέγει να κάνει διορισμούς αναπληρωτών με το σταγονόμετρο με σκοπό να συμπιέσει όσο περισσότερο μπορεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (υπερωρίες, συγχωνεύσεις τμημάτων, συνδιδασκαλίες κτλ) και να κερδίσει όσο περισσότερους  «ανθρωπομήνες» μπορεί από τις πιστώσεις των αναπληρωτών. Τα σχολεία αν καταφέρνουν ακόμη να στέκονται όρθια, το οφείλουν στην ευσυνειδησία και στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών.
Από την μεριά της η διοίκηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τακτικές όπως :
·        η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κατά 10%,
·        με μοίρασμα των αναπληρωτών σε περισσότερα από 2 σχολεία στην λογική να έχουν όλοι από λίγο,
·        με ανάθεση υπερωριών.
Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες τακτικές με τις οποίες διαφωνούμε, δεν δίνουν ουσιαστική λύση, κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών καθώς και την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα.
            Η ουσία είναι ότι η σχολική «κανονικότητα» έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση. Καταστάσεις «ανώμαλες/μη κανονικές» έχουν γίνει τόσο συνηθισμένες που πλέον τις αποδεχόμαστε έστω και σιωπηρά. Για μία ακόμη φορά συζητάμε και αναζητούμε τα αυτονόητα. Για το ζήτημα των κενών πάγια θέση μας είναι ότι αυτά θα πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους διορισμούς. Είναι η μόνη θέση που δίνει απάντηση και στο αίτημα της μόνιμης, σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και στο αυτονόητο αίτημα να έχουν στις 11 Σεπτέμβρη όλα τα σχολεία τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους για να λειτουργήσουν κανονικά.
Οι μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών δεν είναι ένα ευχολόγιο αλλά αναγκαίο κομμάτι διεκδίκησης μιας άλλης πολιτικής, που θα θέτει ως προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα στις επιταγές κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-τραπεζών. Αυτό απαιτεί άμεσα να ανοίξουν μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, το οποίο έχει στο στόχαστρο την Παιδεία και τις θεμελιώδεις κοινωνικές ανάγκες. Στον αγώνα αυτό οι εκπαιδευτικοί θα συστρατευτούν με όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και με τους εργαζόμενους συνολικά.



                               Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας