Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Επερώτηση 16 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για τις τράπεζες

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης &Τουρισμού
Θέμα: «Η κατάρρευση και το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και οι ολέθριες επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία»
Από τις 26 Ιανουαρίου 2015 η χώρα έχει μπει σε μια ατραπό άστοχων διαπραγματευτικών τακτικισμών και σπασμωδικών κυβερνητικών πολιτικών επιλογών που δεν συνάδουν με κανένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση.
Απόρροια αυτών των χειρισμών αποτέλεσε η ταχεία επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση, η μεγάλη εκροή καταθέσεων, ηεπιβολή της τραπεζικής αργίας και των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση και η ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο 2015 που κατέστησαν επιτακτική την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.
Αξίζει να επισημάνουμε τις δηλώσεις του Προέδρου του Τ.Χ.Σ. κ. Μιχελή τον Απρίλιο του 2015 αλλά και της Εκπροσώπου της Εποπτεύουσας Αρχής κ. Ντάνιελ Νουί την ίδια περίοδο για την θετική εικόνα των Ελληνικών Τραπεζών που είχαν περάσει με επιτυχία τα stresstrests πριν λίγο καιρό.Ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση έγινε μέσα σε μια εξαιρετικά κακή συγκυρία, με διάχυτο το κλίμα της πολιτική αστάθειας, με την αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές σε εκκρεμότητα και χωρίς να έχει λυθεί καν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Από τη διαδικασία μάλιστα αποκλείστηκαν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και οι Έλληνες μικροεπενδυτές ενώ η αβεβαιότητα αποθάρρυνε πολλούς θεσμικούς επενδυτές για τους οποίους δεν έχει αποσοβηθεί ακόμη ο κίνδυνος του «Grexit».
Έτσι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πρωταγωνίστησαν hedge funds που μηδένισαν την αξία των μετοχών που θα έμεναν στους παλαιούς μετόχους και ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού απέκτησαν, έναντι πινακίου φακής, τις Τράπεζες.
Ενδεικτικά τα 4 συστημικά πιστωτικά ιδρύματα με σταθμισμένο ενεργητικό 210 δις ευρώ αποτιμήθηκαν χρηματιστηριακά με την εξευτελιστική αξία μικρότερη των 770 εκ ευρώ που αναλύεται ως εξής:
ΤράπεζαΤιμή διάθεσηςDiscount σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της τιμής της μετοχήςΣυνολική ΧρηματιστηριακήΑποτίμησηΠοσά που αντλήθηκαν από τις ΑΜΚ
Eurobank0,01 €-52,0%147 εκ.€2,50 δισ. €
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ0,02 €-93,0%105 εκ. €1,16 δισ. €
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ0,03 €-85,7%18 εκ. €1,34 δισ. €
ALPHA BANK0,04 €-34,4%500 εκ. €2,70 δισ. €

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2014,μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, η αξία των μετοχώντων 4 Συστημικών Τραπεζών ανερχόταν στα 31 δις.ευρώ εκ των οποίων το Δημόσιο κατείχε τα 18,5 δις ευρώ.
Τεράστια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει η Κυβέρνηση καιφυσικά και οι εκπρόσωποι των πιστωτών που επέβαλλαν το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης μέσω των οποίων αποκλείστηκαν οι Έλληνες μέτοχοι και το ΤΧΣ με απροκάλυπτο στόχο το πιστωτικό σύστημα να περάσει `σε ξένους ιδιοκτήτες.
Το ξεπούλημα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την απελευθέρωση για πρώτη φορά από το 2009 των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στρώνουν το δρόμο για την πώληση πακέτων δανείων στα γνωστά DistressFundsπου μέχρι προσφάτως κατήγγειλαν οι κ. κ. Τσίπρας και Καμμένος.
Βάσει όλων αυτών επερωτώνται οι κ. Υπουργοί γιατί:
1.Επέτρεψαν στην πλήρη απαξίωση του πιστωτικού συστήματος προκαλώντας ανήκεστη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Έλληνες μικρομετόχους και εν γένει σε όλους τους φορολογούμενους.
2.Γιατί δεν φρόντισαν να κλείσουν εγκαίρως την αξιολόγηση ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μέσα σε κλίμα σταθερότητας και να προσελκυθούν σοβαροί επενδυτές.
3.Πέταξαν «λευκή πετσέτα» στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και απέκλεισαν τους Έλληνες μετόχους και το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση.
4.Παρέδωσαν ταπιστωτικά ιδρύματαέναντι ενός “πινακίου φακής” σε ξένους επενδυτές.
Οι επερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Κουτσούκος
Αρβανιτίδης Γεώργιος
Βενιζέλος Ευάγγελος
Γρηγοράκος Λεωνίδας
Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κρεμαστινός Δημήτριος
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λοβέρδος Ανδρέας
Μανιάτης Ιωάννης
Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
Σκανδαλίδης Κώστας
Τζελέπης Μιχάλης
Χριστοφιλοπούλου Εύη

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

To f φετινό ΝΟΜΠΕΛ των οικονομικών πρέπει να απονεμηθεί στους οικονομικούς εγκέφαλους της αριστοδεξιάς Κυβέρνησής μας. Οι άνθρωποι πέτυχαν το ακατόρθωτο κατά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.Ένα σουβλάκι με καλαμάκι με ξωμί ,όπως είναι γνωστό, αξίζει ένα ευρώ. ΆΡΑ με ένα ευρώ ο Έλληνας μικροεπενδυτής, αν του επέτρεπαν, πράγμα που δεν συνέβη,μπορούσε να αγοράσει:
100 μετοχές της ΕΥΡΟΒΑΝΚ.
50 μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ.
33 μετοχές της ΠΕΡΑΙΩς και
25 μετοχές της ALPHA.
Oποία κατάντια και οι Έλληνες περιμένουν από αυτούς να τους απαλλάξουν από τα μνημόνια!!!!!!!!!!!

Το Προφίλ μας