Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Βραβείο «Πρωτότυπης Δημιουργίας» για το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού (video)

Tο βραβείο «Πρωτότυπης Δημιουργίας» πήρε το Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού με την ταινία  «Η ιστορία του σχολείου μου», στο διαγωνισμό που οργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. 
Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση με πολλούς καλεσμένους. Συγγραφείς όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Αγγελική Βαρελά. Πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Κοζάνης κύριος Γιάννης Θεοφύλακτος, ο οποίος έδωσε το βραβείο στο σχολείο μας. Δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Παπαδάκης, καθώς ακόμα πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες. 
 Συμμετείχαν 170 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του σχολείου τους, αναδεικνύοντας παράλληλα την τοπική ιστορία.
Μεταξύ των στόχων του διαγωνισμού ήταν η ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης, η αξιοποίηση γραπτών και προφορικών πηγών, η κριτική στάση και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν με το παραπάνω, προσφέροντας μας έναν απίστευτο πλούτο που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και από όσους ασχολούνται με την ιστορία της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Τα έργα κρίθηκαν από ειδική Επιτροπή εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και καλλιτεχνών. Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής ήταν: ο Ευγένιος Τριβιζάς (συγγραφέας), η Αγγελική Βαρελλά (συγγραφέας), Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης).
Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/).


 Η ταινία του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού «Η ιστορία του σχολείου μου»
Η ταινία "Η ιστορία του σχολείου μου" είναι το αποτέλεσμα της εργασίας με τίτλο "Μια φορά και έναν καιρό, στο παλιό Αναγνωστικό". Μια ταινία, συνεργασίας δασκάλων, μαθητών και πολλών άλλων συνεργατών.
Πρωταγωνιστές είναι ο Μίμης και η Άννα, δυο μαριονέτες που κάναμε κατά τη διάρκεια της σχολικής μας εργασίας.
Για να γίνει η ταινία ενώθηκαν πολλές δράσεις που έγιναν στο σχολείο μας, όπως:
1. Κατασκευή μαριονέτας.
2.Ζωγραφίζω το σχολείο μου.
3.Παίρνουμε συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες.
4.Συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών με θέμα το σχολείο.
5.Μελοποίηση δυο τραγουδιών από τον μουσικό του σχολείου μας. Τραγούδι από τη χορωδία του σχολείου.
6.Συγκέντρωση φωτογραφιών από σχολικές δραστηριότητες.
7. Μελέτη ποιημάτων και πεζών από παλιά Αναγνωστικά.
8.Εκφώνηση κειμένων της ταινίας από τους μαθητές μας.
9.Συγκέντρωση παλιών Αναγνωστικών.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας βοήθησαν στην προσπάθειά μας αυτή: Τον μουσικό του σχολείου μας  Νίκο Ντόνα για τη σύνθεση των δυο τραγουδιών. Την κυρία Ευθυμία Ανεζάκη και τον κύριο Στέφανο Βαγενά που με μεγάλη προθυμία ήρθαν στο σχολείο μας  για να κατασκευάσουν τις δυο μαριονέτες μας. Την κυρία Μαρία Εμμανουήλ για το αρχειακό-εποπτικό υλικό που μας δώρισε. Τον κύριο Τάσο Μπουντιό για τα σχολικά βιβλία της δεκαετίας του 1960 που μας δώρισε. Όλες τις γιαγιάδες και τους παππούδες από τους οποίους πήραν συνέντευξη οι μαθητές μας.
Ευχαριστούμε πολύ τον βουλευτή Κοζάνης κύριο Γιάννη Θεοφύλακτο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μας έδωσε το βραβείο.
 Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ευαγγελία Κανταρτζή, πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού, για την άριστη συνεργασία μας και την άριστη διοργάνωση του διαγωνισμού και της εκδήλωσης στην Αθήνα.

Δείτε την ταινία μας:
http://gikas-daskalos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας