Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Δυνάμεις κατοχής

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Ακούω  από διάφορες πλευρές (ακόμη και κάποιες που θεωρούσα σοβαρές...) ότι η χώρα βρίσκεται περίπου σε κατάσταση κατοχής. Ενδιαφέρον. Διότι εγώ νόμιζα ότι βρίσκεται κυρίως σε κατάσταση χρεοκοπίας. Να δεχτώ , όμως, την ερμηνεία της κατοχής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πρωτότυπη. Διότι η Ελλάδα είναι η μοναδική κατεχόμενη χώρα στον κόσμο που θα κοστίσει στις δυνάμεις κατοχής το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 310 δισ. ευρώ συν 30 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες – μιλάμε για πάνω από 140% του ΑΕΠ!
 Πολύ ηλίθιες  μου φαίνονται αυτές οι δυνάμεις κατοχής. Με τόσο χρήμα θα μπορούσαν να κατέχουν κάτι πολύ καλύτερο, καταφανώς αξιολογότερο και ενδεχομένως πιο ευχάριστο από την Ελλάδα.

 Τι συνέβη ; Η μία εξήγηση είναι ότι πιάσαμε κορόιδα τους κατακτητές. Η άλλη ότι δεν υπάρχουν κατακτητές.
 Κι ότι η Ελλάδα  ελευθέρως και οικειοθελώς έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες να ενταχθεί πρώτα σε μια οικονομική κοινότητα, μετά σε μια ενιαία αγορά, ύστερα σε μια νομισματική ένωση με κοινό νόμισμα.
 Ολα αυτά  συνιστούν ασφαλώς περιορισμό της κυριαρχίας της – σε αντίθεση, ας πούμε, με το Μαλάουι ή την Αλβανία που δεν γνωρίζουν τέτοιους περιορισμούς... Το ερώτημα είναι αν το εθνικό μας όραμα προσωποποιείται από την Αλβανία ή το Μαλάουι.
 Είναι αλήθεια  ότι οι περιορισμοί δεν προέκυψαν σήμερα. Αλλά έως τώρα δεν είχα δει να μας ενοχλούν ιδιαίτερα – πλην ορισμένων κομμουνιστών, για να είμαι δίκαιος... Τσεπώναμε τα «πακέτα Ντελόρ», τα «πακέτα Σαντέρ», τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις χωρίς πολλούς αναστεναγμούς για τη χαμένη εθνική αξιοπρέπεια.
 Πότε ενοχληθήκαμε ; Οταν η ίδια Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία ελευθέρως μετέχουμε και από την οποία οικειοθελώς εισπράττουμε μάς υπενθύμισε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις, δηλαδή, για να μην τιναχθεί στον αέρα το κοινό νόμισμα.
 Και τότε  μας πλημμύρισε η οργή και η αγανάκτηση. Ευλόγως. Πότε και ποιος έχει πει στον μέσο έλληνα πολίτη ότι δεν έχει μόνο δικαιώματα; Μόνο ένας στους επτά Ελληνες πληρώνει φόρους (σύμφωνα με τη «Monde»), αλλά δεν είδα κανέναν να διαδηλώνει εναντίον των έξι που δεν πληρώνουν.
 Διότι η φορολογία  είναι στοιχειώδης υποχρέωση ενός πολίτη αλλά έξι στους επτά Ελληνες θεωρούν ότι μπορεί να ασκούν ακόμη και καθ’ υπερβολή τα δικαιώματα του πολίτη χωρίς τις υποχρεώσεις του. Να κόβει, δηλαδή, μονέδα η Ευρωπαϊκή Ενωση για να την κάνουμε ό,τι μας γουστάρει. Σιγά ρε, που θα τους δώσουμε και λογαριασμό!
 Αντίσταση, λοιπόν . Αλλά με το μαλακό. Διότι αν μας πάρουν σοβαρά οι δυνάμεις κατοχής μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Και να μη μας κατέχουν πια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπαφουρολογιας το αναγνωσμα!
Εχουμε κατοχη γιατι δεν εχουμε δημοκρατια αφου η ΕΕ εχει μετατραπει σε μια ανοιχτη πλουτοκρατια οπου οι πλουσιοι δανειστες απαιτουν να διοικουν τους φτωχους χρεομενους που θα πρεπει αυτο να το αποδεχθουν στο ονομα των χρεων τους.

Το Προφίλ μας