Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΟΧΙ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Από τον Π. Πλιάτσο και τον "Πρωινό Λόγο"
Παρουσία δεκάδων κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει εκ νέου τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση που διακαώς επιθυμεί στο ορυχείο της περιοχής η ΔΕΗ. Παράλληλα, εκφράστηκε, επίσης ομόφωνα, η αντίθεση στη συγκεκριμένη Κυβερνητική Απόφαση (ΚΥΑ), που έκανε δεκτή τη ΜΠΕ. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η συνεδρίαση ήταν από τις πλέον «επεισοδιακές» στην τρέχουσα θητεία της νομαρχιακής αρχής, με πολλές λεκτικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στον νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή και νομαρχιακούς συμβούλους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, την ώρα που ελάχιστοι ήταν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που στήριξαν (με παρεμβάσεις τους)τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο νομάρχης (κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί). Παρόντες, επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρ. Τσιούμαρης, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κ. Μιχαηλίδης, ο ανακηρυχθείς δήμαρχος Δ. Μαυροματίδης, ο γενικός διευθυντής του ΛΚΔΜ Π. Νικολακάκος, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Βλατής και Ρ. Κοκελίδης, συνδικαλιστικά στελέχη του «Σπάρτακου» και της «Ένωσης», καθώς και οι αντιδήμαρχοι Κοζάνης Λ. Μαλούτας και Π. Θεοδωρίδης.

Ο νομάρχης Κοζάνης, στην τοποθέτησή του, προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση του Σώματος, αλλά και των κατοίκων, σχετικά με το ιστορικό του όλου ζητήματος και την απόρριψη της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ανέφερε πως «δεν προτίθεμαι προσωπικά και πολιτικά να εξευτελιστώ και αυτό που πιστεύω και αγωνίζομαι, προσπαθώ να το νομιμοποιήσω και με πράξεις». «Από τις θέσεις μας δεν έχει αλλάξει το παραμικρό και για εμάς η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι ως μη υφισταμένη και αυτό το γνωρίζουν καλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατάρτιση νέα Μελέτη, η οποία θα έρθει προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και θα δίνει τη λύση στα αιτήματα που θέλετε. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν δέχεται τη ΜΠΕ που έχει ήδη απορριφθεί», τόνισε ο κ. Δακής, επιθυμώντας να καταδείξει τη στήριξη προς τους Δήμους Δημητρίου Υψηλάντη και Πτολεμαϊδας. Ο νομάρχης Κοζάνης, ουσιαστικά απευθυνόμενος στη ΔΕΗ και στον εκπρόσωπό της κ. Νικολακάκο, σημείωσε επίσης πως «έχουμε θέσει όρους για το ζήτημα που τους θεωρούμε εκ των ουκ άνευ», ενώ χαρακτήρισε ως «λάθος» του ΥΠΕΧΩΔΕ τη μη λήψη της γνώμης των Δημοτικών Συμβουλίων για το συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας πως «αυτή η παράλειψη ήταν μια συνειδητή πράξη», την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «παράνομη». Παράλληλα, ο νομάρχης Κοζάνης έδωσε τις δικές του απαντήσεις που έχουν διατυπωθεί μέσω των τοπικών ΜΜΕ από φορείς του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Απαντώντας και σε ερωτήματα νομαρχιακών συμβούλων, όπως του επικεφαλής της παράταξης «Νομός Κοζάνης Πρωταγωνιστής» Γ. Αποστολίδη, ο κ. Δακής προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση με τη φράση «εάν η ΔΕΗ τολμήσει να βάλει χειρόφρενο στις μετεγκαταστάσεις, τότε να…σηκωθεί να φύγει από την περιοχή»! Επίσης, ο νομάρχης Κοζάνης, μετά από πίεση του επικεφαλής της ΝΑΣ Γ. Μητσιάκου, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη ΚΥΑ.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης Ιορ. Ανδρεάδης, Γ. Αποστολίδης και Γ. Μητσιάκος άσκησαν δριμύτατη κριτική στον νομάρχη Κοζάνης ειδικά για την καθυστέρηση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. Ο κ. Ανδρεάδης έκανε λόγο για «εξαπάτηση» από την πλευρά της ΔΕΗ, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προσώπου του νομάρχη, αλλά και του προέδρου. Πιο σκληρός ήταν ο Γ. Αποστολίδης, που ανέφερε πως «ο νομάρχης είναι υπόλογος για παράβαση καθήκοντος, ακόμη και για επιορκία», διερωτώμενος για τους λόγους απόκρυψης της ΚΥΑ από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικά στον κ. Δακή. Τέλος, ο Γ. Μητσιάκος άσκησε κριτική για την πολιτική που ασκεί η ΔΕΗ στην περιοχή μας, ζητώντας τη σύσσωμη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, ενώ και αυτός με τη σειρά του επέκρινε για τη στάση του τον νομάρχη Κοζάνης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, πολύ σκληρές είναι οι εκφράσεις των επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, για την καθυστέρηση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, αλλά δεν είναι άδικες.
Τα ίδια όμως έκανε και η αντιπολίτευση (τότε πλειοψηφία), όπως και η νυν, για το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου.
Καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας!!!
Φαίνεται ότι μιλούν πάντα ανάλογα με τη θέση που βρίσκονται.
Βέβαια δεν αρκεί μόνο να ρωτήσεις την τοπική κοινωνία, πρέπει να μεριμνήσεις, για την παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων, με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων, προβολών ή με άλλο τρόπο, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να λάβει μέρος στη λήψη αποφάσεων, με υπευθυνότητα.
Αυτά όμως για τους ασκούντες εξουσία (Δημάρχους, Νομάρχες κλπ), αν και προβλέπονται από τη νομοθεσία, είναι ψιλά γράμματα.
Το έχουν εμπεδώσει καλά ότι είναι ευκολότερο να ασκείς εξουσία σε πολίτες αδαείς και αδιάφορους.

Το Προφίλ μας