Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Το χριστουγεννιάτικο όνειρο για 13η σύνταξη

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Αυτή η κυβέρνηση ατύχησε διπλά στο ασφαλιστικό. Και, τώρα, όσα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών κι αν συγκαλέσει, το βέβαιο είναι ότι όταν θα πίνει το πικρό ποτήρι της όποιας λύσης δώσει η ίδια θα είναι εντελώς μόνη της, χωρίς καμία συντροφιά.
Ο πρώτος λόγος της ατυχίας της είναι ότι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα στους ίδιους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι οποίοι όμως έχουν λεηλατηθεί δις και μάλιστα αγρίως από όλους τους άλλους και δεν έχουν πλέον κάτι άλλο να δώσουν.
Ο δεύτερος λόγος της ατυχίας της είναι ότι είναι ίδια που φωνασκούσε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, όταν οι δύο προηγούμενοι λεηλατούσαν την... πόλη σαν κατακτητές.
Και επειδή «όλα εδώ πληρώνονται», το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σαν «εκδοτήριο» που θα διανέμει συγχωροχάρτια και μάλιστα για αμαρτίες που δεν έχουν γίνει, αλλά σχεδιάζονται να γίνουν.
Έτσι η κυβέρνηση θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.

Θα πρέπει να «κόψει» όχι από το όποιο περίσσευμα θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ πρώτα και μετά το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ότι υπήρχε, αλλά από το τελείως απαραίτητο κομμάτι που έχει απομείνει και να δώσει ουσιαστικά άφεση αμαρτιών στους προηγούμενους, οι οποίοι με το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο υποστήριζαν τότε, όπως και η κυβέρνηση τώρα, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.
Γιατί με το τρίτο Μνημόνιο η παρούσα κυβέρνηση «επικυρώνει» τις αφαιμάξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν (αφού δεν τις καταργεί) και επιπλέον αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αφαίμαξη.
Που σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση που όντως είναι άτυχη αφού παρέλαβε άλυτο το ασφαλιστικό πρόβλημα, θα πάρει τώρα ολοκληρωτικά το βάπτισμα του πυρός στη μνημονιακή πολιτική.
Δεν θα μείνει κατά το «βάπτισμα» ούτε η αχίλλειος πτέρνα έξω από το «αθάνατο» πολιτικό νερό της κολυμβήθρας, λένε χαιρέκακα πολλοί σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Και με αυτή την αντίληψη προσέρχονται οι αρχηγοί στην κοινή συνάντηση, αντιγράφοντας, δυστυχώς, την προηγούμενη τακτική του νυν πρωθυπουργού.
Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι τα Πολιτικά Συμβούλια Αρχηγών στην Ελλάδα δεν λύνουν, αλλά τις περισσότερες φορές περιπλέκουν περισσότερο τα προβλήματα.
Κυρίως όταν αυτός που με τη σύγκληση του Συμβουλίου ζητά τη συναίνεση, δεν την έδινε για λιγότερο επώδυνα μέτρα και θεωρούσε μάλιστα πως είναι δυνατή ακόμη και η χορήγηση 13ης σύνταξης, όπως παλαιά, ως χριστουγεννιάτικο δώρο.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας