Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Νέο «φιλί της ζωής» για τη ΛΑΡΚΟ-Mέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 20 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ θα καλυφθούν με την προμήθεια λιγνίτη από το δεύτερο κοίτασμα που απέκτησε η βιομηχανία στα Σέρβια!

Νέα προθεσμία ως τις 4 Δεκεμβρίου έχει πάρει η ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης της. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει αποφασίσει να καταβάλει ως το τέλος της εβδομάδας ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών της προς τη ΔΕΗ από το 2014 ως σήμερα, τα οποία υπολογίζει σε 20 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, παραπέμπεται στη Διαιτησία το μεγαλύτερο ποσό των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, ύψους 148 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε προηγούμενες καταναλώσεις, ήτοι, από 1/7/2010 έως 31/12/2013.

Η ΔΕΗ είχε απαιτήσει από την εταιρεία με επιστολή της στις αρχές Νοεμβρίου να αποπληρώσει τα χρέη της για το διάστημα καταναλώσεων από 1/1/2014 έως 31/8/2015, προειδοποιώντας την ότι αν δεν συμμορφωθεί ως τις 20 Νοεμβρίου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το κατέβασμα των διακοπτών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η προθεσμία αυτή εξέπνευσε, αλλά ύστερα από την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, αποσοβήθηκε, με τη ΛΑΡΚΟ να έχει διαβεβαιώσει για την καταβολή του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ και τη ΔΕΗ να «παγώνει» επί του παρόντος το εξώδικο προς την εταιρεία και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), για εντολή απενεργοποίησης του μετρητή φορτίου στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη έχουν να κάνουν με την πρόταση από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 20 εκατ. ευρώ να καλυφθούν με την προμήθεια λιγνίτη προς τη ΔΕΗ από το δεύτερο κοίτασμα που απέκτησε η βιομηχανία στα Σέρβια Κοζάνης. Αυτό γίνεται, άλλωστε, και τώρα για την αντιστάθμιση προηγούμενων οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ, με προμήθεια λιγνίτη από το πρώτο κοίτασμα της στην ίδια περιοχή, που συνορεύει με το νεοαποκτηθέν.
Η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επικαλείται την πτώση στις τιμές του νικελίου, που χαρακτηρίζεται ως η χαμηλότερη της 12ετίας, ως λόγο αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς τη ΔΕΗ. Η τιμή του έχει φθάσει λίγο κάτω από 9.000 ευρώ τον τόνο, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια η εταιρεία να διευρύνει τις ζημίες της φέτος, οι οποίες θα είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2014 (ήταν 75 εκατ. ευρώ).
Και διαιτησία
Το υπόλοιπο ποσό των 148 εκατ. ευρώ για τις καταναλώσεις από το 2010 ως το 2013 παραπέμπεται στη Διαιτησία, με τα δύο αντίδικα μέρη να έχουν ορίσει ήδη τους διαιτητές τους και αυτό που απομένει είναι να ορισθεί επιδιαιτητής. Πάντως, για την πλευρά της ΔΕΗ η προσφυγή στη Διαιτησία θεωρείται έσχατο μέσο και θα προτιμούσε τη λύση του φιλικού διακανονισμού. Αντίθετα, η ΛΑΡΚΟ φαίνεται να την επιδιώκει, σε μια προσπάθεια να αξιώσει βελτιωμένη τιμολόγηση.
Παράλληλα, με τις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή των οφειλών της, η ΛΑΡΚΟ είναι σε συζητήσεις με τη ΔΕΗ και για το νέο τιμολόγιο που θα ισχύσει στη διετία 2016-2017, μετά την κατάργηση των εκπτώσεων του 20%.
Κρατικές ενισχύσεις
Το Μάρτιο του 2014 ΛΑΡΚΟ βρέθηκε υπόλογη ενώπιον της Κομισιόν, με την DG Comp να απαιτεί την επιστροφή ποσού 135 εκατ. ευρώ που είχε δύο σκέλη. Τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και την παροχή εγγυήσεων που παρείχε για την εξασφάλιση από τη βιομηχανία τριών δανείων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει προσβάλει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την απαίτηση της DG Comp, ενώ, παράλληλα, όπως δήλωσαν πηγές της εταιρίας στο liberal.gr, έχει επιστρέψει τις δύο από τις τρεις εγγυητικές επιστολές προς το Δημόσιο για δάνεια 30 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία έχουν εξοφληθεί. Εκκρεμεί ένα ακόμη, όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε η εταιρεία από την ΑτΕ και τώρα έχει κληρονομηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς. Με την εξόφληση του, διαβεβαιώνουν, θα επιστραφεί η εγγύηση που παρείχε και γι” αυτό το Δημόσιο.

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου-www.liberal.gr  μέσω του kozanimedia.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ναι.φιλι της ζωης...σα δε ντρεπονται....χρωσταει 150 μυρια και σε ολο το δημοσιο εγιναν περικοπες στους μισθους και στη λαρκο οι μισθοι εμειναν απειραχτοι...και να πω οτι προσφερουν και τπτ???χαλαλι τους!!!εμ αυτοι καθονται και παιρνουν παχυλους μισθους...καυι τετοια βλεπεις που εφεραν την Ελλαδα σε τετοια χαλια και λες....."δε πα να κλεισει"λιγοτερη χασουρα για το κρατος...

Ανώνυμος είπε...

Tzampa plirononte,mpikan sti larko me meson, me rousfetia ,me apiles, ftiaksane silogo plitomenon kai molis voleftikan dielisan ton silogo.Me apolitirio dimotikou mas doulevoun olous...( giorgo kai dimitri mia hara ta volepsate ta dika sas paidia).

Το Προφίλ μας