Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μετά τη χθεσινή απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ έκλεισε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.  Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να επιτύχει τους βασικούς στόχους της.

Εξασφαλίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, παρά τις αρχικές ισχυρές αντιδράσεις των δανειστών και διατηρήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς επί της ουσίας αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στην προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται μερίδα του Τύπου και αναπαράγουν κύκλοι της αντιπολίτευσης.
Αντίθετα έχουμε καταλήξει σε μια νομοθετική ρύθμιση η οποία καλύπτει και προστατεύει επαρκέστατα τις κατηγορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, προστατεύεται περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων τη στιγμή που οι δανειστές απαιτούσαν την προστασία μόλις του 16%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη συνολική κατάργηση της προστασίας.
Έτσι στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι διαθέτουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας από 180.000 έως και 260.000 ευρώ, ενώ όπως και προηγουμένως λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να οριστεί το πλάνο αποπληρωμής.
Επίσης το πλάνο αυτό αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου και παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία για τον ορισμό της νέας μειωμένης δόσης.
Η απόφαση του EG για την εκταμίευση της δόσης έρχεται να προστεθεί στα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που ήρθαν από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δύο συστημικές Τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες από ιδιώτες επενδυτές.
Οι άλλες δύο έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες που προβλέπει το βασικό σενάριο και θα χρειαστούν περίπου  5,7 δις ευρώ από το ΤΧΣ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 Έπεσαν απολύτως έξω λοιπόν οι αρχικές προβλέψεις της Συμφωνίας του Ιουλίου, που έκαναν λόγο για ανάγκες χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο και άρα αύξησης του δημόσιου χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ.
Η επιτυχία της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης διαψεύδει τους κινδυνολόγους και βάζει τέλος στα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.
Ταυτόχρονα, επισφραγίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών αλλά και των καταθετών στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται  στην κατεύθυνση σταθεροποίησης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με βασική  προτεραιότητα την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Σύντροφοι .!. τους πήραμε τα σώβρακα τους τοκογλύφους ..!! ! Μπράβο Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Πίσσα και πούπουλα ... λέει ο Αλαβάνος!
Γ@μήση και κρέμασμα στο Σύνταγμα ...λέω εγώ....

Ανώνυμος είπε...

Απύθμενο θράσος . Ξεπουλήσατε όλο το τραπεζικό σύστημα στους ξένους ( 2 λεπτά η μετοχή της Εθνικής!!!!!! 1 λέπτο της Πειραιώς !!!!! Τιμές μόνο για ξένους!!!!!!) Και πανηγυρίζετε κιόλας!!!!!!! Αρχιλαμόγια του κερατά .
Καλά λεει ο παραπάνω γ@μήση με βοιδό....τσα και κρέμασμα στο Σύνταγμα . Αλήτες μιλάτε κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

m Mε τι μουτρα θα γυρισουν οι του ΣΥΡΥΖΑ πισω .Μπορουν να κοιταξουν το λαο στα ματια .....

Το Προφίλ μας