Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή κατοίκων Τριγωνικού στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Όλη η επιστολή των κατοίκων εδώ.
http://delinogr.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Η φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο του Θανάση Παπαθανασίου.
Διαβάστε επίσης και τις αποφάσεις της συγκέντρωσης του χωριού της 27ης Δεκεμβρίου 2008.
Έγινε, το Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2008, η συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού, με θέματα: α) Οργανωτική ανασυγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Λιγνιτωρυχείο Προσηλίου β) Προτάσεις για παραπέρα ενέργειες και δράσεις. Ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν

Να συνεχίσει η «Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Λιγνιτωρυχείο», τη δράση της με μέλη τους Παπαθανασίου Βασίλη, Κούτσιανο Αχιλλέα και Παπαθανασίου
Να συμπληρωθεί η επιτροπή με τέταρτο μέλος τον Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Τριγωνικού και πέμπτο μέλος εκπρόσωπο του Πνευματικού Ομίλου «το Δέλινο».
Για τις παραπέρα δράσεις και τις ενέργειες της επιτροπής αποφάσισε:
1. Να εξετάσει η επιτροπή τις δυνατότητες προσφυγής για την άρση της ενοικίασης της Ζώνης Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης, η οποία έγινε από το Δημόσιο στην εταιρεία Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.
2. Να εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής για την ακύρωση της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων (αριθμός απόφασης 84/2008), γιατί δεν υπάρχει γνωμοδότηση του τοπικού διαμερίσματος Τριγωνικού (άρθρο 95, παράγραφος 7, του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων). Το θέμα αφορούσε άμεσα το Δημοτικό διαμέρισμα Τριγωνικού, γιατί ο οικισμός του βρίσκεται εντός της Ζώνης Οριστικής Παραχώρησης 63 ν. Κοζάνης και γιατί βρίσκεται εντός της Κοντινής Ζώνης ευαισθησίας (0-2 Km) από τη θέση της επεξεργασίας του λιγνίτη και του σπαστήρα, όπως φαίνεται και στο χάρτη προσανατολισμού Ζωνών Ευαισθησίας της υπό έγκριση ΜΠΕ.
3. Να εξετάσει τη δυνατότητα, να κηρυχθεί παράνομη η θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, γιατί η ΜΠΕ δεν ικανοποιεί τους όρους που προβλέπονται από το νόμο και δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Η ΜΠΕ δεν συνοδεύεται από την προβλεπόμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δεν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη, δεν υπάρχει υδρολογική μελέτη, δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη για τη λεκάνη απορροής.
4. Να στείλει την ενυπόγραφη επιστολή των κατοίκων του χωριού προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ζητούν, να μην εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή.
5. Να ζητηθεί η απόρριψη της μεταφοράς του σπαστήρα στο νέο χώρο που προτείνεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και φέρει τον οικισμό Τριγωνικού από τη Μεσαία Ζώνη Ευαισθησίας (2-5 Km), στην Κοντινή Ζώνη Ευαισθησίας (0-2 Km).
Επίσης εξουσιοδοτεί την επιτροπή
Να επιλέξει τις μορφές αγώνα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων τις οποίες είναι αποφασισμένοι όλοι όσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση να στηρίξουν. Να ζητηθεί η συνεργασία και κοινή δράση με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Πολίτες Ενάντια στο Λιθάνθρακα, Οικολογική Κίνηση Κοζάνης κ.ά). Να εξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής στις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Προσηλίου και του Πολυρράχου.

Σχόλιο ai-vreS: Συγχαίρουμε τους κατοίκους του Τριγωνικού. Ελπίζουμε στη δικαίωση του αγώνα τους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά ειναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απσχολούν τον δήμο και όχι αν έγινε πρόεδρος ο κ. Πάτας ! Το θέμα αφορά και το Προσήλιο και το Πολύρραχο. Αν αληθεύουν όσα αναφέρουν οι κάτοικοι πρέπει να υποβληθούν άμεσα μηνύσεις και καταγγελίες ΣΤΑ ΚΑΝΆΛΙΑ.
Τώρα να σε δώ δήμαρχε!

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλεις να κάνει ο δήμαρχος?
Αν ησουν εσυ δημαρχος, τι θα έκανες?
Πεσμας για να ξέρουμε, μπας και σωθει ο τοπος...
Αν ηταν ακομα ο χρηστος προεδρος δ.σ τι θα αλλαζε και ταβαλες με τον Πάτα...

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμαρχος πρέπει να απαιτεί και να διεκδικεί να εφαρμόζεται ο νόμος. Οι κάτοικοι μιλούν για παρανομίες.Σε τι στοιχεία βασίσθηκε η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου αφού το τοπικό συμβούλιο Τριγωνικού, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν ρωτήθηκε ; Ειναι όλα τόσο αθώα ; Ποιός προτείνει άτομα για προσλήψεις στην εταιρεία που βγάζει το κάρβουνο, μήπως ο δήμαρχος ; Μην τον προστετεύετε σε γιάλα.
Με τον κ Πάτα δεν έχω τίποτα ούτε με τον Χρήστο αλλά δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει τίποτα σοβαρότερο να συζητηθεί στο δημαρχείο καταντήσαμε σαν κοινωνία να κάνουμε ανούσιο κουτσομολιό με τις δολοπλοκίες της πλαιοψηφούσας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Το Προφίλ μας