Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Κασαπίδης και Τσιαρτσιώνης για το επίδομα των κατοίκων Κλείτου και Κομανού

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Ανάπτυξης «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσοτέρων χρήσιμων μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες διατάξεις» όπου συζητήθηκε και η τροπολογία που κατέθεσαν 4 βουλευτές του Ν. Κοζάνης, οι κ. Τσιαρτσιώνης, Κασαπίδης, Αθανασιάδης και Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης στους κατοίκους του Κλείτου και του Κομάνου ως πληττόμενοι εξαιτίας της μετεγκατάστασης των οικισμών για την εξόρυξη του υποκείμενου λιγνίτη, χωρίς να γίνει δεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Την τροπολογία στήριξαν οι βουλευτές του Νομού αναδεικνύοντας ο καθένας ξεχωριστά το δίκαιον του αιτήματος σύμφωνα με το πνεύμα και τη διατύπωση του άρθρου 24 στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σχετικά με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης στους πληγέντες κατοίκους της Μεσοχώρας Τρικάλων από την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος που θα καλύψει τον οικισμό τους.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός απαντώντας στην τροπολογία των βουλευτών του Νομού συμφώνησε με την ύπαρξη του προβλήματος αναφέρθηκε στην ανάγκη διενέργειας μελέτης με σκοπό τη δημιουργία γενικού θεσμικού πλαισίου που θα καλύπτει ανάλογες περιπτώσεις ανά τη χώρα.
Αξίζει ν’αναφερθεί ότι ο κ. Τσιαρτσιώνης και ο κ. Κασαπίδης αμέσως μετά τη συζήτηση ζήτησαν επίμονα από τον Υφυπουργό κ. Μπούγα και μετέφεραν το αίτημα και στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη για την εισαγωγή το συντομότερο δυνατόν της σχετικής τροπολογίας ως νομοθετικής διατύπωσης στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης ή όποιο άλλο Υπουργείο καταστεί δυνατόν.
Νικόλαος Τσιαρτσιώνης - Γεώργιος Κασαπίδης
Παρακάτω ακολουθεί η απάντηση του Υφυπουργού κ. Μπούγα.
Κύριε Πρόεδρε, σπεύδω να δώσω απάντηση και σε όσα ανέφεραν οι συνάδελφοι, αλλά και στα όσα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας είπε κατά τη συζήτηση επί της αρχής. Πράγματι υπάρχουν τέτοιου είδους περιπτώσεις όπου ένα έργο που γίνεται για εθνική ωφέλεια, έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις σε μια περιοχή.
Όμως αντιλαμβάνεστε και εσείς, κύριε Πρόεδρε, και νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται και οι συνάδελφοι, ότι επ ευκαιρία επιλύσεως ενός συγκεκριμένου προβλήματος, όπως είναι η απαλλοτρίωση για τη Μεσοχώρα, δεν μπορεί να δίδουμε λύσεις χωρίς να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι οικονομικές επιβαρύνσεις σε τέτοιου είδους μείζονος σημασίας ζητήματα, για τα οποία η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υφίσταται ένα γενικό θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύκολα οι διάφοροι υπουργοί γνωμοδοτούν για την Εθνική ωφέλεια των έργων (διάβασε: υπέρ των μεγάλων εταιρειών και των μεγάλων συμφερόντων)αλλά όταν πρόκειται για το δίκιο του απλού πολίτη που το σπίτι του καταστρέφεται εξ αιτίας των έργων ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει, ούτε θεσμικό πλαίσιο.

Το Προφίλ μας